«Πυροβολεί» ακόμα και νεκρό τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ο 37χρονος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος στις έντεκα σελίδες του απολογητικού του υπομνήματος όχι μόνο δεν ζητά ούτε μία φορά «συγγνώμη» για τον χαμό του 15χρονου από δική του σφαίρα, αλλά χρεώνει στο θύμα του «αποκλίνουσα συμπεριφορά»!


Oκατηγορούμενος, ο οποίος έπειτα από πολύωρη απολογία στον 9ο τακτικό ανακριτή Φώτη Βλάχο οδηγήθηκε στη φυλακή, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον 15χρονο Αλέξη, αλλά ότι ο «θανάσιμος τραυματισμός του» ήταν αποτέλεσμα «εξοστρακισμού μίας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα».

Την ίδια ποινική μεταχείριση επεφύλαξαν ανακριτής και εισαγγελέας για τον δεύτερο κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας όμως, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια είχε απευθύνει έκκληση να σεβαστούν όλοι το τεκμήριο της δικής του αθωότητας, επέλεξε υπερασπιζόμενος τον εαυτό του να στρέψει και πάλι τα… πυρά του στοχεύοντας τη μνήμη του Αλέξη.

Οι ισχυρισμοί του

Αναζητώντας ετεροχρονισμένα «άλλοθι» φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος είχε αποβληθεί από το σχολείο του και να καταλογίζει στο θύμα ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Αξίζει να σημειωθεί»- ισχυρίζεται- «ότι ο θανών και η παρέα του, πριν έλθουν για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος, το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επετίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χαλανδρίου, στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν και επέφεραν τον τραυματισμό πολιστών. Άλλωστε, έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Παλαιό Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης, αλλά και διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, μη επιδεικνύοντας επομένως την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15χρονου εφήβου. Σημειωτέον δε, ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Ο εποστρακισμός

Το βέβαιον είναι, όπως σχολίαζαν δικηγόροι που έτυχε να βρίσκονται χθες στην Ευελπίδων, ότι « ο ειδικός φρουρός την κρίσιμη ώρα δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες για τη ζωή του 15χρονου, που ούτως ή άλλως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν υπερασπιστικό αντιστάθμισμα της δικής του αξιόποινης συμπεριφοράς».

Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός επέμεινε και χθες στην εκδοχή του εποστρακισμού, ισχυριζόμενος ότι αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα.

«Ο συνάδελφός μου Βασίλης Σαραλιώτης»- υποστηρίζει στο υπόμνημά του- «ενώ δεχόμασταν σφοδρή επίθεση, έκανε χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Πλην όμως, εκείνοι συνέχισαν να κινούνται προς το μέρος μας σύσσωμοι σφυροκοπώντας μας με αντικείμενα και πετώντας βόμβες μολότοφ. Βλέποντάς τους πλέον σε απόσταση 10-15 μέτρων από τη θέση μας, μη μπορώντας να αναχαιτίσουμε την επιθετική τους πορεία και ευρισκόμενοι πλέον σε κατάσταση φόβου για την ίδια μας τη ζωή, κινηθήκαμε για να φύγουμε στρέφοντας την πλάτη μας προς το μέρος τους. Ταυτοχρόνως δε όντας ταραγμένος και φοβισμένος πλέον για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της υπηρεσίας μου».

Η Σχολή Μωραΐτη

Η διοίκηση της Σχολής Μωραΐτη εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται τη μνήμη του παιδιού. «Κυκλοφόρησαν και δημοσιοποιήθηκαν πολλά που απέχουν από την αλήθεια και προσβάλλουν τη μνήμη του Αλέξανδρου», αναφέρει η ανακοίνωση και διευκρινίζει: «Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη από την Α΄ τάξη του Δημοτικού ώς τη Γ΄ Γυμνασίου. Μετά την κανονική αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, η μητέρα του, με την οποία το Σχολείο είχε πάντα άριστη συνεργασία, αποφάσισε να τον εγγράψει σε άλλο Λύκειο χωρίς καμία επέμβαση της Σχολής. Σε όλο το διάστημα της φοίτησής του ο Αλέξανδρος είχε λαμπρές σχέσεις με τους συμμαθητές του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο διδακτικό προσωπικό, είχε πολύ καλή συμπεριφορά και η διαγωγή χαρακτηριζόταν (και ήταν) πάντα κοσμιοτάτη».

