«Ο κεντρικός μου στόχος είναι πάντα η συνάντηση των δύο μεγάλων ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού»

«Να τελειώσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Λεωνίδας Κύρκος: Καταστροφική η συνύπαρξη για την Ανανεωτική Αριστερά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2009 07:00 |
 «Να τελειώσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Να μπει ένα τέλος στο «πείραμα» του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί για πρώτη φορά ευθέως ο Λεωνίδας Κύρκος, παροτρύνοντας τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου να απαλλάξουν την Ανανεωτική Αριστερά από την καταστροφική της συνύπαρξη με το συγκεκριμένο «μόρφωμα». Παράλληλα, ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς συμβουλεύει τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δώσουν τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό, όμως σε περίπτωση που- όπως λέειοι ιδέες τους δεν εισακουστούν, να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε μία αφοπλιστική συνέντευξή του που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Λεωνίδας Κύρκος Εκ Βαθέων», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στα βιβλιοπωλεία (Εκδόσεις Επίκεντρο) και δόθηκε στον Πέτρο Παπασαραντόπουλο, ο Λεωνίδας Κύρκος μιλάει εφ΄ όλης της ύλης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, αλλά και το μέγιστο λάθος της ζωής του που, όπως λέει, ήταν η συναίνεση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από δύο μάλλον ασύμβατες τάσεις. Υπάρχει η «κινηματική- αντισυστημική Αριστερά», που την εκφράζουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι του Συνασπισμού, και υπάρχει και η ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, Ανανεωτική Αριστερά. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι δύο τάσεις να συνυπάρξουν και να υποστηρίξουν μια τέτοια πολιτική;
Έχεις δίκιο. Είναι ασύμβατες αυτές οι τάσεις. Γι΄ αυτό από καιρό είχα θεωρήσει ότι ήμασταν πια στο τέλος του πειράματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υποστηρίζετε και τώρα, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;

Το υποστηρίζω και σήμερα, μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι η Ανανεωτική Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από αυτή την καταστροφική συνύπαρξη. Αυτό που από κάποιους θεωρείται ότι αποτελεί τη δύναμή της, στην πράξη, αποτελεί πηγή μύριων όσων αρνητικών που αναδείχθηκαν σε όλη τη διαδρομή πριν από τις εκλογές.

Όμως,στο εσωτερικό του Συνασπισμού, η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι μειοψηφία.Ακόμα και αν ο Συνασπισμός αποσυρθεί από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ,μέσα στον Συνασπισμό,οι ανανεωτικές ιδέες είναι μειοψηφικές. Τι ακριβώς προτείνετε στην Ανανεωτική Πτέρυγα;

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πρέπει να δώσει τη μάχη μέσα στον Συνασπισμό. Μάχη που δεν την έδωσε τα τελευταία χρόνια με τη συνέπεια που επιβαλλόταν. Καταρχήν πρέπει να αποφασίσει να πολεμήσει. Πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν παραλυτικού χαρακτήρα συμβιβασμοί, που οδήγησαν σε εγκατάλειψη θεμελιωδών πολιτικών θέσεων που χαρακτήριζαν την Ανανεωτική Αριστερά σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Εάν μέσα στον Συνασπισμό, με δημοκρατικές διαδικασίες που τις έχει κατακτήσει αυτός ο χώρος,οι ανανεωτικές ιδέες και προτάσεις είναι μειοψηφικές, όπως ήταν τα τελευταία είκοσι χρόνια,τότε,κατά την άποψή σας,τι πρέπει να κάνουν οι μειοψηφούντες Ανανεωτικοί. Να μείνουν ή να φύγουν;

Σε αυτή την περίπτωση, κατ΄ ανάγκη θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Δεν μπορεί κανένας που πιστεύει στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς να σταματήσει μια τέτοια εξέλιξη που πρέπει να πάρει τον δρόμο της. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εκείνα τα πολιτικά στελέχη που θα σηκώσουν στην πλάτη τους το νέο εγχείρημα.

