ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΠΑ-ΑΝΤΑΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2001 |

Ιστορική φωτογραφία του παπα-Δημήτρη Χολέβα σε βουνοκορφή της Ρούμελης, που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα του φωτογράφου της Αντίστασης, Σπύρου Μελετζή

Γνωστός, τουλάχιστον στους παλαιοτέρους, από εκείνη την εξαίσια φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή, που παρέπεμπε στις στιγμές της Εθνικής Αντίστασης, στους χρόνους του εθνικού ξεσηκωμού και τα «φλογισμένα ράσα».

Είναι ο 35χρονος παπα-Δημήτρης Χολέβας, φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος. Ο ιδεολόγος του ΕΑΜ. Το καύχημα του ΕΛΑΣ. Ο «μπουρλοτιέρης ψυχών» τα μαύρα χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής.

Σήμερα το απομεσήμερο, στις 6 μ.μ., η γη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακρακώμης, θα δεχθεί στα σπλάγχνα της εκείνον, που στις «πατρικές συμβουλές» του τότε Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Αμβρόσιου («να φροντίσουν οι κληρικοί να πείσουν τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους στους Ιταλούς...») θα αντιπαρατάξει το «εθνικό χρέος»: προσχωρεί στο ΕΑΜ, κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ και με το όπλο στο χέρι μάχεται τον κατακτητή της πατρίδας του.

Μετά την απελευθέρωση η μοίρα του παπα-Χολέβα ήταν εκείνη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Διώξεις, κατατρεγμοί, εξορίες.

Το 1945 το Συνοδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε τριετή αργία. Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία. Και είκοσι χρόνια αργότερα η χούντα των συνταγματαρχών θα τον... ξαναθυμηθεί!

Ο παπα-Δημήτρης Χολέβας γεννήθηκε το 1907 σε ένα χωριό της Φθιώτιδας, την Τσούκα. Μεγάλωσε στη Μακρακώμη. Σπούδασε φιλολογία. Το 1938 έγινε εφημέριος στη Νέα Μαγνησία Λαμίας. Το 1942, τον βρίσκει στο ΕΑΜ. Το 1943 στον ΕΛΑΣ. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει την οργάνωση του κλήρου της Φθιώτιδας και συγκροτεί την Παγκληρική Ένωση Ορθοδόξου Εκκλησίας με 4.000 μέλη.

Ως γενικός γραμματέας της Ένωσης, συντάσσει το καταστατικό της, που προβλέπει πρόγραμμα αλλαγής στην οργάνωση της Εκκλησίας και συμμετοχή της στους λαϊκούς αγώνες. Όχι θεώρηση των πραγμάτων «από του ύψους του άμβωνος».