Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται η χώρα απέναντι στα σενάρια της πτώχευσης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση, που ανακοινώνει το μεσημέρι πραγματικά σκληρά μέτρα, κηρύσσει πόλεμο κατά όσων απομυζούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Με μια δραματική ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ακροατήριο ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο Γιώργος Παπανδρέου διαδήλωσε τη βούλησή του να «τα δώσει όλα» για να μην οδηγηθεί η χώρα στην πτώχευση. Και με μια ομιλία που αποτελούσε ουσιαστικά παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η πορεία «προς την καταστροφή». Τα μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ λίγο πριν ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Η κυβέρνηση κατέληξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: στην περικοπή κατά 50% του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, καταργώντας ουσιαστικά, χωρίς να το δηλώνει κυρίως για λόγους «ψυχολογικούς», τον 14ο μισθό. Παράλληλα, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 19% στο 21%) και θα θεσπιστεί ειδικός φόρος πολυτελείας για αυτοκίνητα.

Ακόμη βάσει έντονης φημολογίας που κυκλοφορούσε χθες το βράδυ, ώς την τελευταία στιγμή «παιζόταν» περαιτέρω μείωση των επιδομάτων που δίδονται σε δημοσίους υπαλλήλους- το 10% που έχουν ήδη μειωθεί να αυξηθεί σε 15% ή και 20%. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε απευθύνει προσκλητήριο στους Έλληνες να συνδράμουν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και είχε αποκαλέσει «συμμάχους» το τεράστιο ρεύμα των απλών ανθρώπων, που όπως τόνισε «μοχθούν, δουλεύουν οκτάωρα και δωδεκάωρα, που δεν είναι τεμπέληδες, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους νόμους και μας λένε επιτακτικά: “να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα”». Για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «δεν είναι περήφανος που η κοινωνία αναγκάστηκε να εφεύρει λέξεις, όπως τη “λαμογιά”, για να περιγράψει μια πραγματικότητα στην οποία συνηθίσαμε».

Προαναγγέλλοντας τον πόλεμο κατά όσων λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος της κοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι δεν θα ανεχτεί από κανέναν «να παρακάμπτει ή να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων. Προνόμια που κατοχυρώνονται είτε με νόμους είτε με πλημμελή εφαρμογή τους. Όπως η φοροδιαφυγή, οι συνθήκες ή οι διατάξεις που επιτρέπουν στον πλούτο να συσσωρεύεται από ανθρώπους, που καταφέρνουν να απαλλάσσονται από το φορολογικό τους βάρος». Και πρόσθεσε με έμφαση που προκάλεσε το αυθόρμητο ζωηρό χειροκρότημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε off shore, δεν με ενδιαφέρει αν φταίνε οι αποδείξεις που δεν κόβουν ή αν οι βίλες, τα κότερα και οι λιμουζίνες τους είναι περιουσιακά στοιχεία εταιρειών. Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν εις βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του “κορόιδου”».

«Φυγομαχεί η αντιπολίτευση»

Ο Πρωθυπουργός, που συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το βήμα της για να απευθυνθεί στους πολίτες, καθώς αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε τα δύο κόμματα για «φυγομαχία» και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία ότι «αρνείται επίμονα να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες. Και θεωρεί ότι ένας τακτικισμός, η αναβολή της συζήτησης, μπορεί να κρύψει τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης (…) δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροκομματικοί υπολογισμοί». Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα παλέψουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Να σώσουμε την Ελλάδα, τους πολίτες και τα παιδιά μας από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας. Από τον όλεθρο που μπορεί να σημαίνει να μην καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις και εισοδήματα», και τόνισε «ναι, δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει».

Είπε ακόμη ότι αυτό που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν έχει προηγούμενο και υποστήριξε ότι «σήμερα έχει ήδη τρωθεί η κυριαρχία μας, η αυτονομία μας».

Ο κ. Παπανδρέου που δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, και προσωπικά ο ίδιος, έχουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στον λαό και τη χώρα, για να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο και την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, επιτέθηκε με δριμύτητα στην καταστροφική 5ετία της διακυβέρνησης Καραμανλή κάνοντας λόγο «για πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα», που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινώσει τις περικοπέςμετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

«Κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τον 4ο μισθό»

ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ φράση «δεν λιποτακτούμε», ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με ρεαλιστικό τρόπο την «καθημερινή μάχη παντού» που δίνει η κυβέρνησή του και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε «να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πολλές φορές το έκανε αυτό η χώρα, τις προηγούμενες δεκαετίες. Και γι΄ αυτό σήμερα βρίσκεται εδώ όπου βρίσκεται»- αναφορά που «άγγιξε» αρκετούς βουλευτές της Κ.Ο., επειδή προφανώς αποτελούσε μια έμμεση αποδοκιμασία της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν και κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι «κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο, τον 4ο μισθό ή και τη σύνταξη. Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό. Το γνωρίζω. Είναι όμως η αλήθεια».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η ευθύνη μας είναι να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή» και κάλεσε όλους «να σκεφτούν τι θα συμβεί στη χώρα μας και στους πολίτες, αν το κράτος δεν μπορέσει κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις».