Αδοξα έληξε η περιοδεία στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη. Ακόμη και σε χωριά όπου εκτιμούσαν ότι θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος – όπως οι Κουνάβοι Ηρακλείου όπου πρόσφατα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες από τη Βουλγαρία – οι κάτοικοι έστησαν μπλόκο και τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν.

Και αν στο κλειστό γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού υπό κλοιό αστυνομικών και αντισυγκέντρωση αριστεριστών τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαναν την προεκλογική τους συγκέντρωση, στη μαρτυρική Βιάννο δεν τους επετράπη καν να πλησιάσουν. Η μνήμη άλλωστε είναι ισχυρή για τους κατοίκους της Βιάννου Ηρακλείου. Δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια που να μην είχε νεκρό από το ολοκαύτωμα του 1943, κατά τη γερμανική κατοχή. Το αντιφασιστικό αίσθημα στο χωριό είναι έντονο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι αντέδρασαν και μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής ετοιμαζόταν να περιοδεύσει εκεί.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. Προχθές το μεσημέρι τουλάχιστον 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Αμιρών στη Βιάννο μπροστά από το μνημείο των 461 θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί, για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. «Ο λαός της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου σε αριθμό θυμάτων ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, δεν θα επιτρέψει στους νοσταλγούς του Χίτλερ να μεταβούν στον τόπο της θυσίας», έγραφαν σε ανακοίνωσή τους η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου και η δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας με κάθε τρόπο ότι η παρουσία των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν ανεπιθύμητη. «Δεν θα περάσει ο φασισμός» και «Μην πατάτε τα ιερά χώματά μας», έγραφαν τα πανό που στήθηκαν στην είσοδο του χωριού. «Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Οι χρυσαυγίτες περίμεναν έξω από το χωριό να διαλυθεί το πλήθος για να προχωρήσουν. Αλλά κανένας δεν έφευγε, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ματαίωσαν την έλευσή τους», λέει στα ΝΕΑ ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και χαρακτηρίζει «αστεία πράγματα» τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής ότι εκείνος και ελάχιστοι ακόμα κάτοικοι τους εμπόδισαν.

Ο κ. Μπαριτάκης το Σάββατο σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ των άλλων, για τα μέλη της Χρυσής Αυγής: «Είναι ελεύθεροι να μοιράσουν τα ψηφοδέλτιά τους, γιατί αυτό επιτάσσουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να διαλαλήσουν τα φιλοναζιστικά τους αισθήματα και τους αγκυλωτούς σταυρούς. Για τούτο και πρώτη ίσως φορά, η φιλόξενη Βιάννος αισθάνεται αμήχανα μπροστά σε τέτοιες επισκέψεις. Οι φιλήσυχοι κάτοικοι από τα καμένα και αιματοβαμμένα χωριά του δήμου Βιάννου αισθάνονται προσβεβλημένοι όταν δέχονται επισκέψεις ομάδων που διακατέχονται από ναζιστικές αρχές και ιδέες».