Αυτός ο νέος φορέας θα ήταν ευκταίο να συνεργαστεί και με άλλες δυνάμεις, όπως,
για παράδειγμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι;
Ο κεντρικός μου στόχος είναι πάντα η συνάντηση των δύο μεγάλων ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια του τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η Ανανεωτική Πτέρυγα είναι η τροποποίηση της στάσης της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν τροποποιήσει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, τότε η υπόθεση αυτή είναι από την αρχή της υπονομευμένη.

Οι σύντροφοί σας της Ανανεωτικής Πτέρυγας στον Συνασπισμό μοιάζει να μην έχουν μια τόσο ξεκάθαρη άποψη όπως αυτή που εκφράζετε εσείς.

Νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να σκεφτούν, να συλλογιστούν στα σοβαρά και να αποφασίσουν. Νομίζω ότι τελικά θα συνταχθούν με την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου φορέα, αν στο μεταξύ αποδειχθεί ότι οι προσπάθειές τους για μια ριζική αλλαγή πολιτικής του Συνασπισμού δεν έχουν αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ
«Έχασε την ευκαιρία»
Τον Νίκο Κωνσταντόπουλο τον έχω χρεώσει με την κατηγορηματική του εναντίωση προς κάθε ιδέα συνάντησης με το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ο Νίκος έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να γίνει αυτός ο κρίκος μιας συνάντησης ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, συνάντηση την οποία ο ίδιος σήμερα υποστηρίζει. Παρ΄ ότι ήταν ο μόνος από τους τρεις που δεν προερχόταν από το κομμουνιστικό ρεύμα. Κατά συνέπεια, είχε όλες τις δυνατότητες προσέγγισης, και ψυχολογικής ακόμα, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΑΒΑΝΟ
«Τον ψήφισα για πρόεδρο»
Σ΄ό,τι αφορά τον Αλέκο Αλαβάνο: η σχέση μας ξεκίνησε από μια κοινή συμμετοχή σ΄ ένα πάνελ της ΕΡΤ το 1981, την παραμονή της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η συζήτηση κύλησε ομαλά και παρά τις έντονα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο εκπροσώπων της Αριστεράς, υπήρξε ένα κλίμα πολιτισμένο. Δεν υπήρξε καμία εκτροπή. Αυτά ώς την τελευταία στιγμή.

Όταν ήρθε η τελευταία στιγμή και ο λόγος ανήκε στον Αλέκο (ΚΚΕ), σε μένα δεν υπήρχε πια χρόνος, ο Αλέκος μού έχωσε μια μαχαιριά. Μου λέει ότι εσείς είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε την Ελλάδα στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Ο Αλέκος όταν συναντηθήκαμε στον Συνασπισμό, ίσως με την ανάμνηση αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς του, δεν παρέλειπε να μού πλέκει το εγκώμιο. Θυμάμαι έναν χαρακτηρισμό του που μου έκανε εντύπωση. Ο Κύρκος, είπε, είναι ο Τειρεσίας της Αριστεράς. Μεγάλη κουβέντα, την οποία προφανώς ούτε κατά ελάχιστον δεν πίστευε. Ήθελα να τον αρπάξω από τον λαιμό, αλλά τηλεοπτικά και προσωπικά αυτό θα ήταν απαράδεκτο. Πρέπει να πω ότι στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Συνασπισμού τον Δεκέμβριο του 2004 ψήφισα τον Αλέκο Αλαβάνο και όχι το Μιχάλη Παπαγιαννάκη που ήταν εγγύτερα στις πολιτικές μου απόψεις. Το έκανα γιατί ήθελα στην ηγεσία του Συνασπισμού να υπάρχει στέλεχος προερχόμενο από το μεγάλο ρεύμα της κομμουνιστικής παράδοσης. Δεν άργησα να διαψευστώ. Όσο περνούσε ο χρόνος, οι διαφωνίες μας για τους χειρισμούς συγκεκριμένων ζητημάτων διογκώνονταν. Για ένα χρονικό διάστημα βλεπόμασταν. Τελευταία κόπηκε με δική του πρωτοβουλία η οδός επαφής μας κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι είχα καμία απολύτως ενημέρωση για τις κινήσεις του. Ανάμεσα στις κινήσεις αυτές ήταν και η επιλογή του για την ανάδειξη στην ηγεσία του Συνασπισμού του νεαρού Αλέξη Τσίπρα. Είχα τις αντιρρήσεις μου. Από τότε οι δρόμοι μας χώρισαν οριστικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
«Ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα μου»
Για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύω ότι μπορεί να του δοθεί ένα περιθώριο να δείξει τι ακριβώς μπορεί να εκφράσει. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αντιφατικά. Δεν μας έχει δείξει ακόμα, εκτός από κάποιες εκδηλώσεις της εντελώς ύστερης φάσης, τι ακριβώς θέλει σαν Τσίπρας, όχι σαν προστατευόμενος του Αλαβάνου.

