ΤΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΪΚ... ΦΛΙΤΖΑΝΙΟΥ

Η μόδα των cupcakes εξαπλώνεται τώρα και στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αγγελική Καραγεώργου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2009 07:00 |
 Τρέλα για τα κέικ... φλιτζανιού
Η Άλεξ Γκρες έφτιαχνε cupcakes μόνο για τους φίλους της. Τώρα σκέφτεται να ανοίξει το δικό της καφέ, που θα σερβίρει μόνο τα γλυκίσματά της

«Όταν ήμουν μικρή δεν έπαιζα με κούκλες, μόνο με κουζινικά. Στην αρχή, προσποιούμουν ότι μαγειρεύω, χρησιμοποιώντας παιδικά σκεύη και σιγά σιγά άρχισα να το δοκιμάζω και στην κουζίνα. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσα να πω ότι μαγειρεύω... από πάντα! Αυτή η αγάπη μου για τη μαγειρική με οδήγησε στην τρέλα με τα cupcakes».

Η Άλεξ Γκρες είναι 28 ετών και τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται ως μοντέλο. Το γεγονός ωστόσο ότι έχει μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο του μόντελινγκ δεν την κράτησε μακριά από το αγαπημένο της χόμπι, τη μαγειρική. Όπως χαρακτηριστικά λέει, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει μία σχέση εξάρτησης με τη δημιουργία των cupcakes. «Άρχισα λοιπόν να φτιάχνω και να τα μοιράζω σε φίλους. Ο ενθουσιασμός και η απορία τους από ποιο ζαχαροπλαστείο τα είχα αγοράσει με γέμιζαν χαρά. Πλέον τα cupcakes είναι κομμάτι της ζωής μου και δεν θα σταματήσω να δημιουργώ καινούργιες γεύσεις και σχέδια», τονίζει. Και επισημαίνει ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι να βρει τον κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας και να ανοίξει το δικό της cupcake καφέ με το όνομα «Βakergirl». Τα cupcakes είναι μικρά κεϊκάκια με πολύχρωμα γλασαρίσματα, τα οποία πρωτοδημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. Η ονομασία τους κεϊκάκια φλιτζανιού προήλθε είτε από το αμερικανικό σύστημα μέτρησης των υλικών, το οποίο βασίζεται στα φλιτζάνια, είτε επειδή άρχισαν να ψήνονται σε κούπες. Στο εξωτερικό τα cupcakes αποτελούν τη μόδα της δεκαετίας και τείνουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη φήμη από εκείνη των σοκολατένιων κούκις. Επιχειρήσεις και καφέ που ασχολούνται με τη δημιουργία και πώλησή τους, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια το ένα μετά το άλλο.

Οι θερμίδες
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Κωσταλένια Καλλιανιώτη, η θερμιδική αξία των κέικ φλιτζανιού εξαρτάται από τη σύστασή τους και κυμαίνεται στις 120 με 150 θερμίδες.

«Τα cupcakes είναι αρκετά πλούσια σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου. Ωστόσο, εάν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει σπιτικά cupcakes θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, η ζάχαρη θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως για παράδειγμα φρουκτόζη ή σουκραλόζη».

ΜΑΝΙΑ...
Στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται τα καφέ με εξειδίκευση στα κέικ φλιτζανιού

«Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα»

«ΑΠΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ μού άρεσε να μαγειρεύω. Η εικόνα να βοηθάω τη μητέρα και τη γιαγιά μου ενώ εκείνες δημιουργούσαν λαχταριστές λιχουδιές για την οικογένεια είναι η πρώτη που μου έρχεται στον νου όταν σκέφτομαι τα παιδικά μου χρόνια», λέει η βρετανικής καταγωγής κ. Λιζ Ζαχοπούλου, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια, έπειτα από παρότρυνση συγγενών και φίλων, ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία cupcakes.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει δημιουργηθεί κάποιου είδους μανία με το συγκεκριμένο είδος γλυκών. «Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου οδήγησε στη δημιουργία μικρών καφέ και τσαγερί που εξειδικεύονται στα cupcakes, ακόμα και σε χώρες με εντελώς διαφορετικές παραδόσεις σε γεύσεις και γλυκίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, όπου τα cupcakes καφέ ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο», λέει. Και επισημαίνει ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της cupcake cafe.

Πρόσφατα η κ. Ζαχοπούλου με τον σύζυγο και τα παιδιά τους άφησαν την Αθήνα όπου έμεναν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Ναύπλιο.

Έως τώρα η δημιουργός των cupcakes δουλεύει με παραγγελίες. Ωστόσο, την άνοιξη του 2010, η οικογένεια υπολογίζει ότι θα έχει ανοίξει το δικό της cupcake καφέ.


«Τα διακοσμώ και τα πουλάω στο Ίντερνετ»

«ΠΑΡ΄ ΟΛΟ που τα cupcakes είναι επί πολλές δεκαετίες γνωστά στο εξωτερικό, εγώ τα ανακάλυψα πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισα να ψάχνω νόστιμες συνταγές στο Διαδίκτυο για να φτιάξω γλυκά στα παιδιά μου. Έτσι άρχισα και επί δύο χρόνια τα έφτιαχνα μόνο για προσωπική χρήση».

