Η Πέρλα Μεσσίνα μάς ξεναγεί στον σιωπηλό κόσμο των αυτιστικών υψηλής λειτουργικότητας

Οι άλλοι πρωταγωνιστές «Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι δεν έχουμε συναισθήματα»

«Φανταστείτε τον αυτισμό σαν μία ομπρέλα. Από κάτω έχει δυσκολίες αλλά και ικανότητες»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2008 07:00 |

Σήμερα θα σας πω κάτι που μάλλον δεν ξέρετε. Ούτε και εγώ ήξερα δηλαδή, μέχρι που συνάντησα την Πέρλα. Την είχα απέναντί μου, έπινε μόνο νερό και προσπαθούσα με πολλές μικρές ερωτήσεις να μάθω την ιστορία της. Όπως πλησιάζεις τη φωλιά ενός πουλιού, προχωρώντας στις μύτες των ποδιών σου. Πάνω από όλα δεν πρέπει να κάνεις θόρυβο, γιατί το πουλί θα τρομάξει και θα φύγει.

Η Πέρλα έχει το σύνδρομο Αsperger, μια μορφή αυτισμού. Η φίλη που μου τη συνέστησε με είχε συμβουλεύσει να τη συναντήσω μόνος μου σε ένα ήσυχο μέρος και να μην την πανικοβάλω με έναν καταιγισμό ερωτήσεων. Από τα λίγα πράγματα που ήξερα γι΄ αυτήν ήταν ότι την επόμενη μέρα θα πετούσε για την Ολλανδία.

Ζείτε ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ελλάδα;

Τα τελευταία 20 χρόνια ζω κυρίως στο Άμστερνταμ. Το έχω ερωτευθεί. Η γειτονιά που μένω είναι international. Βγαίνω απ΄ το σπίτι μου και στη γωνία είναι ένα τούρκικο σούπερ μάρκετ, μετά ένα ινδικό μαγαζάκι, δίπλα ένα ολλανδικό βιντεοκλάμπ.

Έχετε εξοικειωθεί από μικρή με τις διαφορετικές κουλτούρες.

Ναι, μιλούσα αγγλικά πριν πάω στην Α΄ Δημοτικού. Και οι δυο μου γονείς μίλαγαν πολλές γλώσσες. Από τα 17 μου σηκώθηκα κι έφυγα απ΄ την Ελλάδα. Ήθελα να βρω τη χώρα στην οποία ανήκω.

Η Ελλάδα δεν σας άρεσε;

Δεν κόλλαγα. Πήγα στο Αμερικάνικο Κολέγιο, το Ρierse. Όλα τα κορίτσια τα απασχολούσε τι θα φορέσουν και εγώ φορούσα τα παλιά ρούχα του μπαμπά μου. Ή έπλεκα μόνη μου τα πουλόβερ μου, στα χρώματα που ήθελα. Είχα κι ένα κουνέλι, το οποίο έπαιρνα τακτικά μαζί μου για να το μορφώσω κι αυτό. Καλή μαθήτρια;
Δεν θα το έλεγα. Συνήθως έβρισκα τρόπους να μην πηγαίνω στο μάθημα. Επειδή ζωγράφιζα αναλάμβανα να διακοσμώ τις τζαμαρίες για τα Χριστούγεννα ή για το Ηalloween.

Μιλήστε μου λοιπόν για τα ταξίδια σας.

Πήγα 5 χρόνια στο Ισραήλ, σπούδασα γραφικές τέχνες και μετά πήγα στην Αμερική, όπου έκανα ψυχολογία και κοινωνιολογία. Έμαθα διάφορες γλώσσες. Εβραϊκά, αγγλικά, ολλανδικά, νοηματική. Έχω κάνει και γιαπωνέζικα, ιταλικά, γερμανικά.

Μιλάτε τη νοηματική;
Ναι, έχω κάνει 15 χρόνια εθελοντική δουλειά με τυφλοκωφούς. Ξέρω διάφορες διαλέκτους της νοηματικής.

Λίγο ασύνδετα μού φαίνονται όλα αυτά.Γραφικές τέχνες,νοηματική. Ισραήλ, Άμστερνταμ...

Ναι, γιατί έψαχνα να βρω μία ομάδα ανθρώπων που να είναι σαν και μένα. Και πάντα υπήρχε ένα χάσμα. Ίσως επειδή έβλεπα τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Δηλαδή όλοι λέγανε: Αυτό είναι τετράγωνο κι εγώ έλεγα: Είναι παραλληλόγραμμο.

Και τη βρήκατε αυτή την ομάδα ανθρώπων;

Ναι, τη βρήκα όταν πριν από δύο χρόνια κατάλαβα ότι έχω το σύνδρομο Αsperger. Αυτό τελικά με έκανε διαφορετική.

Πριν από 2 χρόνια καταλάβατε ότι έχετε αυτισμό;Ήσασταν δηλαδή
ήδη αρκετά μεγάλη.
Ναι, ήμουν 45 ετών. Έβλεπα ένα πρόγραμμα στο ΒΒC με την Τemple Grandin. Είναι η πιο διάσημη αυτιστική γυναίκα στον κόσμο. Η Τemple έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ζώα και κυρίως με τις αγελάδες. Κάποια στιγμή υπήρχε ένα πρόβλημα. Όταν πέρναγαν τα ζώα μέσα από έναν διάδρομο, για να τα πάνε από το χωράφι στον στάβλο ή το σφαγείο, τα ζώα δεν προχωρούσαν. Αυτό ήταν παράλογο. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι έφταιγε. Η Τemple περπάτησε αυτόν τον διάδρομο και κατάλαβε για ποιο λόγο φοβόντουσαν τα ζώα. Ήταν οι σκιές στους τοίχους. Και μετά ο διάδρομος είχε πολλές στροφές. Οι αγελάδες δεν ήξεραν τι τις περιμένει μετά τη στροφή και αυτό τις τρόμαζε. Και πράγματι όταν άλλαξαν τη ροή του διαδρόμου τα ζώα προχωρούσαν κανονικά. Αυτό την έκανε διάσημη. Γιατί πολλοί κτηνοτρόφοι στην Αμερική είχαν αυτό το πρόβλημα. Η Τemple βρήκε τη λύση γιατί, όπως είπε, η σκέψη ενός ατόμου με αυτισμό είναι πολύ κοντά στη σκέψη των ζώων.