Πρέπει όμως να πω ότι μου προξενεί εντύπωση το ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ μέχρι σήμερα και σε καμία περίπτωση την ανάγκη να συζητήσει μαζί μου.

Δεν λέω να ζητήσει τη συμβουλή μου. Ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα του σπιτιού μου, ποτέ μα ποτέ.


«Το λάθος της ζωής μου, η παραπομπή του Ανδρέα»

OΛεωνίδας Κύρκος στο βιβλίο του «Εκ Βαθέων» καταθέτει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τις σκέψεις του για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τη γνώμη μου και σ΄ ό,τι με αφορά, θεωρώ ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989 ήταν ΤΟ λάθος της ζωής μου. Είχα πολλούς λόγους να αντιταχθώ. Δεν αντιτάχθηκα. Την παραπομπή του την ψήφισε ολόκληρη η διοικούσα επιτροπή και η Κεντρική μας Επιτροπή, και εγώ δεν αντιτάχθηκα.

Εσείς προσωπικά είχατε αμφιβολίες γι΄ αυτή την παραπομπή, είχατε επιφυλάξεις;
Χρωστούσαμε να ήμασταν απείρως πιο προσεκτικοί όταν προσεγγίζαμε την παραπομπή του Ανδρέα.

39
Χρήματα υπάρχουν πολλά
30/11/2009 01:59
Ο κύρκος 1000 χρονών και βάλε θέλει ακόμα να δημιουργεί πολιτική. Κάντε τόπο στα νιάτα επιτέλους ρεεεεεε
ιrene
29/11/2009 22:51
H ANAΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ,ΕΠΡΕΠΕ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ,ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΕΣ,ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.ΤΗ ΔΕΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΚΟ,ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ...ΑΝΕΝΤΑΧΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ
ΤΕΡΙ
29/11/2009 22:17
@ΜΠΟΓΔΗΣ Ο ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΑΦΗΣΕ ΜΕΓΑ ΕΡΓΟ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΓΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΙΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΓΚΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
29/11/2009 21:32
Η Αριστερά της υποταγής, των σαλονιών και του γλυψίματος. Αυτό εκφράζει ο Κύρκος
S. Polymeris
29/11/2009 20:31
Adelfia, from the right or the left, please buy the Kyrkos''s book
to help his retirement. It does not make any difference if you agree with him or not . It is an eleimosynary act for a guy who did not save enough in his life for his retirement and he failed in his carreer as a politician. If you throw in some recognition for his work as a bonus, it will make him happy and he can join the others in the "dustbin of History". Good night and Good sleep .
MARIOS
29/11/2009 18:17
Ευτυχώς κύριε Κύρκο που υπάρχουν και σοβαροί Αριστεροί πολίτες και όχι ξεπουλημένοι όπως εσείς.
ΠΙΠΗΣ
29/11/2009 17:31
ΣΑΛΟΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΦΤΥΣΕ Ο ΛΑΟΣ.
Μ.Κ.
29/11/2009 16:02
Ο Κύρκος αποτελεί στολίδι για τον χώρο της Αριστεράς. Τέτοιοι πολιτικοί σπανίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Ας τον ακούσουν οι όψιμοι σωτήρες της αριστεράς και ας διδαχθούν απο την εμπειρία του. Δε θα χάσουν. Αν θέλουν μια Αριστερά που να είναι χρήσιμη για τον τόπο.
parthenios christos
29/11/2009 14:06
Η περισπουδαστη ΦΑΓΟΥΡΑ ειναι ιδιον της ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.
Κριμα υστερα απο τοσα χρονια να μην εχουνε βρη ακομη τους
πραγματικους ΣΤΟΧΟΥΣ της υπαρξης τους.
Εξακολουθουν να διαψευδουν τις οποιες προσδοκιες,ειχαμε ,περιμενωντας στοικα,το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ στο πολιτικο πανελ.
Αυτο δειχνει ΑΝΩΡΥΜΩΤΗΤΑ,και γιατι οχι ελλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
κριμα.....................
χ.π
S. Zanglos
29/11/2009 14:04
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΡΙΖΑ που στηρίζει λαθρομετανάστες, αναρχικούς και σκοπιανούς.
Στο ανάθεμα ο ΣΥΡΡΙΖΑ και ο μπούλης Τσίπρας.
P.G.
29/11/2009 12:48
Amfibalw an yparxei estw kai enas pou na pairnei sobara ton Kyrko, eidika me auta pou leei i ton bazoun na ta pei.
ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΤΗΣ
29/11/2009 12:23
Ποιός παίρνει σοβαρά τον Κύρκο σήμερα πέρα από τους ΠΑΣΟΚους που τον συντηρούν στην επικαιρότητα προκειμένου να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά. Αυτός ο άνθρωπος που έσυρε την αριστερά σε συνεργασίες με Μητσοτά και Παπανδρέου το 1989 θα πρεπε να είχε αποσυρθεί αν είχε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Δημοσθενης Μπογδης
29/11/2009 08:57
