Σε µείωση του µερίσµατος των αποστράτων του Στρατού Ξηράς και της Αστυνοµίας κατά 25% αλλά και αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία αξιωµατικών γιατο Μετοχικό Ταµείο Στρατού (ΜΤΣ) από 4% σε 5% προχωρά η κυβέρνηση µε απόφαση που υπέγραφη χθες.


Πρόκειται για µία κίνηση µε την οποία επιδιώκεται να µπει φρένο στην περαιτέρω ταµειακή κατάρρευση του επικουρικούταµείου των αξιωµατικών Στρατού και Αστυνοµίας το οποίο εδώ και χρόνια αντιµετώπιζε µεγάλα οικονοµικά προβλήµατα καθώς τα χρέη του ΜΤΣ υπερβαίνουν πλέον τα 350 εκατ. ευρώ!

Χθες, ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος και ο αν. υπουργός, υπέγραψαν σχετική υπουργική απόφαση καισήµερα θα κάνουν το ίδιο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής και Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Με τροπολογίες στο νόµο που θα ακολουθήσουν, θα γίνουν και ορισµένες ακόµα περικοπές σε κάποιες παροχές. «Πρόκειται για σηµαντική µεταρρύθµιση που αντιµετωπίζει µία παθογένεια χρόνων», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

∆ύο φορές την τελευταία 5ετία πήγε ο ταχυδρόµος στο Μετοχικό Ταµείο Στρατού το µήνυµα της επερχόµενης κατάρρευσης, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι αρµόδιοι τον… πυροβόλησαν: στο «καµπανάκι» προειδοποίησης του 2005 και στην «καµπάνα» συναγερµού το 2008 απάντησαν µε αυξήσεις και δάνεια αντιστοίχως.

Η κατάληξη για το επικουρικό ταµείο των αξιωµατικών και υπαξιωµατικών του Στρατού Ξηράς και της Αστυνοµίας ήταν προδιαγεγραµµένη: σήµερα το χρέος του ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ και κάθε έτος δηµιουργεί έλλειµµα 60 εκατ. ευρώ! Η τελευταία τριµηνιαία καταβολή µερίσµατος έφτασε στους περίπου 59 δικαιούχους απόστρατους µε 25 ηµέρες καθυστέρηση, έπειτα από µια ακόµη αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργείου Αµυνας για εξασφάλιση δανείου από το υπουργείο Οικονοµικών.

Με 25 ηµέρες καθυστέρηση – στο τέλος Ιανουαρίου – θα δοθεί και το επόµενο µέρισµα: αυτήν τη φορά η καθυστέρηση θα οφείλεται στις αναγκαίες αλλαγές στο µηχανογραφικό σύστηµα, ώστε τα µερίσµατα να είναι στο εξής – και τουλάχιστον για 1-1½ έτος – ψαλιδισµένα κατά 25%!

Στην απόφασηαυτή, µεταξύάλλων, κατέληξε χθες το εποπτεύον υπουργείο Αµυνας προκειµένου να διασωθεί το Ταµείο και το µέρισµα – έστω και κουτσουρεµένο.

Ταυτόχρονα το «σχέδιο σωτηρίας», όπως το ονόµασε ο αν. υπουργός Αµυνας Παν.

Μπεγλίτης που το επεξεργάστηκε, περιλαµβάνει και αύξηση της εισφοράς «υπέρ ΜΤΣ» των εν ενεργεία αξιωµατικών από 4% σε 5% επί του µισθού τους. Σε ευρώ, για να το πούµε απλά, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν κατά µέσο όρο τον µήνα 260 ευρώ αντί 350 ευρώ και στους εν ενεργεία θα κρατούνται περίπου 20 ευρώ παραπάνω από τον µισθό τους. Παράλληλα τα χρέη προς το υπουργείο Οικονοµικών θα πάψουν να είναι άµεσα απαιτητά όλα µαζί και θα εξοφληθούν λίγα λίγα µέσα σε 20 χρόνια.

Το υπουργείο Αµυνας και η διοίκηση υποστηρίζουν ότι µε το «πακέτο σωτηρίας» – που διαµορφώθηκε κόντρα σε εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων απόστράτων – θα επέλθει ισορροπία εσόδων – εξόδων στις αρχές του 2012 και µετά θα αρχίσει η ανάπτυξη – ωστόσο η αγωνία µετόχων και δικαιούχων παραµένει.

Η αρχή της κατάρρευσης

Τι είναι όµως εκείνο που οδήγησε στην κατάρρευση ένα εύρωστο Ταµείο µε πολύ καλούς κοινωνικούς πόρους και µεγάλη ακίνητη περιουσία; Πιάνοντας µια άκρη της ιστορίας, φτάνουµε στο 2000, όταν άρχισαν σταδιακά οι αυξήσεις στο µέρισµα – µέχρι το 2006 η συνολική αύξηση ήταν 61%! Το χρηµατοκιβώτιο του ΜΤΣ βρέθηκε τότε µε πολλά χρήµατα, καθώς τη 10ετία 1990 – 2000 πωλήθηκαν πολλά κτίρια του Ταµείου, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθούν τα έσοδα και να λυθούν προβλήµατα που είχαν επικαλεστεί οι τότε διοικούντες για να προχωρήσουν στην πώλησή τους. Μέσα στον πακτωλό των χρηµάτων αυτών ήταν και πολλά προενταχθέντα µισθώµατα (80 εκατ. ευρώ) από τη µακροχρόνια µίσθωση του «φιλέτου» του Μεγάρου του ΜΤΣ µεταξύ Πανεπιστηµίου και Σταδίου – νυν Attica –, όπως και 36 εκατ. ευρώ από την πώληση µετοχών της Γενικής Τράπεζας στις αρχές του 2004. Μεγάλες ήταν και οι εισροές από τον κοινωνικό πόρο 4% από κάθε είδους αγορές του Στρατού – για παράδειγµα, το «χρυσό» για τους εξοπλισµούς διάστηµα 2000-2004 εισέρρευσαν από τον Στρατό άνω των 200 εκατ. ευρώ!