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Σε αντίθεση με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Κορκονέας ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε στον αέρα «από φόβο»

ΤΡΕΙΣ «ΣΦΑΙΡΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ


«Οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια» «Ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά» «Έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη…»

«Είμαι ευσυνείδητος αστυνομικός…»


Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ θέτει υπό αμφισβήτηση και την αξιοπιστία αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας: «Υπό τις ανωτέρω συνθήκες ουδείς εκ των δύο μας αντελήφθη ότι υπήρξε τραυματισμός, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι κάποιος έχει πληγωθεί, αφού οι μόνες βολές έγιναν στον αέρα προς αποθάρρυνση του μαινόμενου πλήθους από την καταδίωξή μας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος αναφέρει ότι το μόνο για το οποίο τους ενημερώσαμε είναι ότι απεγκλωβιστήκαμε, χωρίς να αναφέρουμε κανέναν τραυματισμό και ότι επιστρέφουμε στο αστυνομικό τμήμα. Είναι αδύνατον, έστω και να υποτεθεί ότι δήθεν σημάδεψα το πλήθος πυροβολώντας δύο με τρεις φορές, αφού η ομάδα των αναρχικών κινούνταν και δρούσε σύσσωμη καθ΄ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση στοχεύσεως του πλήθους, όπως περιγράφει ο δήθεν αυτόπτης μάρτυρας Ν. Ρωμανός, θα είχαν πληγεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι αν είχα πυροβολήσει προς το μέρος τους τρεις φορές. Άλλωστε ποτέ δεν θα προέβαινα σε μία τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή τη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος πατέρας τριών ανηλίκων παιδιών, αλλά και ευσυνείδητος αστυνομικός, όπως αποδεικνύει η μέχρι τώρα ευδόκιμη υπηρεσία μου».

Τέλος, ο κατηγορούμενος για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί εποστρακισμού της σφαίρας επικαλείται την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη υποστηρίζοντας: «Σύμφωνα με την κατάθεσή του η βολίδα εισήλθε στο σώμα του θύματος υπό γωνία στο αριστερό ημιθωράκιο, είχε δε καθοδική πορεία. Επιπλέον, η βολίδα βρέθηκε αλλοιωμένη σε όλο της το μήκος, η δε παραμόρφωσή της δεν μπορεί να προήλθε από τη διέλευση μέσω του σώματος του θωρακικού σπονδύλου. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θανόντος και η μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για τον θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μίας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα».

«Όλα είναι μια παρεξήγηση»


«ΣΕ ΜΙΑ τέτοια υπόθεση που προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή δεν θα συμμετείχα αν πραγματικά δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι όλα είναι δυστυχώς μία παρεξήγηση!». Με αυτή τη δήλωση- πρόκληση, όπως από πολλούς χαρακτηρίστηκε, ο συνήγορος των αστυνομικών επιχείρησε να δώσει το στίγμα των υπερασπιστικών του προθέσεων.

«Δυστυχώς η τραγωδία αυτή είναι αποτέλεσμα μίας ενέργειας αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα. Αποδεικνύεται αναμφισβήτητα ότι πρόκειται για εξοστρακισμό. Από ΄κεί και πέρα αν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, αν θα έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κούγιας. Επιπλέον, εξέφρασε τη λύπη του, όχι προς την οικογένεια του θύματος, όπως κανείς θα ανέμενε, αλλά «προς κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, οι οποίοι στο πλαίσιο μίας καθαρά πολιτικής αντιμετώπισης, να σώσει ο καθένας το τομάρι του, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί αυτό και το εκμεταλλεύτηκαν, παρ΄ ότι είναι το μεγάλο θύμα της ιστορίας.

Δυστυχώς είχαμε αυτό το αποτέλεσμα από την επιπολαιότητα κάποιων, οι οποίοι κοίταξαν για δικούς τους λόγους είτε να αποσύρουν το ενδιαφέρον από το Βατοπέδιο, είτε να σώσουν την πολιτική τους περιουσία».

Βολές κατά δικηγόρων

Στο στόχαστρό του βρέθηκαν συνάδελφοί του για τους οποίους είπε: «Εκμεταλλεύτηκαν τη δημοσιότητα της υπόθεσης για να δηλώσουν ότι δήθεν δέχτηκαν πρόσκληση για να αναλάβουν και στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Γι΄ αυτούς έχω εντολή να κάνω αναφορές στους Δικηγορικούς Συλλόγους όπου ανήκουν, γιατί αυτό είναι υποκρισία. Και εγώ προτιμώ να υπάρχουν δικηγόροι, οι οποίοι υπεύθυνα αναλαμβάνουν υποθέσεις, παρά δικηγόρους οι οποίοι πρώτα καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικαστών και μετά αναλαμβάνουν υποθέσεις. Ο νοών νοείτω…

Μετά το τέλος της απολογίας των αστυνομικών, ο κ. Κούγιας με την άδεια του βασικού κατηγορουμένου έδειξε οικογενειακές του φωτογραφίες διερωτώμενος:

«Είναι αυτός ο Ράμπο; Ο νταής;».