Οι τυψεις συνειδησης για την παραπομμπη του μεγαλου Ανδρεα Παπανδρεου σε ειδικο Δηκαστηριο του κατα τ''αλλα αγνου Αριστερου γωνιστη Λεωνιδα Κυρκου , ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ σε σημερινους βλαστημους του εργου και των ημερων του εκλειποντος πολιτικου που αλλαξε την οικονα της χωρας μας προς το καλυτερο .
Χρήστος Κ
29/11/2009 01:35
Τελικά, η καλύτερη πολιτική καριέρα είναι να ξεκινάς από το ΚΚΕ, μετά ΚΚΕ εσ, ΕΑΡ, Συνασπισμός, Σύριζα και τέλος στο ΠΑΣΟΚ......
Κωνσταντινος Μ.
29/11/2009 01:05
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ Ε οχι....Δεν το πιστευω....
Stergios Bakas
29/11/2009 00:23
Ο Λεωνίδας Κύρκος το αντιλήφθηκε αργά ότι όχι μόνον η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν λάθος, διότι το τέχνασμα Μητσοτάκη κατέληγε σε διχασμό,αλλά και η όλη πολιτική του ΣΥΝ, η οποία αναπαρήγαγε και αναμασούσε ιδέες από την ευρωπαϊκή αριστερά, δεν είχε ανταπόκριση στον ελληνικό λαό, ο οποίος ζητούσε αυτό που ο Σαμαράς κάποτε αποκάλεσε υπέρβαση. Ο τρόπος με τον οποίον του φέρεται ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν σε ηγετικές θέσεις χωρίς να το αξίζουν για τον μόνο λόγο ότι οι γνήσιοι άνθρωποι του ΚΚΕ εσωτερικού παραμερίσθηκαν για τυχοδιωκτικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Οπως τόνισε και ένας από τους γράφοντες στο φόρουμ, η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου είχε έναν σκοπό: την διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Οταν το εγχείρημα απέτυχε και ο Μητσοτάκης έγινε παρελθόν, τότε, φυσικά, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν είχαν αντικείμενο συνεργασίας. Τόσο κοντόφθαλμες και κυνικές είναι οι συνεργασίες της ελληνικής αριστεράς που προκαλούν βδελυγμία. Ο Κύρκος δεν θα πάρει συγχωροχάρτι από τον ελληνικό λαό, αλλά θα κριθεί αντικειμενικά από την ιστορία για την όλη του προσφορά από την εποχή της ΕΔΑ μέχρι σήμερα. Πάντως, είναι αδύνατο να μας πείσει, παρόλη την αστεία σχεδόν γλυκύτητα που περιέχει ο λόγος του, ότι δεν είναι στην ουσία ένας παλαιοσταλινικός που κρατά σφιχτά και κρυφά στον κόρφο του τον Πρίγκηπα του Μακιαβέλι.
Δημήτρης Ν.
29/11/2009 00:20
Αλαβάνε ένα έχω να πώ..... ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ!!!!
Μας έχεις φλομώσει στην βλακεία και πιστεύεις ότι πρέπει να τη χάψουμε κιόλας.... Όχι φιλαράκι.... Εσύ απέτυχες από μόνος σου και πήρες στο λαιμό σου όλη την Ανανεωτική Αριστερά. Βλέπεις τις τακτικές του ΚΚΕ δεν μπορείς να της αποβάλλεις....τις λοβιτούρες και τις λοξοδρομήσεις κατά το συμφερότερο τις έχεις για πρωϊνό..... Ο Κύρκος σωστά μίλησε αλλά και αυτός άργησε κομματάκι.... Τι να πείς παρά μόνο πως τα ύστερα τιμούν τα πρώτα. Για σένα βέβαια ούτε λόγος....συνεχίζεις να αμπελοφιλοσοφείς και κυρίως να προκαταλαμβάνεις επεισόδια για το Δεκέμβρη.... Σκοτεινός τελικά ο ρόλος σου και επικίνδυνος.... Μακάρι ο ΣΥΝ να σε αποβάλλει μία και καλή γιατί έχεις αρχίσει και γίνεσαι παράφρων....
ZHTO H EPANASTASH TOU 67
28/11/2009 23:23
STILTE TON SYRIZA STHN MAKRONHSO
ΠΑΣΟΚΟΣ
28/11/2009 23:02
ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ-ΚΥΡΚΟΥ-ΔΑΜΑΝΑΚΗ-ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ Κ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟ 89.
ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΥ Ο ΓΑΠ Κ ΛΕΩ ΓΙΑ Π.Χ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΠΟΥΔΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΑΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.
Μία Ελένη
28/11/2009 22:31
Γιατί δεν πάτε στο ΠΑΣΟΚ κ. Κύρκο; Το πού θα πάει η Ανανεωτική Αριστερά να μη σας νοιάζει και τόσο. Έτσι κι αλλιώς πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η φωνή σας ξεσήκωνε τα πλήθη στο Σύνταγμα με εμάς τους λίγους Ρηγίτες και Ρηγίτισσες να κουνάμε τις σημαίες και να ζητάμε "ψήφο στα 18" και να το πετυχαίνουμε! Σταματήστε επιτέλους να πατρονάρετε την ανανεωτική αριστερά. Ο σύντροφος Αλέξης δεν έχει ανάγκη από συμβούλους για να σας χτυπήσει την πόρτα. Συζητάει στα όργανα, όχι στο παρασκήνιο. Για σκεφτήτε λίγο τί κάνατε στα νειάτα σας...
ANTWNHS
28/11/2009 21:13
Δεν έχει τελειωμό ο κατήφορος του Κύρκου. Δώστε του ένα υπουργείο ρε παιδιάαααααααα
888
28/11/2009 20:26
<... αλλά και το μέγιστο λάθος της ζωής του που, όπως λέει, ήταν η συναίνεση στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. > Λ. Κύρκος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΦΠΑ!!!!