«Ενιωσαν πλούσιοι, έδωσαν αυξήσεις και ξέχασαν την εξασφάλιση του µέλλοντος», λέει σήµερα κορυφαίο στέλεχος του Ταµείου. Και όταν για πρώτη φορά ο απολογισµός του 2004 φάνηκε ελαφρώς ελλειµµατικός, δεν αντέδρασαν – συνέχισαν τις αυξήσεις.

«Ηταν η πρώτη επίσκεψη του… ταχυδρόµου, τον οποίο ναι µεν δεν… σκότωσαν, αλλά τον αγνόησαν», λέει στέλεχος του υπ.

Αµυνας. Το έλλειµµα µεγάλωσε το 2005, το 2006, το 2007 – αλλά πάλι αδράνεια. Τη διετία µάλιστα 2004 – 2006 η αιµορραγία του ΜΤΣ µεγάλωσε: µε ένα διοικητικό τρικ στα όρια του νόµου και µέσω απλών µαρτυρικών καταθέσεων, η τότε γαλάζια ηγεσία του Πενταγώνου έκανε δεκτές προσφυγές εκατοντάδων απόστρατων που δήλωναν «αδικηµένοι», µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί, όπως λένε οι κρατούντες σήµερα, µια «βιοµηχανία» προαγωγών.

Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις

Το 2008 αναλογιστική έκθεση µεγάλης λογιστικής εταιρείας έδειξε ότι επέρχεται πλήρης κατάρρευση το 2017 – µε πλήρη δηλαδή εκποίηση ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Οι αρµόδιοι – πάντα µε άνωθεν κάλυψη – κράτησαν αυτό που τους βόλευε, το «2017», και δεν έλαβαν υπόψη την επισήµανση της µελέτης ότι δεν θα υπάρχει ρευστό από το 2009 έως το 2010 – όπως φυσικά και έγινε! Ηδη από το 2009 άρχισε ο δανεισµός από το υπουργείο Οικονοµικών, που σήµερα έχει φτάσει τα 144 εκατ. ευρώ!

Και πάλι όµως δεν έγινε τίποτε: η µελέτη έµεινε στα συρτάρια και κανένα µέτρο δεν ελήφθη – µόνο νέα δάνεια! Από τη λογική της αδράνειας δεν βγήκε για κάποιους µήνες και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αρχικά σκέφτηκε ως λύση την ενοποίηση των Μετοχικών Ταµείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για να την εγκαταλείψει γρήγορα.

Τη µεγαλύτερη ευθύνη, όπως επισηµαίνουν πολλές πλευρές, έχουν οι λάθος επιλογές των διοικήσεων. Η θρυαλλίδα όµως για την «έκρηξη» ήταν, κατά τους ειδικούς, η επιλογή κατά τη 10ετία 1990 – 2000 να ενοποιηθούν κτίρια, γραφεία και οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (π.χ. Ακαδηµίας 3, Β. Σοφίας και Αιγινήτου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος στην Αθήνα, Τσιµισκή και ∆ραγούµη και Τσιµισκή και Κοµνηνών στη Θεσσαλονίκη) έναντι περίπου 44 εκατ. ευρώ. Η µακρόχρονη µίσθωση του «φιλέτου» του Μεγάρου ΜΤΣ (νυν Attica) µεταξύ Σταδίου και Πανεπιστηµίου κρίνεται σήµερα επωφελής από τη διοίκηση, ωστόσο ο ΣΥΣΜΕ∆ ζητά έρευνα για το πώς έγινε η ανανέωση της µίσθωσης. Πληγή θεωρούν αρκετοί και την υπόθεση της Γενικής Τράπεζας, η οποία ανήκε στο ΜΤΣ. Η εµπλοκή στις αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου απορρόφησαν τεράστια ποσά: 225 εκατ. έως το 2000, ενώ τα αιτήµατα για άλλα 75 εκατ. ευρώ τα επόµενα χρόνια οδήγησαν στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

ΤΑ ΧΡΕΗ

του Μετοχικού Ταµείου Στρατού υπερβαίνουν πλέον τα 350 εκατ. ευρώ δηµιουργώντας έλλειµµα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Εικονική πραγµατικότητα


ΑΝ ΡΙΞΕΙ κανείς µια µατιά στους πίνακες δικαιούχων του ΜΤΣ, θα του δηµιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Στρατός και η Αστυνοµία αποτελούνται κατά 30% από…ανώτατους αξιωµατικούς, αφού από τους περίπου 60.000 οι 18.000 παίρνουν µέρισµα αυτών των βαθµών.

Η εξήγηση είναι απλή: µε βάση τον νόµο, αρκετοί αποστρατευόµενοι, π.χ.

συνταγµατάρχες, φεύγοντας παίρνουν για έναν µήνα τον βαθµό του µίνι ταξίαρχου. Αυτό δηµιουργεί, πάλι µε βάση τον ισχύοντα νόµο, µισθολογική αναβάθµιση κατά δύο βαθµούς, οπότε στον κατάλογο δικαιούχων του ΜΤΣ εµφανίζονται ως αντιστράτηγοι – µε το ανάλογο µέρισµα. Υπάρχει δηλαδή µια «εικονικότητα» ως προς τον πραγµατικό βαθµό και το µέρισµα που σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζει ευθεία ανταποδοτικότητα.