«Μπλόκο» στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να εμποδιστούν οι αγρότες από την Κρήτη να σχηματίσουν πορεία με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδίαζε η Τροχαία.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Εισαγγελέα Ηρακλείου, ο οποίος απαγόρευσε αρχικά την επιβίβαση των αγροτικών οχημάτων σε δύο πλοία της γραμμής και όταν αυτά επιβιβάστηκαν, απαγόρευσε τον απόπλου από το λιμάνι της πόλης. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και η Αστυνομία επικαλούνται τις απαγορεύσεις που ισχύουν για την κίνηση πετρελαιοκίνητων και αγροτικών οχημάτων στην Αθήνα.

Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου, μπήκαν στα πλοία χίλιοι αγρότες με περίπου τριακόσια αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Άλλοι διακόσιοι αγρότες με αγροτικά οχήματα και καμιά δεκαριά τρακτέρ επιβιβάστηκαν χωρίς πρόβλημα στο πλοίο Λατώ, από το λιμάνι των Χανίων. Μάλιστα, πολλοί ματαίωσαν την τελευταία στιγμή το ταξίδι τους, αφού πληροφορήθηκαν ότι η έκπτωση που είχε συμφωνηθεί στον ναύλο ακυρώθηκε.

Με καθυστέρηση δύο ωρών

Όμως, τα πλοία Φαιστός Παλάς και Κρήτη Ι στα οποία εκτός από τους αγρότες είχαν επιβιβαστεί η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη και βουλευτές του Νομού, πήραν άδεια απόπλου λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, έφυγαν δηλαδή με καθυστέρηση δύο ωρών και αφού επικράτησε ένταση και ταλαιπωρία και για τους υπόλοιπους επιβάτες. Η προσπάθεια αποτροπής της «απόβασης των τρακτέρ» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν έντονη στην Κρήτη όλο το Σαββατοκύριακο με πρωταγωνιστές, μάλιστα, τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι δημοσίως δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, αλλά στο παρασκήνιο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους αποθαρρύνουν.

Η «παρέλαση» των τρακτέρ στην Αθήνα ανατρέπει την εικόνα των αποχωρήσεων από τα αγροτικά μπλόκα. Χθες, άλλωστε, και οι αγρότες της Νίκαιας Λάρισας άρχισαν να αποχωρούν και σήμερα είχε αποφασιστεί να φύγουν και οι τελευταίοι. Οι μόνοι που επιμένουν και έχουν προαναγγείλει ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους είναι οι παραγωγοί που απέκλεισαν τον Προμαχώνα Σερρών. Ζητούν συνάντηση

Έτσι, οι κυβερνητικοί βουλευτές στην Κρήτη όλο το Σαββατοκύριακο έλεγαν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα έφευγε σήμερα για τις Βρυξέλλες, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να αναχωρήσει αύριο. Γι΄ αυτό άλλωστε και οι Κρητικοί αγρότες προγραμμάτισαν την έλευσή τους στην Αθήνα σήμερα. Οι αγρότες αντέτειναν ότι μπορούν να συναντηθούν με τους υφυπουργούς και απέρρειψαν έτσι την πρόταση των βουλευτών να συναντηθούν με τον κ. Χατζηγάκη μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

«Ο υπουργός θέλει να μας αποφύγει, αλλά δεν θα το πετύχει. Εμείς συλλαλητήριο θα κάνουμε», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) Γιώργος Γωνιωτάκης είπε με λίγα λόγια σε ψύχραιμο ύφος ότι κι αν ακόμα απουσιάζει ο κ. Χατζηγάκης, υπάρχουν και οι υφυπουργοί που μιλούν διαρκώς με τον υπουργό.

