Μείωση του Δημοσίου και πάταξη της γραφειοκρατίας ζήτησε ο Πρωθυπουργός

ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2012 11:01 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13/07/2012 17:16 |
Σαμαράς: Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξει

Την περικοπή των δαπανών, τη μείωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και την πάταξη της γραφειοκρατίας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Επικρατείας Δ. Σταμάτη. «Προσδοκώ αλλαγές στη διοίκηση», είπε ο Πρωθυπουργός. Την πρόθεσή του να αναλάβει προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο
Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι να υπάρξουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Εντός των προσεχών ημερών, ο κ. Σαμαράς θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα τους ζητά να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
 
Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, αν και σημείωσε ότι, δεν
μπορεί να αποτιμηθεί αυτό προς το παρόν, σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Μανιτάκης πρόσθεσε ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Task Force, καθώς επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, κυρίως στο ίδιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα αποτελέσει το μοντέλο και για την υπόλοιπη διοίκηση. 

Υπογράμμισε ότι, βασικός στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει από το νέο μοντέλο διοίκησης και από τη συγχώνευση των υπηρεσιών, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα
γίνουν μετακινήσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν τη λίστα με τους φορείς, υπό συγχώνευση ή κατάργηση, που παρέλαβε και με εντολή του Πρωθυπουργού θα προχωρήσουν ταχύτατα.

Τέλος, ανέφερε ότι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, υπό τον Πρωθυπουργό θα επαναληφθούν στο επόμενο διάστημα. 

Οι περικοπές των δαπανών

Οι προτάσεις των υπουργείων για περικοπές δαπανών, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-2014, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των διευθυντών των υπουργείων υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρόντες περισσότεροι από 30 διευθυντές υπουργείων, υπήρξε ενημέρωση για τη μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την περικοπή των δαπανών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανακοινώθηκε ότι εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει με εντολές του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση της αποτέλεσε συνέχεια της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης της Πέμπτης, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναζήτησης ανά κωδικό υπουργείου των δαπανών που πρέπει να περικοπούν και, κυρίως, της εύρεσης των ισοδύναμων μέτρων, κόστους 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Το όλο «πακέτο» πρέπει να επιδοθεί στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

7
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ
14/07/2012 09:22
διδακτρα παντου, σωστε την παιδεια, με διδακτρα δεν θα γινονται καταστροφες στα πανεπιστημια! εισαγωγικες εξετασεις τον Σεπτεμβριο οπως παλια!
Τρίτος
14/07/2012 03:53
Άντε!
Γιανννης Ρω
13/07/2012 18:28
Στρογγυλοκαθησε ο Αντωνακης και πετα τωρα μπαρουφες, κανει πνευμα που λενε. Αει σηχτηρι να δουλεψεις!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΑΚΗΣ
13/07/2012 17:19
Σταματηστε να κλεβετε ολη μερα τους Ελληνες κ την Ελλαδα. Θα το πληρωσετε ακριβα πολυ συντομα.Και θα τα παρουμε ολα τα κλεμμενα πισω.Μονο που δεν θα προλαβετε να φυγετε ολοι ,διοτι δεν θα σας χωρεσουν ολους τα αεροπλανα,κ τοτε θα τα πουμε αλλά Ελληνικα. Να θυμαστε τον Ανδρουτσο,τον Νικηταρα κ τα αλλα τα παιδια.
Αει..
13/07/2012 16:26
πιο ευκολα αλλαζει σε ενα κράτος υπο κατοχή.
the kamera
13/07/2012 15:39
Αντωνακη, Βρουτση, 0%! το κεφαλαιο δεν κανει χαρες!
Σαμανθηνος
13/07/2012 15:08
Ρε Αντωνη, με το θελω το ενα και θελω το αλλο δεν κυβερνειται μια χωρα! Αυτα τα σχεδια τα σκεφτεται και τα προγραμματιζει κανεις (το πως κα το ποσο) προτου γινουν εκλογες. Αυτα δεν τα σκεφθηκες προ τωμ εκλογων; Τι αλλο μας λιβανιζες τοτε; Η δεν εχεις μαθει ακομη τι σημαινει προγραμμα (ρελαξ δηλαδη ουτε οι αλλοι το ξερουν)