Απάντηση ΤΟΥ αρχιεπισκοπου στις επιθέσεις για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Ιερώνυμος: «Η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να πάρει πνευματική αξία»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2011 08:00 |
Ιερώνυμος: «Η περιουσία της Εκκλησίας 
πρέπει να πάρει πνευματική αξία»
Διακαής πόθος της Εκκλησίας είναι η εκκλησιαστική περιουσία – η ύλη – να μετουσιωθεί σε πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, είπε χθες στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (στο κέντρο της φωτογραφίας)

«Δεν θα πρέπει να επιδοθούμε στο έργο αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό να εξελιχθεί η Εκκλησία σε πανίσχυρο οικονομικό οργανισμό. Διακαής μας πόθος είναι να μετουσιωθεί η ύλη σε πνευματικό έργο. Η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να πάρει πνευματική αξία».
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω λόγια στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχείρησε να δώσει απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία το τελευταίο διάστημα για το θέμα της φορολόγησης και ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι δεν είναι αληθή όσα ακούγονται περί αμύθητης περιουσίας που διαθέτει. Στην έντεκα σελίδων εισήγησή του με τον τίτλο «Προς αναθεώρηση και αναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων», ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για όλα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν στην Εκκλησία. Παράλληλα πρότεινε τη σύνταξη εκκλησιαστικού κτηματολογίου με ξεκίνημα από την Αρχιεπισκοπή και με δαπάνες του ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στα οικονομικά της Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν θα ασχοληθεί «με τις επιθέσεις, τις συκοφαντίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κρύβει με σκληροκαρδία τους θησαυρούς της στα σεντούκια, διότι τα ίδια τα γεγονότα θα πείσουν τους καλοπροαίρετους για την αλήθεια». Προσέθεσε μάλιστα ότι πρόσφατα μετά τον θόρυβο για «τη δήθεν αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας», εξήγησε στον αρμόδιο υπουργό ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι «ένας ενιαίος κορβανάς όπως συνήθως θεωρείται, αλλά περιουσίες περισσότερων από δέκα χιλιάδων νομικών προσώπων όπως μητροπόλεις, μοναστήρια, ναοί, ιδρύματα». Και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά καταβάλλουν όλους τους φόρους που επιβάλλει το κράτος.
Απάντηση έδωσε και για το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων υπενθυμίζοντας ότι αυτή αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία ξεκινά από την Δ' Εθνοσυνέλευση του Αργους. Ο κ. Ιερώνυμος είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά της Εκκλησίας και παρουσίασε στοιχεία (τα έσοδα και τις πληρωμές) της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας για το 2010. Σύμφωνα με αυτά η Εκκλησία εισέπραξε 9.177.000 ευρώ από ενοίκια και 35.328 ευρώ από μερίσματα μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ μεταξύ των άλλων πλήρωσε για φόρους και τέλη 1.184.769 ευρώ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η χριστιανική παράδοση στην Ελλάδα υφίσταται εξοστρακισμό. Στη συνέχεια κάλεσε τους ιεράρχες πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα της μετάνοιας και της αλλαγής τρόπου ζωής. «Είναι καιρός να συνετιστούμε, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, θέτοντας έλεγχο στις πομπώδεις εκδηλώσεις και τις βυζαντινίζουσες φιέστες, στους τίτλους και τις διακρίσεις που ξενίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο», είπε.

14
Άθεος
07/10/2011 00:56
Και όλη της την περιουσία να δώσει η εκκλησία στο κράτος θα εξαφανισθεί αμέσως.
krhtikos..
06/10/2011 23:35
αφου δεν ξερετε τι απολαμβανουν οι ιερεισ απο τισ οικονομιεσ τησ εκκλησιασ γιατι μιλατε ?ρωτηστε πρωτα απλουσ ιερεισ και μετα τα λεμε.
Βασίλης
06/10/2011 20:59
Επίσης ανέφερε ότι προσέφερε περί τα 90 και πλέον εκ. για το κοινωνικό έργο, δηλαδή ορφανοτροφία, γηρκομεία, κλπ... και ρωτώ εγώ ο αφελείς θα έφτανε ένα ακόμα ΑΕΠ στο κράτος να προσφέρει τα ανάλογα? η 'παραγωγικότητα' δεν είναι ένας αόριστος όρος- μακάρι να ανέθετε το κράτος την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στην εκκλησία (Αρσένιο λχ) αλλά ο φανατισμένος νεοΈλληνας που έχει πάρει διαζύγιο με την λογική θα προτιμούσε να τα δώσει στους Γερμανούς... στην Ευρώπη η εκκλησία όντως έχει αμύθητη περιουσία που την υπερασπίζεται και της αποδίδει με το κρατος να πληρώνει μισθούς σε παπάδες και όχι ελεημοσύνες... όσο για τα έξτρα απο γάμους κλπ αυτό είναι πρωταρχικά πρόβλημα της εκκλησίας αφού λίγοι ωφελούνται πολύ και δυσφημίζουν τον κλήρο, αλλά η λάσπη χτυπα αδιάκριτα με υποβόσκουσα την αλλοτρώση 'μη μου τους κύκλους τάρεττε'
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
06/10/2011 16:55
Ευλογημένη νάναι.....
