«Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρωτοβουλία Δένδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας. «Απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση βλέπει πίσω από την εξαγγελία του υπουργού Δημόσιας Τάξης το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Φαίνεται ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει βάλει σε κίνηση ένα μεθοδικό σχέδιο για να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες.

»Μετά την de facto απαγόρευση των απεργιών και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά την επιβολή αστυνομικής κατοχής στην Ιερισσό και τις μεσαιωνικές προφυλακίσεις στα αστυνομικά τμήματα, τώρα ήρθε η σειρά των διαδηλώσεων.

Αντί η κυβέρνηση του Μνημονίου να βάλει τέλος στη μνημονιακή λαίλαπα που καταστρέφει την κοινωνία και γεννάει τις αντιδράσεις των πολιτών, επιχειρεί να επιβάλει τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του φρονήματος.

»Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων.

Όσο για τον τουρισμό, καλύτερα να μη μιλάνε όσοι έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε πόλη της εξαθλίωσης και επιμένουν να διατηρούν τον αστρονομικό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης. Ο τουρισμός απειλείται από το Μνημόνιο, όχι από τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Το Γραφείο Τύπου του υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανταπαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής: «Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας.

»Με αυτήν αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα».

«Η εξαγγελία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, για τη νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης των λεγόμενων «μικρών» διαδηλώσεων, ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής» επισημαίνει με σχόλιο του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον εμποροϋπάλληλο, τον άνεργο, το μικρομαγαζάτορα που έχει βουλιάξει από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική της στήριξης των εμπορικών μονοπωλίων», αλλά «πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος».

Το ΚΚΕ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που με την συμμετοχή τους στην συνάντηση «νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια», και καλεί το λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αποφασιστική μαχητική δράση.