Έχει ένα στοιχείο πρωτογονισμού δηλαδή;

Ναι, οι άνθρωποι και τα ζώα έχουμε προέλθει από την ίδια ρίζα. Οπότε ίσως το μυαλό του αυτιστικού να έχει κρατήσει αυτή τη ρίζα και να μην έχει αλλοιωθεί με τον πολιτισμό.

Πώς εσείς όμως βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ καταλάβατε ότι έχετε αυτισμό;

Από τον τρόπο που μιλούσε η Τemple. Την άκουγα και έλεγα: δεν είναι δυνατόν, έτσι σκέφτομαι κι εγώ. Δηλαδή αν κάποιος με ρωτούσε το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο θα το εξηγούσα.

Κάνατε μετά κάποιες εξετάσεις;
Πήγα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Άμστερνταμ, τους είπα ότι υποψιάζομαι ότι έχω Αsperger, μου έκαναν κάποιες εξετάσεις, interview κυρίως. Δηλαδή εξιστόρησα την παιδική μου ηλικία, με ρώτησαν «πώς κάνεις αυτό, πώς αντιδράς σε αυτή την κατάσταση». Παράλληλα μου έκαναν ορισμένα τεστ. Δηλαδή μου έδειχναν φωτογραφίες και έπρεπε να πω αν αυτό το πρόσωπο είναι χαρούμενο, αν είναι στενοχωρημένο, αν έχει, ας πούμε, βλέμμα κριτικό. Να αναγνωρίσω δηλαδή τα συναισθήματα απ΄ την έκφραση του προσώπου.

Έχω διαβάσειότι οι αυτιστικοί δεν κατανοούν εύκολα τα συναισθήματα.

Ναι, σύμφωνα με τις θεωρίες που υπάρχουν δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα. Έχουμε όμως συναισθήματα. Απλώς έχουμε τρία απλά συναισθήματα. Το πρώτο είναι η χαρά, η κατάσταση της ικανοποίησης, η φιλοσοφία το λέει νιρβάνα. Αν έναν αυτιστικό τον βγάλεις από αυτή την ισορροπία, τότε μπαίνουμε στο επόμενο συναίσθημα, τον ψυχικό εξαναγκασμό. Αν δεν βρει δρόμο να επιστρέψει στη νιρβάνα του, τότε γίνεται έκρηξη θυμού, για να επιστρέψει ξανά στο πρώτο συναίσθημα, σαν ένα καθαρό φύλλο χαρτιού.

Ο θεός σας είναι η λογική;
Ο θεός είναι τα μαθηματικά. Όλη η αρχαία φιλοσοφία πηγάζει από τα μαθηματικά. Στα μαθηματικά, το 1 θα είναι πάντα 1. Ενώ μία λέξη μπορεί να έχει πολλές αξίες. Ας πούμε η λέξη «λόγος» μπορεί να είναι η ομιλία, μπορεί να είναι η αιτία, άρα η ίδια λέξη έχει δύο αξίες. Αυτό στον δικό μας μαθηματικό τρόπο σκέψης είναι κάτι το αδύνατο.

Η δυσλεξία είναι μια μορφή αυτισμού;

Είναι μια πτυχή του. Φανταστείτε τον αυτισμό σαν μία ομπρέλα που από κάτω έχει διάφορες δυσκολίες όπως και διάφορες ικανότητες.

Είσθε ορθογράφος;

Αν μου πείτε μια λέξη την οποία δεν έχω ξαναδεί, μάλλον δεν θα τη γράψω σωστά. Αλλά όταν βλέπω λέξεις τις φωτογραφίζω. Δηλαδή έχω μέσα στο μυαλό μου την εικόνα της λέξης, οπότε όταν

Ο θεός είναι τα μαθηματικά. Το 1 θα είναι πάντα 1. Ενώ μία λέξη μπορεί να έχει πολλές αξίες. Ας πούμε η λέξη «λόγος», μπορεί να είναι η ομιλία, μπορεί να είναι η αιτία, άρα η ίδια λέξη έχει δύο αξίες. Αυτό στον δικό μας μαθηματικό τρόπο σκέψης είναι κάτι το αδύνατο
πρέπει να τη γράψω θα θυμηθώ την εικόνα της. Ή θα κάνω την ετυμολογία της.

Έχετε μεγάλη φωτογραφική
μνήμη;
Κάποτε δούλευα στα Ηolliday Ιn στο κέντρο κρατήσεων. Μας έπαιρναν τηλέφωνο από διάφορες χώρες. Εγώ είχα πάρει τον κατάλογο που είχε μέσα 500-600 ξενοδοχεία και τα είχα μάθει απέξω. Με τα τεστ νοημοσύνης πώς τα πάτε;

Τα περισσότερα τεστ νοημοσύνης δεν είναι κατάλληλα για έναν αυτιστικό. Σου εξηγούν με μεγάλες προτάσεις τι πρέπει να κάνεις και αυτό είναι πολύ αγχωτικό. Προτιμάμε τα τεστ που δεν χρησιμοποιούν λέξεις αλλά εικόνες και σχήματα. Εγώ έχω κάνει διάφορα τεστ, το χαμηλότερο που μου βγήκε ήταν 136 και το υψηλότερο 148.

Ανάπηρη με δείκτη νοημοσύνης 148!

Ναι. Υπάρχουν πολλά αυτιστικά άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης Ο αυτισμός είναι αναπηρία, αν και όταν γεννηθείς τυφλός δεν νιώθει ανάπηρος, γιατί δεν ξέρεις πώς είναι να βλέπεις.

