Ηδη οι δύο δήμοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε οι μελέτες να μην παραμείνουν στα συρτάρια, αλλά να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη των μνημείων της πόλης και να αποδοθούν στους πολίτες νέοι χώροι αναψυχής.

Αξονας Αγίας Σοφίας

Τη στιγμή που οι φορείς της πόλης ερίζουν για την αναγκαιότητα της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας, κάτι που εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο στο τμήμα Ερμού –Τσιμισκή, η βραβευμένη αρχιτεκτονική μελέτη προτείνει τη μετατροπή σε πεζόδρομο όλου του άξονα από τη Φιλίππου και μέχρι την παραλία.

Ο παλαιότερος εγκάρσιος άξονας της Θεσσαλονίκης θα μετασχηματιστεί σε αρχαιολογικό περίπατο, ενώ για την ανάδειξη των μνημείων του προβλέπεται να διαμορφωθούν τρεις πλατείες στις ισάριθμες εκκλησίες (Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Μητρόπολη). Η μελέτη προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση τριών «πράσινων χώρων» με χωμάτινες επιφάνειες και φυτά, το πάρκο αναψυχής στην Αχειροποίητο, ο «χώρος περιπλάνησης» στο τμήμα νότια της Εγνατίας και ο «Κήπος της Μνήμης» στην οδό Ερμού.

Κεντρική θέση στις παρεμβάσεις έχει η ανάδειξη του «Μεγάρου Λόγγου», του γνωστού ως «Κόκκινου Σπιτιού», που βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Ερμού και το οποίο προτείνεται να λειτουργήσει ως μουσείο.

Η μελέτη προβλέπει επίσης την τοποθέτηση φωτεινών σημάνσεων και σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως η λειτουργία νέας λεωφορειακής γραμμής με μίνι μπας στην κυκλική διαδρομή, η χάραξη νέου ποδηλατόδρομου, η διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης για ποδήλατα, αλλά και η ανάπτυξη συστήματος δανεισμού κοινόχρηστων ποδηλάτων, το οποίο θα απευθύνεται στους χρήστες του μετρό κατά την έξοδό τους από τον σταθμό.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αντ. Νουκάκης, Β. Μυροφορίδου, Μμ Τσιντζέλη, Αντ. Χαζάπης, Αν. Χρανιώτη

Φυτοτεχνική μελέτη: Ευ. Χριστοδουλάκη

Κυκλοφοριακή μελέτη: Μ. Παρασκευόπουλος

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Β. Κολοβός

Συνεργάτες: Π. Μπαμπάλου – Νουκάκη, Ευ. Δακόπουλος, Αλ Ζώμας., Γ. Νουκάκης, Αν. Παντελοπούλου, Σ. Κριεμάζη.

Βαλκανική Πλατεία

Σε ένα πολυπολιτισμικό χώρο αναψυχής και άθλησης μετατρέπεται η Βαλκανική Πλατεία, η έκταση στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη της Νεάπολης, που τα τελευταία 13 χρόνια αποτελεί τόπο συνάντησης Βαλκάνιων καλλιτεχνών. Η βραβευμένη μελέτη για την ανάπλαση των 26 στρεμμάτων της έκτασης περιλαμβάνει τη συνύπαρξη στον χώρο ενός πάρκου, ενός γηπέδου κι ενός θεάτρου, το οποίο πλαισιώνεται από πρανή, κερκίδες και καμπύλες, που διαμορφώνουν ένα οβάλ τοπίο υποδοχής για τις εκδηλώσεις. Παράλληλα διαμορφώνονται μικρά πολυμορφικά περίπτερα, τα οποία άλλοτε θα λειτουργούν ως σημείο για να κάθονται οι επισκέπτες του χώρου κι άλλοτε ως εκθετήρια. Ανάμεσα στις διαδρομές των περιπτέρων προτείνεται η λειτουργία ενός καφέ, στο οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα και να παρακολουθούν τους αθλητές.

Βαλκανικό «χρώμα» θα έχουν και τα φυτά, καθώς οι μελετητές προτείνουν να φυτευτούν

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου προβλέπονται ακόμη η δημιουργία δέντρα αειθαλή και φυλλοβόλα, με φύλλωμα διαφορετικής απόχρωσης, «ένα για κάθε χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου».

Η μελέτη προβλέπει επίσης αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου και δημιουργία διώροφου σταθμού αυτοκινήτων κάτω από το γήπεδο, για την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών.

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δρ. Ειρ. Σακελλαρίδου, Μόρφω. Παπανικολάου, Sparch Σακελλαρίδου/ Παπανικολάου Αρχιτέκτονες, Αν. Παπαδοπούλου, Δρ. Β. Τσακαλίδου, 40.22 Architects

Πολεοδομική μελέτη: Γεωχώρος Μελετητική ΕΠΕ, Δρ. Αθ. Γιαννακού, Δρ. Αν. Τασοπούλου, Δ. Ζέκα

Κυκλοφοριακή μελέτη: Κ. Δερπάνη

Συνεργάτες: Δ. Σαμαράς, Γ. Παπανδρίτσας