ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος μπήκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, καθώς τα αποτελέσματα όλων των προεγχειρητικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη έδειξαν ότι είναι σε κατάσταση να δεχθεί μόσχευμα.

Το όνομα του Αρχιεπισκόπου μπήκε ψηλά στη λίστα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του και του μεγέθους του όγκου του, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Τζάκη, καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο Τζάκσον, στο Μαϊάμι, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση στον κ. Χριστόδουλο. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Τζάκης στα μέσα Ιουλίου, όταν είχε επισκεφθεί τον κ. Χριστόδουλο στο Αρεταίειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τότε, στο Μαϊάμι τα ονόματα των ασθενών μπαίνουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών και το μέγεθος των όγκων. Ο ηπατικός όγκος του Αρχιεπισκόπου θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς έχει ξεπεράσει τα 6 εκατοστά.

Την προσθήκη του ονόματος του Αρχιεπισκόπου στη λίστα ανακοίνωσε χθες η Ιερά Σύνοδος. Όπως αναφέρει, ο κ. Τζάκης «εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που έγιναν από διαφορετικές ιατρικές ομάδες και επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι ο κ. Χριστόδουλος πολύ ταχύτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν θα μεταμοσχευθεί και θα αναρρώσει».

Πρόσθετοι έλεγχοι

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν σημαίνει ότι θα διακοπούν οι εξετάσεις στον Αρχιεπίσκοπο έως την ημέρα που θα γίνει η μεταμόσχευση, καθώς δεν έχουν ακόμα γίνει όλες όσες απαιτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή σχεδόν βάση θα μεταβαίνει από το σπίτι όπου φιλοξενείται στο Νοσοκομείο Τζάκσον για να υποβάλλεται σε πρόσθετους ελέγχους. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της μεταμόσχευσης, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί επακριβώς, αφού εξαρτάται από το πότε θα βρεθεί το μόσχευμα. Πηγές από την Αρχιεπισκοπή πάντως εκτιμούσαν ότι είναι δύσκολο η μεταμόσχευση να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.