Πείτε μου κάτι που σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας.
Κάποιες υπερευαισθησίες που έχω. Ηχητικές ας πούμε. Δηλαδή αν περάσει ένα ασθενοφόρο και δεν προλάβω να κλείσω τα αυτιά μου θα υποφέρω. Ή αν ο γείτονάς μου, που μένει τρία σπίτια πιο πέρα, αποφασίσει μέσα στη νύχτα να καρφώσει ένα καρφάκι, εγώ θα ακούσω αυτό το τικ-τικ-τικ και θα ξέρω ότι προσπαθεί να βάλει ένα καρφάκι στον τοίχο. Τις ίδιες ευαισθησίες έχετε με την όσφρηση και την όραση;

Ναι, με τις μυρωδιές, με τα χρώματα... Το μυαλό μας παρατηρεί συνεχώς όλες αυτές τις αλλαγές, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι φοβερά κουραστικό. Και μετά μάς κυριεύει εύκολα το άγχος. Αν κάποιος δεν είναι συνεπής μαζί μας, ας πούμε σε ένα ραντεβού, αυτό μας αγχώνει πάρα πολύ. Διότι το μυαλό μας αναλύει όλες τις πιθανότητες. «Χτύπησε, είναι θυμωμένος μαζί μου, μήπως είχαμε αλλού ραντεβού ή μήπως τέλειωσε η μπαταρία στο κινητό του;».

Εφιαλτικό.
Φοβερά βασανιστικό. Αλλά απ΄ την άλλη μεριά είναι και προτέρημα, διότι όταν οι άλλοι βλέπουν έναν μονόδρομο, εμείς βλέπουμε χιλιάδες άλλες πιθανότητες.


«Ένας στους 165 ανθρώπους είναι αυτιστικός»

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ενηλίκων Αυτιστικών (www. aspergerhellas. org) καίει ένα κερί. Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει μια πανελλήνια καμπάνια με σύνθημα «Δώσε φως να βγει ο αυτισμός από το σκοτάδι της αφάνειας και του στιγματισμού». Ρωτάω την Πέρλα Μεσσίνα πόσο θα κρατήσει η καμπάνια. «Για πάντα» μου απαντάει.

Γιατί κάνατε τον σύλλογο;
Αφού πήρα τη διάγνωση, είπα: θα βρω και άλλους Έλληνες αυτιστικούς. Άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο και ανακάλυψα ότι δεν υπάρχουν. Υπήρχαν σύλλογοι γονέων αυτιστικών παιδιών, σύλλογοι προστασίας, σύλλογοι φίλων, αλλά αυτιστικοί μόνοι τους δεν υπήρχαν.

Καλά,τα παιδιά των γονέων που έχουν τον σύλλογο δεν μεγαλώνουν κάποτε;

Αυτό αναρωτήθηκα κι εγώ. Αλλά δεν υπήρχαν πουθενά. Έφτιαξα λοιπόν μια ιστοσελίδα, βρήκα 20 μέλη και ίδρυσα τον Σύλλογο Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών Αsperger και ΥΛΑ. ΥΛΑ είναι τα αρχικά του Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμός.

Έχουμε δύο είδη αυτισμού;
Τον κλασικό αυτισμό τον οποίο ανακάλυψε ο Leo Κanner και τον Αsperger που ανακάλυψε ο Ηans Αsperger. Η εικόνα που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι ότι αυτιστικός είναι ένα παιδί που δεν μιλάει. Αυτός όμως ο αυτισμός απασχολεί μια πολύ μικρή ομάδα. Είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου. Η άλλη μορφή του- Αsperger- είναι κάτω από την επιφάνεια. Αλλά επειδή μιλάμε, είμαστε αόρατοι. Πόσοι με έχουν ρωτήσει:- Είσαι σίγουρη ότι είσαι αυτιστική;- Ναι, είμαι σίγουρη.- Μα μιλάς.- Ε και; Ναι η κοινωνία «αναγνωρίζει» ένα αυτιστικό άτομο κυρίως από την αδυναμία να επικοινωνήσει μαζί του.

Ναι. Διότι για τη μη αυτιστική κοινωνία η ομιλία είναι πρωταρχικό. Αν υπήρχε μια κοινωνία που θα είχε σαν πρωταρχικό στοιχείο την ικανότητα χορού,
«Αν στην κοινωνία κυριαρχούσαν όσοι χόρευαν σαν τον Φρεντ Αστέρ, αυτοί που δεν θα χόρευαν ωραία θα ήταν οι αυτιστικοί»
θα κυριαρχούσαν όλοι όσοι χόρευαν σαν τον Φρεντ Αστέρ. Και αυτοί που δεν θα χόρευαν ωραία, ή δεν θα χορεύουν καθόλου, θα ήταν οι «αυτιστικοί».

Αν είχατε μείνει στην Ελλάδα,θα μαθαίνατε ότι έχετε αυτισμό;

Όχι, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει γιατρός που να έχει τη δυνατότητα να κάνει διάγνωση ενηλίκων. Κάνουν μόνο διάγνωση παιδιών.

Δηλαδή, άμα δεν ξέρατε αγγλικά ή ολλανδικά, δεν θα μπορούσατε να διαγνώσετε τον αυτισμό
σας; Ναι, όπως δεν τον έχουν διαγνώσει 60.000 Έλληνες αυτιστικοί.

Γιατί λέτε 60.000;
Γιατί σύμφωνα με τις στατιστικές που υπάρχουν παγκοσμίως, 1 στους 165 ανθρώπους είναι αυτιστικός. Είτε Αsperger, είτε Υψηλής Λειτουργικότητας. Άρα από τα 10.000.000 Έλληνες γύρω στους 60.000 με 65.000 είναι αυτιστι κοί. Ποιοι είναι οι στόχοι σαςστον σύλλογο;

Κατ΄ αρχάς να αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει μόνο ο κλασικός αυτισμός, δηλαδή η μυτούλα της κορυφής του παγόβουνου, αλλά ότι υπάρχει ένα ολόκληρο παγόβουνο. Να γίνουν νόμοι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των ενηλίκων αυτιστικών. Να πάψει να «μιλάει» ο «μπαμπούλας»: «Αμάν, το παιδί είναι αυτιστικό». Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να επικοινωνήσεις με ένα παιδί που δεν μιλάει. Ας του μάθουμε να πληκτρολογεί στο κομπιούτερ αυτά που θέλει να μας πει. Να του μάθουμε νοηματική. Αλλά οι περισσότεροι τα παρατάνε. Μόλις τους πουν «αυτισμός», τα χάνουν. Αρχίζουν να κρύβουν το παιδί τους πίσω από ένα τείχος. Αυτά τα τείχη πρέπει να σπάσουν και να απεγκλωβισθούν τα παιδιά.

