Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις και κληρονομητήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μίνα Μουστάκα  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2011 08:00 |

Συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις ακινήτων που γίνονται στο πλαίσιο στεγαστικών δανείων, κληρονομητήρια και άλλες υποθέσεις αστικής φύσεως μελετάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης να φύγουν από τα πινάκια των δικαστηρίων και η διεκπεραίωσή τους να περάσει από τη δικαιοδοσία των δικαστών σε συμβολαιογράφους.
Αυτή η ρύθμιση ισοδυναμεί με αφαίρεση ύλης από τους δικηγόρους, οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση να έχουν και ίδιοι συγκεκριμένο ρόλο και παρουσία στην εξωδικαστηριακή επίλυση αυτών των διαφορών για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η ταχύτερη εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, η αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος ποινικής σημασίας όπου η απαίτηση της Πολιτείας μπορεί να ικανοποιηθεί με την επιβολή μιας διοικητικής ποινής ή ενός προστίμου και η ενίσχυση θεσμών, όπως η διαμεσολάβηση και η εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκσυγχρονισμός. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου ενημέρωσε την τρόικα ότι για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της προωθείται πολυνομοσχέδιο με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου, το 15% από τις 165.452 φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο υπουργός ενημέρωσε την τρόικα ότι η Ελλάδα είναι συνεπής ως προς την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, από την έκβαση των οποίων το Δημόσιο προσδοκά να μπουν στα ταμεία του εκατομμύρια ευρώ.
Οπως ενημέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα μέλη της τρόικας, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με κορυφαίους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος, Γενική Επιτροπεία Διοικητικών Δικαστηρίων και αύριο με το Ελεγκτικό Συνέδριο) με στόχο την ανεύρεση νομοθετικών λύσεων ώστε να μη... λιμνάζουν πλέον οι χιλιάδες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Εχει ζητηθεί μάλιστα από την ηγεσία της Δικαιοσύνης να κατατεθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2011 οι προτάσεις της, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βασικότερη «δεξαμενή» για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Επιφυλάξεις. Ορισμένοι δικαστικοί κύκλοι βέβαια, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το εγχείρημα, καθώς τα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν γίνει πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων η τρόικα έθεσε και το πλήρες άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της απελευθέρωσης των αμοιβών και της ελεύθερης δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών.
Για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού όμως αναμένεται έκδοση οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση την οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην ψηφιακή Δικαιοσύνη, το λεγόμενο «e - justice», επενδύει επίσης το υπουργείο για την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων. Στόχος είναι να περάσει η Δικαιοσύνη από την εποχή του χαρτιού στην ηλεκτρονική εποχή, που βρίσκεται σε «νηπιακό» στάδιο.
Τα πρώτα βήματα που γίνονται με την εισαγωγή της «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων παρακολούθησαν από κοντά και τα μέλη της τρόικας στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη της τρόικας δεν αφορούσε έλεγχο των εσωτερικών της Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα προσέκρουε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.
Ο κ. Αθανασίου αναγνώρισε από την πλευρά του την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης επισημαίνοντας όμως προς τα μέλη της τρόικας ότι η κατά κεφαλήν απόδοση του έλληνα δικαστή είναι μεγαλύτερη από αυτή των συναδέλφων του σε όλη την ευρωζώνη.

3
Μάρκος
04/10/2011 00:13
Το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων κατα ένα περίεργο και μαγικό τρόπο θα ενισχύσει το αντικείμενο εργασίας του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων... Μια πραγματική κίνηση ματ της κυβέρνησης κατά της ανεργίας που μαστίζει τον δικηγορικό κλάδο. Μοναδικό σε σύλληψη μέτρο ,που απαιτεί τουλάχιστον την αποθέωση του εμπνευστή του.....
Ανέστης
03/10/2011 13:02
Τελικά κάθε μέλος της κυβέρνησης έχει και την αγαπημένη του κάστα. Ο Λοβέρδος τους συναδέλφους καθηγητές ιατρούς και τους φαρμακοποιούς με εχθρούς τους μικροϊατρούς και τους ειδικευομένους. Ο Παπαϊωάννου έχει αγαπημένη του κάστα τους συμβολαιογράφους και προφανώς θα πνίξει τα καημένα τα δικηγοράκια που ζουν από προσημειώσεις, συναινετικά και κληρονομητήρια. Μπράβο στην σοσιαλιστική και δίκαιη κυβέρνησή μας.
maria
03/10/2011 10:19
οποιος θελει να διασφαλισει τα συμφεροντα του ασφαλως και θα παρει δικο του δικηγορο τον οποιο και θα πληρωσει ενα συμφωνημενο ποσο που θα ανταποκρινεται στο πραγματικο εργο του δικηγορου. σημερα με την υποχρεωτικη παρασταση σε διαφορες πραξεις, οι δικηγοροι παιρνουν οτι προβλεπει ο νομος, δεν ασχολουνται καν με το θεμα (και θεωρουν οτι ετσι πρεπει κιολας), ο "πελατης" τα σκαει κανονικα χωρις να εχει στην ουσια δικηγορο και το κρατος παιρνει τους φορους και τις εισφορες και ολοι ευχαριστημενοι!