«Όταν ήμουν μικρή δεν έπαιζα με κούκλες, μόνο με κουζινικά. Στην αρχή, προσποιούμουν ότι μαγειρεύω, χρησιμοποιώντας παιδικά σκεύη και σιγά σιγά άρχισα να το δοκιμάζω και στην κουζίνα. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσα να πω ότι μαγειρεύω… από πάντα! Αυτή η αγάπη μου για τη μαγειρική με οδήγησε στην τρέλα με τα cupcakes».


Η Άλεξ Γκρες είναι 28 ετών και τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται ως μοντέλο. Το γεγονός ωστόσο ότι έχει μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο του μόντελινγκ δεν την κράτησε μακριά από το αγαπημένο της χόμπι, τη μαγειρική. Όπως χαρακτηριστικά λέει, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει μία σχέση εξάρτησης με τη δημιουργία των cupcakes. «Άρχισα λοιπόν να φτιάχνω και να τα μοιράζω σε φίλους. Ο ενθουσιασμός και η απορία τους από ποιο ζαχαροπλαστείο τα είχα αγοράσει με γέμιζαν χαρά. Πλέον τα cupcakes είναι κομμάτι της ζωής μου και δεν θα σταματήσω να δημιουργώ καινούργιες γεύσεις και σχέδια», τονίζει. Και επισημαίνει ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι να βρει τον κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας και να ανοίξει το δικό της cupcake καφέ με το όνομα «Βakergirl». Τα cupcakes είναι μικρά κεϊκάκια με πολύχρωμα γλασαρίσματα, τα οποία πρωτοδημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. Η ονομασία τους κεϊκάκια φλιτζανιού προήλθε είτε από το αμερικανικό σύστημα μέτρησης των υλικών, το οποίο βασίζεται στα φλιτζάνια, είτε επειδή άρχισαν να ψήνονται σε κούπες. Στο εξωτερικό τα cupcakes αποτελούν τη μόδα της δεκαετίας και τείνουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη φήμη από εκείνη των σοκολατένιων κούκις. Επιχειρήσεις και καφέ που ασχολούνται με τη δημιουργία και πώλησή τους, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια το ένα μετά το άλλο.

Οι θερμίδες

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Κωσταλένια Καλλιανιώτη, η θερμιδική αξία των κέικ φλιτζανιού εξαρτάται από τη σύστασή τους και κυμαίνεται στις 120 με 150 θερμίδες.

«Τα cupcakes είναι αρκετά πλούσια σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου. Ωστόσο, εάν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει σπιτικά cupcakes θα μπορούσε να αντικαταστήσει το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη, η οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, η ζάχαρη θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως για παράδειγμα φρουκτόζη ή σουκραλόζη».

ΜΑΝΙΑ…

Στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται τα καφέ με εξειδίκευση στα κέικ φλιτζανιού

«Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα»


«ΑΠΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ μού άρεσε να μαγειρεύω. Η εικόνα να βοηθάω τη μητέρα και τη γιαγιά μου ενώ εκείνες δημιουργούσαν λαχταριστές λιχουδιές για την οικογένεια είναι η πρώτη που μου έρχεται στον νου όταν σκέφτομαι τα παιδικά μου χρόνια», λέει η βρετανικής καταγωγής κ. Λιζ Ζαχοπούλου, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια, έπειτα από παρότρυνση συγγενών και φίλων, ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία cupcakes.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει δημιουργηθεί κάποιου είδους μανία με το συγκεκριμένο είδος γλυκών. «Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου οδήγησε στη δημιουργία μικρών καφέ και τσαγερί που εξειδικεύονται στα cupcakes, ακόμα και σε χώρες με εντελώς διαφορετικές παραδόσεις σε γεύσεις και γλυκίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, όπου τα cupcakes καφέ ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο», λέει. Και επισημαίνει ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού της cupcake cafe.

Πρόσφατα η κ. Ζαχοπούλου με τον σύζυγο και τα παιδιά τους άφησαν την Αθήνα όπου έμεναν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Ναύπλιο.

Έως τώρα η δημιουργός των cupcakes δουλεύει με παραγγελίες. Ωστόσο, την άνοιξη του 2010, η οικογένεια υπολογίζει ότι θα έχει ανοίξει το δικό της cupcake καφέ.

«Τα διακοσμώ και τα πουλάω στο Ίντερνετ»


«ΠΑΡ΄ ΟΛΟ που τα cupcakes είναι επί πολλές δεκαετίες γνωστά στο εξωτερικό, εγώ τα ανακάλυψα πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισα να ψάχνω νόστιμες συνταγές στο Διαδίκτυο για να φτιάξω γλυκά στα παιδιά μου. Έτσι άρχισα και επί δύο χρόνια τα έφτιαχνα μόνο για προσωπική χρήση».

Η κ. Νίκη Καββαδάτου ζει στη Λάρισα και ασχολείται επαγγελματικά, πλέον, με τη διακόσμηση των cupcakes. Εδώ και έξι μήνες έχει δημιουργήσει δικό της εργαστήριο και δική της ιστοσελίδα, το www. sketiglyka. com, από όπου δέχεται τις παραγγελίες των πελατών της. «Η φήμη των γλυκισμάτων μου εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα μέσω φίλων. Έτσι προέκυψε και η συνεργασία μου με τα ζαχαροπλαστεία «Θάνος» στη Λάρισα, τα οποία μου φτιάχνουν τον καμβά, τη βάση δηλαδή με το κέικ, πάνω στο οποίο εγώ προσθέτω τη διακόσμηση ανάλογα με το θέμα που έχει ζητήσει ο πελάτης».