18
Lisa Leo
29/01/2011 02:21
Η κυρία Μεσίνα όπου βρεθεί και όπου σταθεί λέει ότι έχει αυτισμό και το παρουσιάζει σαν κάτι πολύ καλό και όχι σαν σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή. Δεν είναι δυνατόν ένα άτομο που λέει ότι ανακάλυψε ξαφνικά ότι έχει αυτισμό να δίνει συμβουλές ως Η ΕΙΔΙΚΗ, αμφισβητώντας τους ειδικούς και τους γονείς που βιώνουν καθημερινές δυσκολίες με τα αυτιστικά παιδιά τους. Προφανέστατα η κυρία Μεσίνα δεν έχει αυτισμό γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά του αυτισμού. Ίσως έχει άσπερκερ, αν και από τον τρόπο που μιλάει σε άτομα που έχουν αντίθετη άποψη με τη δική της, θα έλεγα ότι μάλλον είναι απλά αντικοινωνική....
Δεν μπορείτε πάντως κύριε Θεοδωράκη να πάρετε συνέντευξη από ένα υποτιθέμενο αυτιστικό άτομο και να πείτε ότι καλύψατε το θέμα του αυτισμού!

Ειδική παιδαγωγός
Perla Messina
08/12/2008 22:20
Είναι εμφανέστατο ότι μιά μικρή ομάδα γονέων που δεν θέλουν να δουν το αυτισμό πέρα απο μιά αναπηρία που έχει το παιδί τους και που οι ίδιοι σαν γονείς ΔΕΝ έχουν καμμία απολύτως ευθύνει για αυτό, κάνει ότι μπορεί για να με κατηγορήσει για πράγματα που κανείς λογικός ανθρωπος δεν θα έκανε.

Το τραγικό είναι, ότι αυτοί οι γονείς αντί να επωφεληθούν από όσα ένα άτομο με αυτισμό τους λέει για να βοηθήσουν ώστε γίνει το παιδί τους "καλά" ... Ναι, είναι δυνατόν αυτό, όπως έχει γίνει με παιδιά γονέων που είχαν θεωρητικά ΒΑΡΥ ΑΥΤΙΣΜΟ και που με το που οι γονείς ακολούθησαν τις οδηγίες μου τα παιδιά μέσα σε λίγες βδομάδες άλλαξαν εντελώς την συμπεριφορά τους!

Οι γονείς όμως που βλέπουν τον Αυτισμό σαν μια ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, θα βρούν σε αυτά που λέω ό,τι αρνητικό είναι δυνατόν να βρούν αρκεί η ευθύνη να μην είναι δική τους αλλά μιάς κακιάς "αρρώστειας" που έχει απαγάγει το παιδί τους!

Η Κυρία Κοιλανιώτη έβγαλε και πάλι τα συμπερασματά της χωρίς καν να κατανοήσει αυτά που λέω, γράφοντας τα εξείς:

"Αν το παιδι σας εχει την συμπεριφορα που εχει εχετε σκεφτει ποτε πως ισως να οφειλετε αυτη η συμπεριφορα στην προσβλητικη εικονα που εχετε εσεις η ιδια για τις ικανοτητες του παιδιου σας, το οποιο βλεπετε σαν ακρως αναπηρο και ανικανο; " Και ο Μπετελχάιμ τους γονείς ψυγεία είχε κατηγορήσει για τον αυτισμό των παιδιών, 40 χρόνια πριν, όπως έρχεται και κάνει σήμερα η κ.Μεσσίνα. Λυπάμαι που η εφημερίδα σας αναπαράγει και δημοσίευει άκριτα τέτοιες ξεπερασμένες κι επικίνδυνες απόψεις."

ΟΧΙ Κυρια Κοιλανιώτη ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΟ ΙΔΙΟ με τον Μπετελχαιμ, ασχετα αν εσείς αυτό καταλάβατε!!!

Αυτό που λέω είναι ότι το άγχος, το stress των γονείων, τους κάνει τους γονείς να μην μπορούν να "διαβάσουν" την συμπεριφορά του παιδιού τους, δεν διαβάζουν αυτά που προσπαθεί να σας πει το παιδι με το σώμα του, διότι οι αυτιστικοί σκεφτομαστε με ΟΛΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ και οι εικόνες που λένε οτι βλέπουμε όταν σκεφτόμαστε είναι τρισδιαστες εικόνες που τις σκεφτομαστε με ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ.

''Ετσι λοιπόν η συμπεριφορά του παιδιού με αυτισμό είναι ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύει τις σκεψεις του, είναι ο ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ!

Όταν το παιδί βλέπει ότι δεν το "διαβάζετε" και αγνοήτε αυτά που σαν λέει εκνευρίζετε και βγάζει αυτιστική συμπεριφορά!
Η αυτιστική συμπεριφορά είναι ένας τρόπος που το παιδί σας δείχνει ότι και αυτό δεν θέλει να κάνει αυτα που του λέτε, και σας αγνοει εξ'' ίσου!!!

Όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζετε τοσο πιό αυτιστική συμππεριφορά θα έχει το παιδί μέχρι σε βαθμο βαριών ξεσπασματων θυμού! Εκεί μπαίνουν στη μεση τα ψυχοφάρμακα ωστε να γίνει το παιδί ξανά ηρεμο.

Το ότι το παιδί δεν βρήσκει ανταπόκριση σε αυτά που προπαθει να πει με το σωμα του, οι γονείς σαν την Κυρία Κοιλανιώτη δεν το θεωρούν κάτι το σοβαρό! Αρκεί να είναι το παιδί ήρεμο, και κοινωνικό.

Γιατι και πως γίνετε αυτό;;;

Οι γονείς μέσα στο καθημερινό αγχος επιβιωσης, δεν έχουν ούτε τον χρόνο να δουν, ουτε να μαθουν, ουτε να κατανοήσουν την σωματικη αυτη επικοινωνια του παιδιου με αποτελεσμα να μην μπορουν να του δωσουν αυτα που ζητα, αυτα που θελει, αυτα που εχει αναγκη και αυτα που χρειαζετε.

Το αποτελεσμα είναι μεν το ίδιο με αυτό που ανέφερε ο Μπετελχαιμ αλλα η ρίζα του "κακού" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΡΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΡΕΣ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΖΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΙΜΟΒΟΡΑ!!!

