Πυλώνες: ασφαλείς στα... 200 μέτρα

Καλώδια υπερυψηλής τάσης πάνω από παιδικές χαρές, σχολεία και κέντρα βρεφών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θόδωρος Νικολάου thnikolaou@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2008 07:00 |
 Πυλώνες: ασφαλείς στα... 200 μέτρα

«Κατηγορούμενοι» ακόμη και για εμφάνιση λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων, είναι- σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες - οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Oι ειδικοί από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν- ορισμένες τουλάχιστον- επιστημονικές έρευνες.

Δεκάδες πυλώνες της ΔΕΗ βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, σχολεία ακόμη και κέντρα βρεφών είναι ορισμένοι μόνο από τους δημόσιους χώρους, σε περιοχές όπως το Ίλιον, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίοι απέχουν ελάχιστα μέτρα από πυλώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι

SΟS ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Υποστηρίζουν ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν πολλές επιστημονικές έρευνες
το κέντρο βρεφών «Μητέρα» στο Ίλιον: εναέριοι αγωγοί μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης και υπαίθριες εγκαταστάσεις μετασχηματιστών μεγάλης επιφάνειας εφάπτονται στο ίδρυμα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

«Έχουμε θέσει επανειλημμένα στους υπευθύνους του Δήμου Αγίων Αναργύρων το πρόβλημα με τους πυλώνες, αλλά μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έγιναν μετρήσεις και έδειξαν πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ευαγγελία Ορφανού, εργαζόμενη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία στεγάζεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ.

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το κολυμβητήριο του Δήμου Αγίων Αναργύρων, όπου γυμνάζονται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά. Στην πλατεία της περιοχής Νησίδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, πολλά παιδιά σκαρφαλώνουν στον πυλώνα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πλατείας. «Ακούμε διάφορα, αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Προσπαθώ να μην έρχομαι συχνά στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν υπάρχει άλλη πλατεία κοντά στο σπίτι για να παίξει η κόρη μου» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βασιλική Τσαγκάρη.

Μαγνητικά πεδία
Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ΙΝCΙRΡ), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ) και τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από την Ακτινοβολία (ΙRΡΑ), έχουν προτείνει από το 1998 ως όριο αποδεκτής έκθεσης του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα 1.000 mGauss (μιλιγκάους). Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν μαγνητικά πεδία ακόμα και στο επίπεδο των 4 mG». Δηλαδή η τιμή που προτείνει η επιστημονική κοινότητα είναι 250 φορές κάτω από τα ισχύοντα όρια. «Οι μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ξεπερνούν κατά πολύ τα προτεινόμενα νέα όρια αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία», συμπληρώνει η κ. Αγγελική Κατσαρού βιολόγος- ερευνήτρια.

Σε μετρήσεις της έντασης του μαγνητικού πεδίου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κατοικίες και σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, καταγράφηκαν τιμές 10- 20 mG, μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και κοντά στα 50 mG σε αυλές πολυκατοικιών.


Να υπογειοποιηθούν τα καλώδια

«ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ σε κουνέλια έχει φανεί ότι η έκθεσή τους σε πεδία υψηλής έντασης και συχνότητας 60 Ηz πριν και μετά τη γέννησή τους προκάλεσε ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιες συνθήκες διπλασίασαν τον αριθμό ανώμαλων εμβρύων σε ινδικά χοιρίδια.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου (λευχαιμίας) και σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι ο- μόνο στατιστικά αποδεδειγμένος- κίνδυνος υφίσταται ακόμη και σε απόσταση ώς 600 μέτρα από τον πυλώνα, σε απόσταση δηλαδή όπου τα μαγνητικά πεδία είναι τελείως εξασθενημένα. «Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι τα παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά που ζουν αλλού. Επίσης, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση από 200 έως 600 μέτρα από τους πυλώνες έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια» λέει ο κ. Μαργαρίτης.

Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης είχαν κατά 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων. Το γενικό συμπέρασμα, όπως σημειώνουν ο κ. Μαργαρίτης και η κ. Κατσαρού, είναι ότι κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ και δίπλα τους, μέχρι την απόσταση των περίπου 30 μέτρων, η έκθεση υπερβαίνει ή πλησιάζει πολύ τα όρια επικινδυνότητας, ενώ ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί απόσταση 200 μέτρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τη λύση μπορεί να δώσει η Πολιτεία με εκ νέου διαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και μέριμνα ώστε να μην περνούν καλώδια πάνω από κατοικίες και σχολεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά. Μια καλή λύση θα ήταν η υπογειοποίηση των καλωδίων, αλλά με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