888
ΤΥΦΩΕΑΣ
28/11/2009 20:21
Ω, τι πρωτότυπο! Ο Λεωνίδας Κύρκος εξαπολύει τα βαφτισμένα στην εμπάθεια βέλη του, κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που έχει ήδη καταντήσει γραφικός και ο ύπουλος και ανερυθρίαστος ρόλος του φανερός. Μοναδικό του μέλημα και μόνιμη παρέμβαση στα αρίφνητα προβλήματα που αδιάκοπα ταλανίζουν τον πολιτικό και κοινωνικό στίβο της χώρας μας, είναι η άμεση διάλυση αυτού του συλλογικού πολιτικού μορφώματος και η επιτακτική σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ (!). Μόνο που θα έπρεπε να είχε ήδη κατανοήσει πως το διαχρονικό νεόπλασμα στο σώμα της Αριστεράς είναι η πολυδιάσπαση, οπότε ένα τέτοιας ολκής και τόλμης εγχείρημα, όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον αξιόλογο, θαρραλέο και ασφαλώς δύσκολο, αλλά διόλου χιμαιρικό. Εκτός και αν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έιναι μια υγιής(!) έκφανση της Αριστεράς(!). Οπότε είτε πλανάται πλάνην οικτρά, είτε πλανά. Το πρώτο είναι θλιβερό, το δεύτερο επικίνδυνο...
ΑΝΝΑ
28/11/2009 20:18
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..
ΑΓΓΕΛΟΣ
28/11/2009 19:50
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη. Όλοι οι αριστεροί, κουκουέδες και μη, κάνουν την αυτοκριτική τους για τα λάθη τους με καμιά 30 χρόνια καθυστέρηση. Πάντα όμως είναι αργά, πολύ αργά.
ΛΑΒΑΣ
28/11/2009 19:44
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ήταν σκληρό το κτύπημα και πιο σκληρή η μοίρα
για τον χαμό του αγωνιστή με ήθος και με πείρα
Στο μετερίζι πάντα εμπρός με αγώνες και με πάλη
κι έγινες δρόμος φωτεινός για δράση πιο μεγάλη