Συστάσεις Μαρκογιαννάκη

Στη φημολογία που αναπτύχθηκε στην Κρήτη περιλαμβανόταν και η εκτίμηση ότι οι αγρότες θα δέχονταν επίθεση από την Αστυνομία, είτε στον Πειραιά είτε σε κάποιο σημείο της διαδρομής τους προς την πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κλίμα αυτό συνέβαλε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του αγρότες να μην επιχειρήσουν τη μετάβαση στην Αθήνα «για να μην προκαλέσουν έμφραγμα στους δρόμους». «Οι Κρητικοί έχουμε φιλότιμο και ο υπουργός είναι Κρητικός», απάντησε ο κ. Σπυριδάκης και επισήμανε ότι φημολογίες περί αστυνομικής επέμβασης συσπειρώνουν τους αγρότες, δεν τους αποθαρρύνουν. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, πάντως, έφυγε αργά το βράδυ έπειτα από εκδήλωση κοπής πίτας στα Χανιά προκειμένου να πάρει μέρος σε σύσκεψη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αντικείμενο την κινητοποίηση των Κρητών αγροτών. «Εμείς δεν ξεφουσκώνουμε λάστιχα ούτε χτυπάμε όπως χτύπησε το ΠΑΣΟΚ τους συνταξιούχους», δήλωσε στα Χανιά.

Τα μπλόκα στην Εθνική Οδό ΗρακλείουΧανίων άνοιξαν χθες το μεσημέρι, ωστόσο, είχε προγραμματιστεί να επαναληφθεί ο αποκλεισμός των Α΄ και Β΄ ΔΟΥ Χανίων από αγρότες που δεν μετέβησαν στην Αθήνα. Τον «μηχανισμό που έχει στηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να εμποδιστούν οι αγρότες της Κρήτης», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το υποτιθέμενο πακέτο των 500 εκατ. την Κρήτη δεν την αγγίζει. Η Κρήτη δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το πακέτο αφού αφήνει τα προϊόντα της (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αμπελουργικά και κτηνοτροφία) απ΄ έξω. Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση με τους συναδέλφους της υπόλοιπης Ελλάδας».

ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

του Εισαγγελέα Ηρακλείου που απαγόρευσε αρχικά την επιβίβαση των αγροτικών οχημάτων στα δύο πλοία της γραμμής

Στις Βρυξέλλες ο Χατζηγάκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΦΕΣ στις Βρυξέλες αρχίζει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης. Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα γεωργίας Μάριαν Φίσερ Μπολ και θα παρουσιάσει στοιχεία που να δικαιολογούν ότι το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στους αγρότες οφείλεται σε αποζημιώσεις λόγω ζημιών και δεν είναι εισοδηματικές ενισχύσεις.

Μάλιστα ο κ. Χατζηγάκης ζήτησε από τους αγρότες της Κρήτης να μη διαχωρίζουν τη στάση τους από τους άλλους αγρότες της Ελλάδας ενώ επικαλέστηκε και το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής και να προκαλέσουν προβλήματα στους καταστηματάρχες που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέκλεισε χθες για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον χρήματα στους αγρότες πέραν των περίπου 500 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέληξε στο πακέτο των ενισχύσεων ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με τους αρμόδιους φορείς.

Υπερασπίστηκε το «πακέτο Χατζηγάκη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Βουνάτσος

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον των αγροτών στα μπλόκα της Φθιώτιδας και της Νίκαιας Λάρισας εξαπέλυσε ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Κοκκινούλης, ο οποίος παράλληλα υπερασπίστηκε το «πακέτο Χατζηγάκη», λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση έδινε περισσότερα, «κινδύνευε να πέσει».

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, ο κ. Κοκκινούλης υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για αύξηση του πακέτου.

«Υπήρχαν πολλοί που μιλούσαν χωρίς να γνωρίζουν και άλλοι που γνώριζαν και απέφυγαν τις παγίδες για να βοηθήσουν τους αγρότες». Στην πρώτη κατηγορία ο κ. Κοκκινούλης ενέταξε τον βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Θ. Γιαννόπουλο και στη δεύτερη τον βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Έξαρχο. Παράλληλα μίλησε για αγροτοφάγους συναδέλφους του που «έστησαν μπλόκα μόνο για να βγαίνουν στην τηλεόραση»- αναφερόταν στο μπλόκο του Κάστρου- ενώ επέκρινε και τους αγρότες στη Νίκαια (με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα) ότι «επέλεξαν σοφά το συγκεκριμένο σημείο, γιατί δεν ενοχλεί κανέναν και δεν δημιουργεί πίεση».

Η αντίδραση του κ. Μπούτα ήταν άμεση και μεταξύ άλλων είπε ότι «το μπλόκο της Νίκαιας είχε γραμμή σύγκρουσης, ενώ των Τεμπών είχε γραμμή συμβιβασμού».