Maxmara
06/10/2011 16:10
Προτείνω να πληρώνουμε τους παπάδες με "πνευματικές αξίες".
Σ.Χ. 6/10/11
06/10/2011 11:58
Γόγος μάθε πρώτα να γράφεις σωστά ελληνικά μετά να φροντίσεις να μάθεις καλά την ανυπέρβλητη αξία της κιβωτού της σωτηρίας και μετά να ασκείς κατηγορητήριο και μάλιστα με πρωτοφανή εμπάθεια και αχαριστία εναντίον της πνευματικής μάνας σου που είναι η εκκλησία του Χριστού, και αν θέλεις και τη γνώμη μου θα έπρεπε να πάψει από καιρό ο θανάσιμος εναγκαλισμός της κοσμικής πολιτείας και της ποιμένουσας εκκλησίας αλλά η πολιτεία χρειάζεται να φιμώνεται η φωνή της αλήθειας της οποίας μοναδικός φορέας είναι η Ορθόδοξη εκκλησία.
paratiro
06/10/2011 11:08
Τους μισθούς και τις συντάξεις του κλήρου να τις πληρώσουν οι Ελληνες Ορθόδοξοι και όχι το κράτος ή η εκκλησία, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Να δω μετά πόσοι Ελληνες θα μείνουν πιστοί στην εκκλησία ???
O SALONIKIOS
06/10/2011 10:43
H εκφραση ¨τυχερα¨ εχει διαγραφει απο το λεξιλογιο και την πρακτικη των ιερεων - αρχιερεων? Οι ιερεις των κοιμητηριων κανουν το ποθεν εσχες? Πηγε ποτε καποιος δημοσιογραφος να κανει ερευνα για το ποσα ¨τυχερα" εχει ενας ιερεας (ο πιο καλος κολακας και γλυφτης και με τα καλυτερα κονε) που υπηρετει σε κοιμητηρια?
Γογος.
05/10/2011 18:23
Απορω, αφου οι παπαδες πληρονονται απ το κρατος, γιατι η εκκλησια να εχι τοση περιουσια? Την περιουσια την χρειαζοταν για το ζειν των παπαδων οταν δεν ειχαν δεν ηταν μισθοτοι.
κπ
05/10/2011 13:59
Απόδειξη για τα μυστήρια (γάμους, βαφτίσεις κλπ) δίνουν; Έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ θα πληρώσουν; Σε όλες τις εποχές, ακόμη και στη "βυζαντινίζουσα" που αναφέρει ο Ιερώνυμος, όποτε υπήρχε ανάγκη έλιωναν τα ιερά σκεύη και τις καμπάνες. Πώς ακολουθεί η ίδια η εκκλησία αυτή τη χριστιανική παράδοση;
Γερμανοβιων.Επιστροφη στους δικαιουχους;Ευγε!
05/10/2011 11:40
Να υποθεσω,λοιπον,οτι εστω και τοσο αργα,θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ την υλικη σας υπερπεριουσια στον δοκιμαζομενο ελληνικο λαο;Ειδαλλως περι τινος ομιλειτε;
eve
05/10/2011 11:19
Μα καλά αυξήθηκε ο αριθμός των παπάδων το τελευταίο έτος? και κατά την πτώση του Βυζαντίου το ίδιο έγινε! και μετά συνεργάστηκαν άψογα 400 χρόνια με τους Οθωμανούς!
Κ.Γ.
05/10/2011 11:05
Τι ωραία που τα λες κ. παπά....Αλλά όταν έλθει η Δευτέρα Παρουσία, τότε οι θεωρίες σου θα γίνουν πράξεις...
θεοφανοπουλου μαριτινα
05/10/2011 10:05
καλα ολα αυτα.και μπραβο του. φορολογειστε τους, ομως. πληρωστε και εσεις μαζι με τους συνταξιουχους και τα ανεργα παιδια μας....