μα κάποια μοίρα βάσκανος σε ζήλεψε Μιχάλη
κρυφή πληγή στα σπλάχνα σου κατάφερε να βάλλει
σιγά – σιγά και ύπουλα κούφωσε το κορμί σου
και σου έκλεψε την δύναμη και την αναπνοή σου.

Η θέληση μαράθηκε, έφυγε το μεράκι
και λίγο- λίγο έσβησε τ΄ αφτούμενο κεράκι
έμεινε μόνο το κορμί άδειο σαν το κουφάρι
κι η ψυχή μας έγινε ολόμαυρο κουβάρι.

Ο χαμός σου σύντροφε δύναμη θα μας δώσει
κι ο σπόρος που εφύτεψες γρήγορα θα φυτρώσει
θα μεγαλώσει, θα απλωθεί σαν θάλασσα μεγάλη
και συ εκεί, από ψηλά, θα χαίρεσαι Μιχάλη

Καλό ταξίδι σύντροφε κι οι πάντες συμφωνούσι
κοντά τους πάντα θέλουνε ους οι θεοί φιλούσι.
Α.Σ.
28/11/2009 18:49
Για μια ακόμη φορά ο Λεωνίδας Κύρκος δίνει ένα παράδειγμα μεγάλης ψυχής και διάνοιας. Παραδέχεται, χωρίς να υπάρχει καμμία εξωτερική ανάγκη, ότι έσφαλε. Αυτό και μόνο φτάνει για να προβληματίσει τους οπαδούς της Ανανεωτικής Αριστεράς για τη συνεχιζόμενη αντι-ΠΑΣΟΚ εμμονή τους. Άλλωστε, είναι εύκολο να είσαι στην αντιπολίτευση διαρκώς (δημοκρατία έχουμε), αλλά κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να πλοηγήσουν το καράβι.
Έλεος...
28/11/2009 18:30
Παρωχημένες γραφικότητες που πλασάρονται ως πεφωτισμένη παρέμβαση με την κάλυψη μίας σοβαροφανούς πολιτική πορείας.