Αυτό το στρες του γονέα είναι το κακό! Η ρίζα του κακού, η ρίζα του αυτισμού! Αν είχατε ανοιξει τα μάτια και τα αυτιά σας ωστε να διαβάσετε και να κατανοήσετε τι εννοώ, ίσως να είχατε επωφεληθεί και εσείς.

Αλλά δεν το κάνετε αυτό διότι είσατε τόσο τυφλωμένοι από το άγχος που ΔΑΓΚΩΝΕΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ... το κακό είναι ότι δεν δαγκώνετε μόνο εμένα που τολμησα και σας τα είπα αυτά, αλλά και το ίδιο σας το παιδί που δεν φέρετε όπως εσείς το θέλετε και όπως η κοινωνία το προκαθορίζει!!!

Αν λοιπόν υπάρχουν "ψυχροί" γονείς δεν είναι γονείς που δεν αγαπάνε το παιδί τους αλλά επειδή ΤΟ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ, ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΓΧΩΘΕΙ που χωρίς να το θέλουν το πονάτε.

Αυτά λέω. Ελπίζω να τα κατανοήσετε τώρα και να δείτε ότι δεν θέλω να σας πολεμήσω αλλά να σας βοηθήσω να ξανακερδίσετε το ΧΑΜΕΝΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙ!!!

Φιλικά,
Πέρλα Μεσσίνα
Τριανταφυλλιά Λιάλη
28/11/2008 14:19
Όπως συνηθίζει η κυρία Μεσσίνα, επιτίθεται προσωπικά όταν δεν έχει επιχειρήματα.
Η συνέντευξη της Πέρλα Μεσσίνα, ίσως της πιο αμφιλεγόμενης παρουσίας στον κόσμο των οικογενειών ατόμων με αυτισμό, άγγιξε ευαίσθητες χορδές και έξυσε και ανοιχτές πληγές κ. Θεοδωράκη. Και δεν ήταν της Πέρλας αυτές οι πληγές.
Το θετικότερο αποτέλεσμα της ήταν μια - έστω ανάλαφρη- αναφορά στα άτομα με αυτισμό, το αρνητικότερο είναι ότι η κ. Μεσσίνα θα τη χρησιμοποιήσει σαν παράσημο.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τι στ'' αλήθεια είναι ο αυτισμός, μπορεί να βρει κατανοητές πληροφορίες στα ακόλουθα site:

http://www.autismthessaly.gr
http://www.autismgreece.gr

Όποιος ενδιαφέρεται να δει και να κρίνει από μόνος του ποια είναι η κ. Μεσσίνα και τι πρεσβεύει, μια αναζήτηση στο

www.google.gr ή στο www.noesi.gr
(αναζητήστε Πέρλα Μεσσίνα αλλά και STAR)

Και όποιος θέλει να δει πως μπορεί να είναι η πραγματικότητα για μια οικογένεια ενός τουλάχιστον ατόμου με αυτισμό και να νιώσει λίγο πιο πλούσια τη ζωή του, ας επισκευθεί το
autismos.blogspot.com

Μαριλένα Κοιλανιώτη
27/11/2008 15:58
"Αν το παιδι σας εχει την συμπεριφορα που εχει εχετε σκεφτει ποτε πως ισως να οφειλετε αυτη η συμπεριφορα στην προσβλητικη εικονα που εχετε εσεις η ιδια για τις ικανοτητες του παιδιου σας, το οποιο βλεπετε σαν ακρως αναπηρο και ανικανο; " Και ο Μπετελχάιμ τους γονείς ψυγεία είχε κατηγορήσει για τον αυτισμό των παιδιών, 40 χρόνια πριν, όπως έρχεται και κάνει σήμερα η κ.Μεσσίνα. Λυπάμαι που η εφημερίδα σας αναπαράγει και δημοσίευει άκριτα τέτοιες ξεπερασμένες κι επικίνδυνες απόψεις.
Περλα Μεσσινα
27/11/2008 00:15
Ειναι πολυ ενδιφερον που γονεις σαν την κυρια Κοιλανιωτη, λενε οτι το Asperger ειναι ελαφριας μορφης αυτισμος ενω δεν ξερει καν τι και πως ειναι ο Αυτισμος...
Απο που κρινει το ΒΑΡΟΣ του Αυτισμου;;; Απο την ικανοτητα ομιλιας; Απο την αυτοεξηπυρετηση του ατομου; Απο αυτα που εχουν δημοσιευσει "ειδικοι" που και αυτοι ΔΕΝ ξερουν αλλα ψαχνουν εδω και 30 σχεδον χρονια να βρουν τι ειναι ο Αυτισμος απο που προερχεται και τι τον δημιουργει και τι βαρος εχει;;;

Ενω εγω σαν Αυτιστικη ξερω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι ειναι, απο που προερχεται και τι τον δημιουργει και με αυτη την γνωση εχω βοηθησει πολλους γονεις που εχουν δει μεγαλες διαφορες στην συμπεριφορα του παιδιου τους σε πολυ συντομο χρονο,πραγμα που πολυχρονες θεραπειες με ειδικους δεν ειχαν ως τωρα καταφερει!
Πως λοιπον το εξηγητε αυτο Κυρια Κόιλανιωτη; Οσο για τα κεντρα που αναφερετε ξεχασατε να πειτε οτι αυτα τα κεντρα ειναι της ΕΕΠΑΑ, της Εταιριας Προστασιας Αυτιστικων, Εταιριας της οποιας εισαστε και μελος και θερμος υποστηριχτης!

