ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ περισσότερων χώρων πρασίνου στις πόλεις µε την κατάργηση του σταυρού που σχηµατίζουν οι ενδιάµεσοι δρόµοι ανά τέσσερα οικοδοµικά τετράγωνα επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πώς θα γίνει αυτό αναµένεται να προκύψει από τα σχέδια που θα κατατεθούν για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισµό «Αθήνα Χ 4». Οι νέοι αρχιτέκτονες (ένας από τους όρους του διαγωνισµού είναι η ηλικία τους να µην υπερβαίνει τα 40 χρόνια) πρέπει να επιλέξουν ένα τυπικό οικοδοµικό τετράγωνο σε οποιαδήποτε υποβαθµισµένη περιοχή του Λεκανοπεδίου (µε υψηλούς συντελεστές δόµησης, υψηλή πυκνότητα κατοίκησης, έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων) και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του σταυρού.

Οι προτάσεις πρέπει να έχουν κατατεθεί µέχρι και τις 22 Δεκεµβρίου 2010. Χορηγός τού διαγωνισµού είναι η Εθνική Τράπεζα µε το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ελάχιστο πράσινο

Οι ελεύθεροι χώροι και κυρίως αυτοί µε αστικό πράσινο τείνουν να εξαφανιστούν. Στην Αττική καταγράφεται ένα από τα µικρότερα ποσοστά αστικού πρασίνου σε όλη την Ευρώπη. Μόλις 2,5 τ.µ. ανά κάτοικο, όταν ο µέσος όρος στην Ευρώπη είναι από 7 έως 10 τ. µ. ανά κάτοικο.

«Η ελληνική πόλη χαρακτηρίζεται από µικρά οικοδοµικά τετράγωνα, ίσως τα µικρότερα στην Ευρώπη, µε πυκνό δίκτυο από στενούς δρόµους και µικρά πεζοδρόµια», τόνισε µεταξύ των άλλων η υπουργός ΠεριβάλλοντοςΤίνα Μπιρµπίλη. Ελπίζουµε πως τα αποτελέσµατα του διαγωνισµού θα είναι µια έντονη ζύµωση, που θα κινήσει συζητήσεις, δράσεις, προβληµατισµούς και θα χρωµατίσει δηµιουργικά τον χώρο».