Αυτή η χώρα έχει χορτάσει από τις συμβουλές των δήθεν σοφών Νεστόρων. Ας πάει στο ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα θέλει.
Ανύπαρκτος και ολίγιστος πολιτικάντης θα παραμείνει.
Αν ήταν έτσι οι ηγέτες
Ν.Κ
28/11/2009 18:17
Αγαπητε Λεωνιδα, εδωσες την ζωη σου για την Ελλαδα,αντιμετωπισεως τον θανατο, αγωνιστικες τιμια οπως κι εκατονταδες αλλοι επωνυμοι κι ανωνυμοι της αριστερας,παρα τα λαθη σας,για να θαφτουν τωρα,ιδεες,ελπιδες,αξιες,ολα,μεσα στο απιστευτο τελμα μιας κοινωνιας νεο-συντηριτικης, και μικρο-αστικα μιζερης, κυνικής,και φτωχης σ ολα. Καλα που δεν συμμετέχεις ενεργα στην πολτικη τωρα, γιατι θα σε βαφτιζαν κοκουλοφορο κι εσενα,μεσα στο μενος τους κατα της αριστερας,που παρεμενει εμποδιο ηθικο, στ ονειρο γι ανοδο των μικρο-αστων στην αρχουσα ταξη.Μην ψαχνεις κατι αλλο.Τιποτε απ ολα οσα λες δεν ειναι,η κυριως,αιτια. Το ιδιο ονειρο παντα, η ανοδος τους,ειναι αυτο που κυριως φταει,που γεννα το μισος κατα της αριστερας,και που τελικα βρισκει διεξοδο,και βολικο δρομο εκφρασης,στον φασισμο..
Κωνσταντινος Μ.
28/11/2009 18:09
Αντι να βγαζετε τα φαντασματα δεν μας λετε τι γινεται στο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ;Εκει ειναι η καρδια των εξελιξεων,οχι ο Κυρκος...
Στεφανοπούλου Μυρτώ
28/11/2009 18:09
Δεν φτάνει να πάρει την ευθύνη για την παραπομπή μόνο ο Λεωνίδας... κάποιοι άλλοι εν ζωή ηταν λάβροι εναντίον του Ανδρέα και υποστήριξαν την παραπομπή του και τώρα "στρογγυλοκάθονται" στα σαλόνια του ΠΑΣΟΚ... μη τρελλαθούμε.... Τα στοιχεία για την παραπομπή του Ανδρέα δόθηκαν απο "στελέχη" του ενιαίου τότε ΣΥΝ, τα οποία "μελέτησαν" και συζήτησαν μέχρι και με τον Κοσκωτά και τα παρουσίασαν στην Κεντρική Επιτροπή... Τώρα γιατί ο Λ.Κύρκος "φορτώνεται" μόνος του την ιστορία αυτή δεν καταλαβαίνω... ενπάση περιπτώσει δικαίωμά του είναι να νοιώθει ότι έπρεπε εκείνος να "πατήσει πόδι" και να επιμείνει για το αντίθετο....
babis
28/11/2009 17:57
ligo sebasmo otan milaei o leonidas tou ton xrwstame
It''s retirement time..
28/11/2009 16:04
Kyrie Kurko euxaristoume gia thn prosfora sas alla hrthe h wra syntaksiodothshs gia sas. Perissotero kako kanete para kalo. An den thelete na aposyrtheite apo th dhmosia skhnh, prosxwrhste sto pasok kai afhste olous tous allous hsuxous.
Van T
28/11/2009 13:52
Λίγο αργά το θυμήθικε το λάθος της παραπομπής ο Λεωνίδας. Όταν τράβιξε την αριστερά στο βούρκο με τον Φλωράκη και παρέδωσε τη χώρα στην καταστρφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, σιωπούσε. Αν είχε καταφέρει να λεηλατήσει το ΠΑΣΟΚ όπως ήταν το σχέδιο του δεν θα είχε καμία διάθεση γι αυτοκριτική. Αύτος ευθύνεται για το 4.5% όχι ο Τσίπρας κι Αλαβάνος. Αυτοί απλος συνεχίζουν την πολιτική της στείρας αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Μια ζωή στο περιθώριο θα είστε διότι δεν εκφράζεται τίποτα πλέον. Η αριστερά τον σαλονιόν της Α Αθηνών. Τι δουλειά έχει ο Κύρκος στα σαλόνια όπως είπε κι ένασ φίλος πριν!
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ
28/11/2009 13:33
ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΙΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ..ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ [ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ] ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ...!!! ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΕΒΕΙ [ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΙΤΕΡΝΕΤ ] ΓΥΡΩ ΣΤΑ 4 Η 5...ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΠΑΛΙΑ [ ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΠΜΑΤΑ ] ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ [ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ] ΤΟΥ PCI ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ...ΔΙΑΛΙΣΕ Η ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΑΣΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΟΦΟΙ ΚΑΙ ΓΙΝΗΚΑΝΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΟΥ..ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΦΟΣ ΚΥΡΚΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ?
βιανιτακης κωστας
28/11/2009 12:11
Τελικα ολοι ειχαν γυρισει την πλατη τους στον Παπαγιαννακη.Και το πληρωσαμε..
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΙΑΛΥΨΟΣ
28/11/2009 11:27
ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΥΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Η ΚΟΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΙΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΛΕΩ ΤΟ ΕΞΗΣ. ΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Η ΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΞΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΤΕ Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
H
28/11/2009 09:42
Μέ τέτοιο "μπάχαλο" που κληρονόμισε από τους προηγούμενους και με τόσα φανερά και κρυφά μαχαιρώματα δέχεται ο σύντροφος Αλέξης που να βρεί χρόνο ρε ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΛΕΩΝΙΔΑ να σας επισκεφθεί...