Αν το παιδι σας εχει την συμπεριφορα που εχει εχετε σκεφτει ποτε πως ισως να οφειλετε αυτη η συμπεριφορα στην προσβλητικη εικονα που εχετε εσεις η ιδια για τις ικανοτητες του παιδιου σας, το οποιο βλεπετε σαν ακρως αναπηρο και ανικανο;
Θα μπορουσατε να φανταστειτε το παιδι σας να δινει ομιλιες και συνεντευξεις οπως κανω εγω; Μαλλον οχι. Εγω ομως οχι μονο μπορω να το φανταστω αλλα και μπορω να βοηθησω το παιδι σας να φτασει σε τετοια ΕΛΑΦΡΙΑ οπως την λετε μορφη αυτισμου!
Α. Παπαδήμα
25/11/2008 16:18
Καλή η προσπάθεια για ενημέρωση αλλά λίγη πιστεύω. Κάποιος άσχετος με το άσπεργκερ ή τον αυτισμό, δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται.
Μ.Τσάκρη
24/11/2008 20:41
Θεωρω οτι το αρθρο αφορα ατομα υψηλης λειτουργικοτητας και asperger που στη θέα του δεν μπορει ενας φυσιολογικος (νευροτυπικος) ανθρωπος να καταλαβει καποια διαφορα στη συμπεριφορα. Αυτοι ομως ειναι οι λιγοι σε αντιθεση με την πλειοψηφια των αυτιστικων ατομων (ακομα και πολλων εκ των asperger) οι οποιοι δεν εχουν τη δυνατοτητα τοσο κατα τη διαρκεια της εκπαιδευσης τους στη παιδικη ηλικια αλλα και κατα την ενηλικη ζωη τους να συμπεριφερθουν ως ανεξαρτητα ατομα. Ο αυτισμος , για τη πλειοψηφια των αυτιστικων ειναι αναπηρια, δυσκολη στην αντιμετωπιση , δαπανηρη ,ψυχοφθορα , με ανυπαρκτες δομες στην Παιδεια. Ως μητερα αυτιστικου παιδιου με asperger , σας δηλωνω οτι το αρθρο μαλλον παραπληροφορει παρα ενημερωνει.Αν το παιδι μου ειχε τη δυνατοτητα λογω των ικανοτητων του να σπουδασει, να εργαστει , να ζει αυτονομα, σιγουρα δεν θα θεωρουνταν αναπηρο.Αυτη τη στιγμη δεν μπορει να διασταυρωσει το δρομο μονο του, και αν και ΥΛΑ,δεν προκειται ποτε να μπορεσει να δωσει μια τετοια συνεντευξη. Προβαλετε περισσοτερο το θεμα,αφορα πολλους, και θελω να πιστευω οτι δεν αφορα μονο τους γονεις , ουτε και αυτους που θελουν να "πουλησουν" μεσα απο αυτο ... Μ.Τσακρη (partyfor5.blogspot.com )
Μ.Κοιλανιώτη
24/11/2008 17:05
Ο λόγος που θέλησα να σας γράψω είναι κατά τη γνώμη μου ο αυτισμός παρουσιάζεται στην πιο ελαφριά εκδοχή του. Λογικό και αναμενόμενο, όταν η συνεντευξιαζόμενη είναι άνθρωπος που τέλειωσε σχολείο και πανεπιστήμιο και διαγνώστηκε στα 45 της. Ως μαμά 6χρονου αυτιστικού αγοριού θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι υπάρχει και η πραγματικότητα των παιδιών μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας η οποία είναι σαφώς ζοφερότερη από την περιγραφόμενη, για διάφορους λόγους με βασικότερο τη στάση της πολιτείας. Ούτε για τα παιδιά ΥΛΑ ή asperger είναι ρόδινη η κατάσταση, κι αν παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα στο χώρο της ειδικής αγωγής θα έχετε ίσως ακούσει για ανάπηρα παιδιά που μένουν στο σπίτι τους και ιδρυματοποιούνται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, οδηγών συνοδών κλπ. Ο αυτισμός είναι ακριβή αναπηρία, τόσο στην ηλικία της εκπαίδευσης όσο και αργότερα όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται και χρήζουν διαμονής σε ημιαυτόνομη διαβίωση ή σε πλήρως προστατευμένες δομές. Κλείνοντας απλώς να σας αναφέρω ότι για τις χιλιάδες παιδιών στο φάσμα υπάρχει στην Ελλάδα ένα (το Νοέμβριο λειτούργησε) σχολείο για αυτιστικά παιδιά στο Αιγάλεω και άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τα κέντρα ημέρας έχουν εγκριθεί 6 και λειτουργεί ένα, οπότε η απάντηση στο ερώτημά σας τι γίνονται τα αυτιστικά παιδιά όταν μεγαλώνουν είναι ότι η πλειοψηφία τους βρίσκεται με την οικογένειά τους καθώς έχει στερηθεί-και συνεχίζει να στερείται την εκπαίδευση κοινωνικοποίησης ή καθημερινών δεξιοτήτων. Άρα το θέμα αυτισμός όπως το θέμα αναπηρία είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, μια ισόβια διαταραχή, ένας μαραθώνιος αποτελούμενος από μικρά σπριντ στον οποίο όλοι εμείς χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για να συνεχίσουμε. autismos.blogspot.com
E.K.
24/11/2008 16:21
Poly endiaferon to arthro.Parakalw prowtheiste to, mipws kai mporesoume na voithisoume ki allous synanthrwpous mas.Prepei oloi mas na mathoume telika ti simainei aytismos kai syndromo asperger kai na min talaipwroume allo paidia i enilikes.
ΔΥΣΛΕΞΙΑ
23/11/2008 16:46
....και παράλληλα να κατατάξουμε τα παιδιά που και χαρούμενα είναι και επιδιώκουν συναναστροφές που τελικά είναι σαν τα παιδιά που ξέρουμε όλοι μας με την διαφορά ότι δεν μπορούν να διαβάσουν, ε να πούμε ότι και αυτά είναι αυτιστικά. Γιατί παρακαλώ; Ποιος ο λόγος η ομπρέλα του αυτισμού να αφεντεύει κάθε δυσκολία;
Μαρία Παναγιωτοπούλου
23/11/2008 09:56
Συγκλονιστικό άρθρο!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστούμε που μας "επιτρέψατε" να κατανοήσουμε τους ανθρώπους με σύνδρομο asperger
nikolaos dorvas
23/11/2008 02:22
Bravo, poly kalo ar8ro. Sygxarhthria sthn Perla!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ
23/11/2008 01:22
Αγαπητές Φίλες - Αγαπητοί Φίλοι!

