Η δεύτερη ήταν η ανακοίνωση των Lloyd’s ότι στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους για την παγκόσμια ναυτιλία οι 15 είναι Ελληνες, ενώ ο ελληνικός στόλος είναι ο δεύτερος στον κόσμο.

Η τρίτη ήταν η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται να διατεθούν μέσα στο 2013 πιστώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την αγροτική οικονομία της χώρας. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν επενδύσεις σε καινοτόμα αγροτικά προγράμματα.

Η τέταρτη καλή είδηση ήταν η απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για εγγυήσεις στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο την εικόνα θολώνει και πάλι η προαναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά που στράφηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν μετά τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης…

Να ισχυροποιήσουν το κυβερνητικό μέτωπο, εντός κι εκτός Βουλής, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για τη χώρα από την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι τρεις αρχηγοί έκριναν σκόπιμο να λειτουργεί ατύπως μια τριμερής συντονιστική ομάδα των κυβερνητικών εταίρων, που θα επιλύει εν τη γενέσει τους διαφορές, θα προωθεί τις αποφάσεις του τρικομματικού συνασπισμού και θα αποτελεί, ουσιαστικά, έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου, την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου. Το έργο αυτό αναλαμβάνει από το πρωθυπουργικό επιτελείο ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ενώ στην ομάδα των βασικών εκπροσώπων κάθε κόμματος θα προστίθενται και άλλα στελέχη, αρμόδια με το ζήτημα που θα βρίσκεται κάθε φορά στο τραπέζι. Ο κ. Σταμάτης, άλλωστε, μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν οι μοναδικοί υπουργοί που εκλήθησαν στη χθεσινή σύσκεψη.

«Πρέπει να είμαστε σε διαρκή συντονισμό. Ο,τι ψηφίζουμε να γίνεται πράξη και να προχωρούμε με αποφασιστικότητα», ήταν η θέση που εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι στο εξής δεν θα υπάρχει αιφνιδιασμός τόσο των μελών κυβέρνησης όσο και των πολιτικών εταίρων, καθώς κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα εξετάζεται και θα συζητείται διεξοδικά πριν προωθηθεί. Για την επίλυση διαφωνιών και την τήρηση των κυβερνητικών χρονοδιαγραμμάτων, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στη συγκρότηση της νέας Γενικής Γραμματείας Συντονισμού υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις των αρχηγών θα γίνονται σε τακτά διαστήματα, προκειμένου να αξιολογείται σε επίπεδο κορυφής και το κυβερνητικό έργο, ενώ ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι καθένας από τους εταίρους έχει την ευθύνη να διασφαλίζει τον κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση των στελεχών που έχει υποδείξει στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι προφανές ότι το μήνυμα στρεφόταν εμμέσως κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, οι διαφοροποιήσεις του οποίου επιδιώκεται από το Μαξίμου να μην έχουν συνέχεια. Στη βάση αυτή, το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δεν ετέθη στη χθεσινή σύσκεψη. Πέραν του ανασχηματισμού, εκτός ατζέντας έμειναν και οι προτάσεις περί αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, όπως διαβεβαιώνουν πηγές και από τους τρεις εταίρους.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Στην ανάγκη να βελτιωθεί ο πολιτικός συντονισμός της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους, εξερχόμενοι από το Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στη σύσκεψη ότι πρέπει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι ενιαία, να λειτουργεί η Βουλή και παράλληλα να αξιοποιούνται οι δυνατότητες του Κανονισμού. «Πρέπει να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη ενημέρωσε τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη βία της Χρυσής Αυγής, όπως και για τη νομοθετική πρόταση για τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης τόνισε ότι η Ιπποκράτους κάνει προεργασία για το εθνικό Φορολογικό και παράλληλα έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του Κράτους.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις εργαζομένων, ενώ παράλληλα ζήτησε λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και παρατήρησε ότι καθυστερούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στην προστασία των κοινωνικά ασθενέστερων. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές για τη χώρα τις εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup και τόνισε πως από εδώ κι εμπρός θα πρέπει να δοθεί το βάρος «σε αυτά που πρέπει να γίνουν από εμάς στο εσωτερικό της χώρας». Στη διάρκεια της σύσκεψης, εξάλλου, εξέφρασε την ανάγκη να σταματήσουν οι «αιφνιδιασμοί» από πλευράς υπουργείων σε ό,τι αφορά την κατάθεση σχεδίων νόμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο για αλλαγές και βελτιώσεις πριν αυτά δοθούν στη δημοσιότητα.