Η κ. Νίκη Καββαδάτου ζει στη Λάρισα και ασχολείται επαγγελματικά, πλέον, με τη διακόσμηση των cupcakes. Εδώ και έξι μήνες έχει δημιουργήσει δικό της εργαστήριο και δική της ιστοσελίδα, το www. sketiglyka. com, από όπου δέχεται τις παραγγελίες των πελατών της. «Η φήμη των γλυκισμάτων μου εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα μέσω φίλων. Έτσι προέκυψε και η συνεργασία μου με τα ζαχαροπλαστεία «Θάνος» στη Λάρισα, τα οποία μου φτιάχνουν τον καμβά, τη βάση δηλαδή με το κέικ, πάνω στο οποίο εγώ προσθέτω τη διακόσμηση ανάλογα με το θέμα που έχει ζητήσει ο πελάτης».

7
Κωστας Μαυρουδης
22/12/2009 20:29
Μαλλον δεν εχετε επισκεφθεί στα Νότια Προάστια τα 2 καταστήματα Special Cakes. Που η διακοσμηση των cup cakes με πολλες γεύσεις και μόνο σου ανοιγουν την ορεξη. Επίσης ετοιμάζουν τούρτες για γάμους και για βαφτίσια

Πάρα πολλα γνωστα όνοματα(επιχειρηματίες, ηθοποιοι κα) ήδη είναι fun του καταστήματος...
SKISE TO PTYXIO SOU
24/11/2009 23:16
XAXAXA H DIATROFOLOGOS Κωσταλένια Καλλιανιώτη SYNVOULEVH NA TROTE MARGARINH POU BOULONH THS ARTHRIES OSO TIPOTA ALO KAI NA VAZETE ANTI GIA ZAXARH YPOKATASTATA POU PROKALOUN KARKINO.OSO OI ANTROPOI TROGANE PIO POLY BOUTYRO ANTI GUIA MARGARINH TA POSOSTA KARDEIOPATHION KAI KARKINOU HTAN XAMHLA.SE AYTO BASIZETE KAI TO LEGOMENO GALIKO PARADOXO OXI STO KRASI.TO BOOUTYRO EINE TO IDIO OFELIMO ME TO ELEOLADO.
Νικος Νικολαιδης
24/11/2009 20:52
muffin 23/11/2009 15:48 Παραδοσιακα τα muffins ειναι μεγαλυτερου μεγεθους και δεν ειναι γλυκα οσο τα cup cakes. Tα muffins τρωγονται για πρωινο ενω τα cup cakes ειναι για ολες τις ωρες και η κλασσικη τους χρηση ( λογω μικρου μεγεθους) ειναι για parties με μικρα παιδια αφου ειναι ευκολο να μοιραστουν απο ενα σε καθε παιδακι. Τα muffins υπαρχουν και στη Βρετανια αλλα δεν ειναι τοσο δημοφιλη οσο αλλα γλυκισματα που συνοδευουν την ωρα του τσαγιου καπως αργοτερα κατα τις 4 το απογευμα. Στην Αμερικη , οι Εβγα της γειτονιας, που ονομαζονται liquer stores, γιατι πουλανε και οινοπνευματωδη, πουλουν τις πρωινες ωρες τα muffins, οχι ομως cup cakes. Μια αγγλοσαξωνικη οικογενεια, σπανια θα φτιαξει myffins στο σπιτι. Το αντιστροφο ισχυει για τα cup cakes.
ZHTO O MBAJKLABAS
24/11/2009 03:43
MIA M...A EINE TO CUPCAKE.SOU KATHETE STO STOMAXI
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
23/11/2009 15:55
Marchant Lou 23/11/2009 09:45 : Βρισκεις συνεταιρο ''η παιρνεις δανειο και ανοιγεις παραρτημα σε αλλα δυο νησακια ( καπως μεγαλυτερα ). Μετα απο πεντε χρονια - εαν πας καλα - πουλας την εταιρεια σου ως concept σε καποιον αλλο επενδυτη, με τα λεφτα ανοιγεις με καποιο αλλο ονομα, την τεχνη σου ως χομπι. Αν θες να μεινεις μονο Ιο και δε θες το φρανσα''ι''ζινγκ, τοτε προσαρμοζεσαι σε ποιοτητα προιοντος σε συνδυασμο με κλιμα προσφορων ΟΛΟΥΣ τους μηνες, προσευχομενη να αλλαξει η κατασταση στην οικονομια, τουλαχιστον για το δυτικοευρωπαικο δημογραφικο της πελατειας σου. Χαιρετισμους στο νησι σου.
muffin
23/11/2009 15:48
Τα cupcakes είναι τα ίδια με τα muffin ή είναι άλλο πράγμα;
Marchant Lou
23/11/2009 09:45
Ειμαι βρετανιδα και μενω στην Ιο - Κυκλαδες εδω και 22 χρονια. Τα τελευταια 5 χρονια διατηρω μαγαζι με cup cakes στην χωρα του νησιου. Ειναι πραγματη μια διασκεδαστικη και κερδοφορα επιχειρηση. Εμποδιο ειναι μονο η ακριβεια του τελευταιου χρονου που εχει στειλει τα κοστολογια στα υψη. Σοκολατα, ζαχαρη,βουτυρο ειναι στην διπλη τιμη εδω σε συγκριση με την Βρετανια. Και πως γινεται να πουλαω εδω 3 λιρες το cup cake οπως στην βρετανια, η 4 δολαρια οπως στην Αμερικη;