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Η ΠΡΩΤΗ Ελληνική Πράσινη Εθελοντική Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γαλατσίου, Επίκουροι Εθελοντές, το ΔΣ του Συλλόγου Άνω Γαλατσίου κ Φίλοι αποφάσισαν ομόφωνα να υλοποιήσουν σχέδιο για ν΄ αντιμετωπίσουν όσο είναι δυνατόν την ΦΤΩΧΕΙΑ!(Ο ΔΗΜΟΣ κ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ κ ΠΑΛΙ ΑΠΟΝΤΕΣ)Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.!
Αρχικά στο ΓΑΛΑΤΣΙ κ αν μπορέσουμε κ υπάρχει δυνατότητα κ εκτός Γαλατσίου.
ΕΩΣ 13/12/08. ΚΑΛΑΜΩΝ 36 ΑΝΩ – ΓΑΛΑΤΣΙ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ: ΡΟΥΧΙΣΜΟ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, SOS-SOS ΓΑΛΑ Κ ΤΡΟΦΙΜΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ, ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ KAI ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΦΟΒΕΡΑ.

ΟΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ:

1) ΣΤΙΣ 400 ΓΑΛΑΤΣΙΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

ΣΤΙΣ 15/12/08 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΩΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΛΑΜΩΝ 36 ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ (ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΕΙΚΑ). ΑΠΟ 10.00 ΕΩΣ 17.00 ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

2) ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΓΑΛΗΝΗΣ ΓΙΑ 120 ΣYNANΘΡΩΠOYΣ MAΣ (MONAXIKOYΣ K AΠO OIKOΓENEIEΣ).

ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ:

3) ΣΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

4)ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ.

ΟΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Κ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 210-2923785 & 6977.650564.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.

ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. (ΝΟΜΙΚΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΑΚΟΣ)
Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
Μηχανικός, Εργαστηριακός Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγός, ΑμεΑ.
Μέλος της Παναττικής-Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Μέλος και Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ, συνανθρώπων μας με κινητικά και άλλα προβλήματα.
Ιδρυτής και συντονιστής Κέντρων Απασχόλησης και μέριμνας, ΑμεΑΙ, στην Ελλάδα.
Ιδρυτής και Υπεύθυνος της Ελληνικής Πράσινης Εθελοντικής Ομάδας Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.
Πρ. Αντιπρόεδρος του 1ου Πράσινου Ξενώνα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ΑμεΑ και Τρίτης Ηλικίας στον Σκαραμαγκά.
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού & Αθλητικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου.
http://users.otenet.gr/~fracisko/
www.pasipka.gr/
www.e-galatsi.gr/
http://7frag.spaces.live.com/Blog/
http://frang-koynanis.blogspot.com/
http://www.google.gr/ =Γράφεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
http://ano-galatsi.blogspot.com/
http://www.ecogreens.gr/
http://otan-dineis-pote-de.pblogs.gr/
http://www.facebook.com/people/Kounanis_Eleytherios_Fragkiskos/
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ
23/11/2008 01:20
ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΨΥΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΙΝΑ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ. ΑΓΩΝΙΖΩΜΑΣΤΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ Τ''ΑμεΑ Κ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΡΙ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΧΩ Κ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΥΛΙΚΟ. ΕΙΣΕ ΑΨΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ. ΥΓΕΙΑ Κ ΨΥΧΗΣ ΗΡΕΜΙΑ.
ΦΙΛΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΗΣΕΙΣ.

‘ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ‘

Το Α και το Ω της εξέλιξης του πολιτισμού μας, είναι η δημιουργία πλάγιων διαδρομών έγραψε παλαιότερα ο Vigotsky &επανέλαβε ο Γιώργος Τσιάκαλος, σε άρθρο του για την ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Δύο δύσβατες, γεμάτες κακοτοπιές και αγκάθια διαδρομές, πού ο καθένας με ένα σταυρό στη πλάτη, τραβά την ανηφόρα.
Ο πολιτισμός μας δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τις διαδρομές της εξέλιξής του, ώστε ταυτόχρονα να βοηθά τα ΑμεΑ & τις Ευπαθείς Ομάδες &να τους δίνει τη δύναμη να παλεύουν τις κακοτοπιές των δύσβατων διαδρομών του.

ΞΑΦΝΙΚΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ τού παιδονευρολόγου, μετά κάποιους μήνες αναζήτησης προβλήματος και αιτιών.
Ιατρικά ταξίδια στο εξωτερικό, ιατρικές επισκέψεις σε Ειδικούς! (όπως κάνουμε όλοι, για κάθε πρόβλημα υγείας).
Κάθε φορά όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνονται για να διατηρούν άσβεστη την ελπίδα όχι της πλήρους αποκατάστασης και θεραπείας αλλά της βελτίωσης της κατάστασης, του κάθε συνανθρώπου μας.
Βήμα το βήμα προχωρούν και χαίρονται κάθε εξέλιξη, ακόμη και αργή.
(Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι) μην αφήνοντας την οργή! ή τον οίκτο να κυριαρχήσει.

Καταγράφω στο νου και στη ψυχή! όσα ανακαλύπτω κάθε μέρα.
Στέκομαι στη άκρη της πλάγιας - διαδρομής & βάζω στόχο να την ανοίξω για να φωτιστεί ο δρόμος που θα πρέπει να πάρουν &άλλα ΑμεΑ &άλλοι γονείς παιδιών με ιδιαιτερότητα, για να αποφύγουν τις κακοτοπιές και να βγουν στο ξέφωτο της χαράς, της αισιοδοξίας, στο ξέφωτο της ζωής.

Γιατί τα παιδιά! Τα ΑμεΑ! δεν είναι κάποιοι ΑΛΛΟΙ, είναι αυτό που η ΦΥΣΗ τα έπλασε, ή μι’ άτυχη στιγμή, τους έφερε το ιδιαίτερο πρόβλημα &έχουν το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης και η δική τους φύση κανονική είναι.

Τα δυσκολεύει η δική μας κοινωνία επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους δικούς της ανταγωνιστικούς ρυθμούς. Γιατί δε μπορούν, να ζήσουν με τους απαιτητικούς ρυθμούς των εμπορευματικών της αξιών.