Μήπως είναι καιρός να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους νέους ανθρώπους, ακόμη και αν πρέπει να ανεχθούμε τα λάθη τους.
Είναι εξάλλου γνωστό σε όλους μας ότι και ΣΕΙΣ, παρόλα τα μεγάλα σας λάθη υπήρξατε για χρόνια ηγέτης.
ΛΑΒΑΣ
28/11/2009 09:20
@ Το λάθος του Λεωνίδα

Να την βράσω εγώ την αναγνώριση ως μέγιστου λάθους της ζωής του την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, και ευτυχώς τότε βρέθηκε και κάποιος έντιμος αριστερός ο Γαλανός και έσωσε κάπως την στραπατσαρισμένη αξιοπρέπεια της δημοκρατικής αριστεράς.
Τι να την κάνω την εκ των υστέρων αναγνώριση ως λάθους της ζωής;
Είσαι ηγέτης κύριε και δεν μπορείς να αντιληφθείς την αλήθεια και το σωστό μέσα στον ορυμαγδό των καταιγιστικών γεγονότων; κατέβα στον απλό λαό και αγνώριστος, τρύπωσε στις συνοικίες, κάτσε στα λαϊκά καφενεία και αφουγκράσου τον παλμό και την αγωνία του απλού πολίτη του μεροκαματιάρη, αν το έκανες Λεωνίδα θα έβλεπες την αλήθεια κατάματα και δεν θα έστεργες στα εγκληματικά λάθη της συνεργασίας με την δεξιά και της σκόπιμης και υστερόβουλης παραπομπής του Ανδρέα.
Τι δουλειά είχες εσύ Λεωνίδα με τα σαλόνια; Ήταν το μεγάλο παράπονο του κουμπάρου σου Γιώργου Παπαδόπουλου γραμματέα της νομαρχιακής του ΣΥΝ του Κιλκίς. Έφυγε με το παράπονο χωρίς ποτέ να στο εκφράσει για να μην σε πληγώσει και ας πλήγωσες εσύ με τα λάθη της ζωής σου μια ολόκληρη κεντροαριστερά της εξορίας και των φυλακών.
Τα γενόμενα ουκ απογίγνονται, ότι κι αν πεις.