Μια 23χρονη φοιτήτρια είναι το 4ο κατά σειράν κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας. Η νεαρή γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία», σύμφωνα ωστόσο με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία στους θεράποντες ιατρούς της, αφού τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει χαρακτηρίζονται ήπια.

Τα συμπτώματα. Βήχας, μυαλγίες και καταρροή ταλαιπωρούσαν την 23χρονη φοιτήτρια τα τελευταία 24ωρα, όταν όμως έφτασε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν είχε πυρετό, καθώς είχε λάβει αντιπυρετικά έπειτα από σύσταση γιατρών στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως στην Αμερική η χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων γίνεται μόνον σε ασθενείς που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η φοιτήτρια επικοινώνησε την ίδια ημέρα με το κέντρο επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχοντας διαβάσει το ενημερωτικό υλικό μετά την αποβίβασή της. Οι εδικοί την συμβούλεψαν να απευθυνθεί σε ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς («Σισμανόγλειο» και «Σωτηρία») και να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

«Μετά την κλινική εξέταση της ασθενούς, ελήφθη δείγμα, της χορηγήθηκε αγωγή και της συνεστήθη να παραμείνει στην οικία της ακολουθώντας σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Χτες μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως η νεαρή φοιτήτρια έχει μολυνθεί από τον νέο ιό μεταφέρθηκε με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στο μεταξύ, αντιϊκή αγωγή έχει χορηγηθεί στους συγγενείς και φίλους που ήρθαν σε επαφή μαζί της τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες ιχνηλάτησης για τον εντοπισμό των συνεπιβατών της.