Αύριο τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr


Θολό τοπίο επικρατεί γύρω από τη βαλλιστική εξέταση της σφαίρας από το περίστροφο του 37χρονου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, η οποία χτύπησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.


Η εργαστηριακή εξέταση της σφαίρας άρχισε μόλις χθες, καθώς ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Φώτης Βλάχος περίμενε να οριστούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά του θύματος αλλά και του δράστη, οι οποίοι άρχισαν χθες στις 9 το πρωί τους ελέγχους. Το πόρισμα της βαλλιστικής, που θα ρίξει φως για το αν η σφαίρα χτύπησε απευθείας ή εποστρακίστηκε προηγουμένως, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο και θα παραδοθεί στον ανακριτή.

Η ιατροδικαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από τον κ. Λευκίδη και παρουσία του ιατροδικαστή Σίμου Μεσογίτη, που όρισε η οικογένεια του 15χρονου, απέκλεισε τον εποστρακισμό της σφαίρας στην άσφαλτο ή στο πεζοδρόμιο προτού αυτή τραυματίσει θανάσιμα τον Αλέξη. Στο ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρεται πως «έχει πορεία από μπροστά και από πάνω προς τα κάτω, πίσω και λίγο δεξιά». Όπως διευκρινίζουν κύκλοι της Ιατροδικαστικής «αυτό σημαίνει πως ο θανάσιμος τραυματισμός δεν θα μπορούσε να έχει γίνει από τον πυροβολισμό προς το έδαφος που ισχυρίστηκε πως πραγματοποίησε ο ειδικός φρουρός».

Το στοιχείο της ιατροδικαστικής έρευνας που περιέπλεξε την κατάσταση και προκάλεσε ερωτηματικά για το τι συνέβη προτού η σφαίρα σκοτώσει τον 15χρονο ήταν η παρατήρηση πως «η σφαίρα παρουσιάζει μια μικρή αποπλάτυνση στην αριστερή της πλευρά». Κύκλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν η παραμόρφωση της σφαίρας να προέρχεται και από τη σπονδυλική στήλη του παιδιού, στην οποία και τελικά καρφώθηκε αφού προηγουμένως προκάλεσε διαμπερές τραύμα καρδίας και θωρακικής αορτής.

Τα σενάρια

Το σενάριο που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ιατροδικαστική έρευνα από την υπερασπιστική γραμμή του δράστη αλλά υποστηρίχθηκε και από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν πως η αλλοίωση της σφαίρας προέρχεται από την προηγούμενή της επαφή με κάποιο αντικείμενο, όπως κάγκελο, ξύλινο στύλο της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ, φανοστάτη ή μπαλκόνι.

Έμπειροι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στα «ΝΕΑ» λένε χαρακτηριστικά πως «αν πυροβολήσεις με 9άρι, όπως αυτό του Κορκονέα και η σφαίρα βρει σε τοίχο ή κάγκελο και στη συνέχεια χτυπήσει έναν άνθρωπο σε απόσταση 15-20 μέτρων- όσο ήταν αυτή που χώριζε το θύμα από τον δράστη- θα προκαλούσε στον Αλέξη ένα επιφανειακό τραύμα».

«Η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις»


ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ προς τα όργανα της Δικαιοσύνης που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποδεικνύοντας σε όσους βιάζονται να εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την οδύνη της για τον χαμό του παιδιού και τη συμπαράστασή της προς την οικογένειά του, δηλώνοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης θα δώσουν απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες, εκτελώντας τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Αλληλεγγύη Δικηγόρων εκφράζει την ανησυχία της για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης, κάνοντας λόγο ακόμη και για συγκάλυψη συναφών υποθέσεων. Επισημαίνει μάλιστα πως η δολοφονία του άτυχου μαθητή «έρχεται έπειτα από μια σειρά εκδηλώσεων αυθαίρετης και τυφλής αστυνομικής βίας εις βάρος των πολιτών, που “συμπτωματικά” κατέληξαν όλες στο αρχείο.

Η δικαστική διαχείριση όλων των συναφών υποθέσεων χαρακτηρίζεται δικαιοκρατικά από μια απαράδεκτη επιείκεια και από μια αναποτελεσματικότητα που φτάνει στα όρια της συγκάλυψης».