Αλλαγές στην εικόνα της Αθήνας εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας σχέδια παρεμβάσεων στο Λεκανοπέδιο με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2014.


Ωστόσο τα σχέδια, με εξαίρεση την πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας- η δημοπράτηση της οποίας αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο- δεν είναι ούτε… επί χάρτου, αφού δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μελέτες με συνέπεια να είναι ακόμη θολό το υπό διαμόρφωση τοπίο της πόλης. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά δεν έγινε σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση- είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός επέμεινε στο λεγόμενο Πράσινο Ταμείο- ενώ μέχρι στιγμής ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν θελήσει να ενταχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια προβλέπεται να παίξει το τραμ, αφού πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να επεκταθεί από την Πλατεία Συντάγματος στην Πανεπιστήμιου και την Πατησιών. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει γίνει καμία συγκοινωνιακή μελέτη, ενώ το κατ΄ εξοχήν υπεύθυνο για τις επεκτάσεις του τραμ υπουργείο Μεταφορών δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι στόχοι των παρεμβάσεων είναι το κέντρο της πόλης να καταστεί απαγορευτικό για τα αυτοκίνητα- και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η επαναφορά του παλαιού σχεδίου πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου-, όπως και να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο, να σταματήσει η επέκταση της πόλης και να ελεγχθούν τα αυθαίρετα.

Το Πάρκο Ελληνικού

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητούν οικονομικούς πόρους ώστε να καταστεί βιώσιμο το Πάρκο Ελληνικού. Η κ. Μπιρμπίλη απέκλεισε σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους δημοσιογράφους την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων και προσανατολίζεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο πρόγραμμα παρεμβάσεων, «στην προσέλκυση επενδύσεων ειδικού χαρακτήρα- για παράδειγμα, ένα ενυδρείο». «Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, προς το παρόν, μόνο ως θεωρητική έκθεση ιδεών μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς απουσιάζουν ορισμένα βασικά στοιχεία όπως ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Δεν έγινε σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στο Λεκανοπέδιο παρά μόνο γενικά για το Πράσινο Ταμείο