Υπέρογκα έξοδα στην θεραπείας τους. Το Ιατροκεντρικό μοντέλο επιμένει.
(Σμήνος από ειδικούς και ειδήμονες, επιστήμονες και μη) γύρω από κάθε παιδί και οι γονείς θέλουν, ελπίζουν κι όσοι τα καταφέρνουν αισιοδοξούν.
Όλοι από τους πιο πάνω έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Αγαπούν όλα τα ΑμεΑ! και επιμένουν στην προσπάθειά τους. Τιτάνια προσπάθεια με το αζημίωτο φυσικά! (μιας & η πολιτεία είναι σχεδόν απούσα δίνοντας ψίχουλα σε ότι θεραπεία γίνεται) Είναι όμως υποχρέωσή τους ;

Ως πότε η ΑΝΑΠΗΡΙΑ θα βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα ?
Των (λίγων του εθελοντισμού καλώς εννοούμενου) και της φιλανθρωπίας (κακώς εννοούμενης).

Ο χαρακτηρισμός του 2003 ως έτους αναπηρίας έρχεται να μας θυμίσει τίνος χρέωση έπρεπε νάνε η αναπηρία. Της πολιτείας, που θα μπαίνει μπροστά και θα καθορίζει τα πάντα και το ρόλο του καθενός.

Όχι μόνο ή 3 Δεκέμβρη παγκόσμια μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες !
Η το Ετος 2003: Ευρωπαϊκό έτος Αναπηρίας, και Ευρωπαϊκό έτος Υποκρισίας το 2007!
Σε μια Ευρώπη(όχι των ΛΑΩΝ)όπου κυριαρχούν οι παγκοσμιοποιημένες πολιτικές που επιβάλλουν περιορισμό σε κοινωνικές δαπάνες, λιγότερη σύνταξη πιο μικρά επιδόματα, μηδενική σχεδόν εκπαίδευση, εργασία, πρό σβαση για διασκέδαση.
Επαφή με όλους τους συνανθρώπους με πλήρη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ και με λιγότερα ιδρύματα και μπουντρούμια.
Άρα Μπορούμε να ελπίζουμε σε ανατροπή των δεδομένων? Μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπιση της αναπηρίας ως μια ρεαλιστική κατάσταση, με ΑΜΕΑ, ΓΟΝΕΙΣ και τους λιγοστούς ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ να διεκδικούν ο καθένας το δικό τους ρόλο σε μια κοινωνία! ίσων και ελεύθερων προσωπικοτή των?
Μεταδίδω αυτή την αισιοδοξία στους γύρω μου και αντλώ δύναμη από τη διαφορετικότητα των παιδιών και των ίδιων των ΑμεΑ, να γίνει η δική μας δύναμη. Η προσπάθεια τους να μας πουν βγάλτε μας στο κόσμο στο φως! ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΕΑΔΕΣ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Να γίνουν τα δικά μας όπλα τα δικά μας 45άρια οι δικοί μας χημικοί πύραυλοι στο αγώνα για μια κοινωνία που δε θα χρειάζεται να χαρακτηρίζει τα "ΕΤΗ" της, για να τύχουν της συγκυριακής ευνοϊκής μεταχείρισης τα μέλη της. (Τρίτη-ηλικία, ΑμεΑ, Ευπαθείς ομάδες).
Για μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ! όπου(εσύ, τ’ αδέρφια μας, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι (κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τη ΖΩΗ)! Δεν θα τυχαίνουν της πρόνοιάς της, αλλά Θάνε ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ &θ’ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ αυτοί &όχι άλλοι για κείνους.
Εμείς λέμε ναι και σας καλούμε όλους να ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ….. ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και ΗΘΟΣ! με έργα και συνεχή αγώνα, όχι με λόγια και υποσχέσεις.
Ο καθένας από όπου μπορεί. Για να σχηματιστεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ χωρίς διακρίσεις χωρίς χρώματα ώστε να μπορέσουμε όλοι κάποτε να κοιταχτούμε στα μάτια ειλικρινά ! Γιατί τότε θάχουμε πετύχει να φτιαχτεί η ΓΗ μας απ΄ άκρη σε άκρη, μια ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που το αυτονόητο θα δίνεται απλόχερα, χωρίς επαιτεία. Να φτιάξουμε ένα ΚΟΣΜΟ πού να χωρά όλους τους ΚΟΣΜΟΥΣ μέσα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. (ΝΟΜΙΚΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΑΚΟΣ)
Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
Μηχανικός, Εργαστηριακός Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγός, ΑμεΑ.
Μέλος της Παναττικής-Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Μέλος και Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ, συνανθρώπων μας με κινητικά και άλλα προβλήματα.
Ιδρυτής και συντονιστής Κέντρων Απασχόλησης και μέριμνας, ΑμεΑΙ, στην Ελλάδα.
Ιδρυτής και Υπεύθυνος της Ελληνικής Πράσινης Εθελοντικής Ομάδας Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.
Πρ. Αντιπρόεδρος του 1ου Πράσινου Ξενώνα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ΑμεΑ και Τρίτης Ηλικίας στον Σκαραμαγκά.
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού & Αθλητικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου.
http://users.otenet.gr/~fracisko/
www.pasipka.gr/
www.e-galatsi.gr/
http://7frag.spaces.live.com/Blog/
http://frang-koynanis.blogspot.com/
http://www.google.gr/ =Γράφεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
http://ano-galatsi.blogspot.com/
http://www.ecogreens.gr/
http://otan-dineis-pote-de.pblogs.gr/
http://www.facebook.com/people/Kounanis_Eleytherios_Fragkiskos/
http://www.enisxisi.gr/
http://sites.google.com/site/esypoyeise/
ΛΟΥΚΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
22/11/2008 22:57
Επιτέλους και κάτι άλλο εκτός από βατοπέδια, σκάνδαλα και απατεώνες πολιτικούς! Ελπίζω και άλλοι δημοσιογράφουν να ασχοληθούν με θέματα που αξίζουν και μας προσφέρουν πραγματικά κάτι!
c s
22/11/2008 18:28
κυριε θεοδωρακη ομολογω πως με εξεπληξε το αρθροσας οπως και για την ανεση απο την ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΛΑ να εξιστοριση ολα αυτα που ζη ευγε και στους δυο
Eύα
22/11/2008 18:20
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, πράγματι. Μάθαμε κάτι που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο στην επαφή μας με τους ανθρώπους.
Π.Μ.
22/11/2008 15:10
@κ. Θεοδωράκη.
Συγχαρητήρια για το άρθρο. Σας ευχαριστούμε.