16
roysakakis mixalis
12/11/2008 22:44
prokeitai na agoraso diamerisma konta se ypostaumo ston opoio kataligoyn pylones ychlhs tasis. i apostasi einai den einai ekato metra. tin apopsi sas tha ithela. na to paro i oxi. to akinito brisketai sti rodo
Π.Μ.
31/10/2008 01:19
Ας μην επιτρέπουμε την εγκατάστασή τους τότε. Μηνύσεις επί μηνύσεωνστην ΔΕΗ και καταγγελίες ομάδων πολιτών στην ευρωπαϊκή ένωση.
γιωργος
29/10/2008 21:05
συγγνωμη φιλε fututra το κειμενο ειναι απο δημοσιευμα. Η βιασυνη βλεπεις.
γιωργος
29/10/2008 20:03
το κειμενο ειναι απο βιβλιογραφια. Σημασια εχει οτι ειναι γεγονοτα. Οσο για το πιο εργαστηριο του Α.Π.Θ μπορει να μας κατατοπισει σχετικα, καλο ειναι να απευθυνθει κανεις στο τμημα Ηλεκτρολογων. Εκει θα δοθει καποια απαντηση. Συγκεκριμενα καλο ειναι να βρει κανεις τους διδασκοντες στα εργαστηρια μετρησεων εκει φανταζομαι να κανουν σχετικες μετρησεις. Εγω ειμαι λιγο μεγαλος σε ηλικια και εχω φυγει απο το πανεπιστιμιο φιλε futura εδω και πολλα χρονια. Επισης στη φυσικομαθηματικη κανουν σχετικες μετρησεις. Φανταζομαι και στο τμημα βιολογιας. Συμφωνω με τον φιλο Παπαδοπουλο. Ας κανουμε οτι μπορουμε. Τουλαχιστον να μην μας συμπεριφερονται σαν ζουλου. Να κοψουν τον κωλο τους και να βρουνε αυτοι τα λεφτα για να κανουνε πιο ακινδυνη τη ζωη μας διπλα σε μετασχηματιστες και υποσταθμους. Δεν αντιλεγει κανεις οτι ολα δεν γινονται. Αυτο βεβαια απεχει πολυ απο το να ερχεται η ΔΕΗ να σοτ χωνει την υπερυψηλη στο κρεββατι κι εσυ να λες οτι δεν μπορεις να αποφυγεις το παθητικο καπνισμα. Τι να πω; Τι ειναι σοβαρο και τι οχι ας πανε στο Θεαγενειο να το δουνε, που λεει και ο φιλος Παπαδοπουλος, και ας αναλογιστουν το κοστος. ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ. Γι΄ αυτο και λεω οτι προτιμω να θυσιασω αλλα πραγματα παρα να πεθανω απο τον πονο. Οσοι ειναι γονεις καταλαβαινουν.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
29/10/2008 19:18
Αυτά τα λένε προς τα έξω.
Ανεπίσημα μέσα στη ΔΕΗ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και ενημερώνουν τις οικογένειες τους και τους γνωστούς τους τι σημαίνει να δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός όχι 4MG αλλά και 2MG.
Δηλαδή,ακόμα και σε 200 μέτρα μακριά από υπόγεια καλώδια υπερυψηλής τάσης(π.χ.150.000Volt).Πριν μερικά χρόνια μεγάλο έργο της ΔΕΗ 2 υπόγειων υπερυψηλών καλωδίων έκανε παράκαμψη 5 τετράγωνα προκειμένου να αποφύγουν να περάσει από το Σπίτι Υπουργού και ανώτατου στέλεχους της ΔΕΗ
Έμείς ΟΛΟΙ ωφείλουμε να μήν ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ σε τούτη την χώρα που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ!
Για κάποιους αγωνιστές που δεν θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει γύρω τους και για το ποια σχέση έχουν ή δεν έχουν όλα αυτά με τον καρκίνο αντί να απαντούν ηλίθια τους συμβουλεύω να επισκεφτούν τα αντικαρκινικά Νοσοκομεία που στιβάζονται κατα χιλιάδες ΄ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στους προθαλάμους.
ΝΙΚΟΣ - ΚΑΡΔ
29/10/2008 17:08
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ???
futura
29/10/2008 14:55
Συνάδελφε Γιώργο από πού είναι το κειμενάκι σου (βιβλιογραφία); Ποιο εργαστήριο στο ΑΠΘ μπορεί να μας κατατοπίσει σε πραγματικές μετρήσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και για τα καινούργια όρια ασφαλείας;
γιωργος
29/10/2008 12:27
δυστυχως το κοστος προστασιας δεν ειναι λογικο. Ειναι πολυ μεγαλο. Οποτε το μονο που μενει ειναι η απομακρυνση. ΔΥΣΤΥΧΩΣ φιλε Κ.Γ. Οσο για το παθητικο καπνισμα φιλε Κωστα αυτο το αποφευγει κανεις με λιγη προσπαθεια. Ισως να φαινεται σε σας γελοιο αλλα θα προτιμησω να θυσιασω αλλα πραγματα παρα να ζω διπλα σε μετασχηματιστες και υποσταθμους. Επειτα ειναι θεμα αντιληψης της ζωης. Τωρα τι να προσθεσει κανεις. Ειναι ζορικα τα πραγματα. Ειναι μερος της ζωης μας οντως.
Ευαγγελος
29/10/2008 11:47
Συγνωμη αλλα αυτο το" δεν θελω τιποτα διπλα μου αλλα θελω πληρεις και συγχρονες παροχες" καπου δεν κολλαει.Καιρος να σοβαρευτουμε λιγο.
ovidios
29/10/2008 11:12
as erthoyn .... sto kentro yperipsilis tasis stin HLIOYPOLI .... kai aytoi .... poy exoyn proteraiotita ton politismo...... ALLA kai oi proi gumenoi me tin tote ypoyrgo VASOYLA PAPANDREOY ... me tin apaxiosi toys... elate na deite poso konta exoyn ftiaxei ena nipiagogeio........
Κωστας
29/10/2008 11:11
Όλλα αυτά ωραία και καλά. Και εγώ ηλεκτρολόγος μηχανικός είμαι. Αλλά στην χώρα όπου δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από τα δηλητηριώδη αέρια του παθητικού καπνίσματος, είναι λίγο αστείο να μιλάμε γαι ηλεκτρομγνητικά πεδία! Ας σοβαρευτούμε λίγο.......
K.Γ
29/10/2008 11:04
Καλα τα λες φιλε Γιωργο να μη δεχόμαστε μετασχηματιστές αλλα δεν μας λες και τι να κάνουμε για να τους βγάλουμε.
Εγω πηγα και βρήκα τους υπεύθυνους της ΔΕΗ και μου είπαν ότι "είναι ανάμεσα στους κινδύνους της σημερινής ζωής", μαζι με τις πριζες κλπ...
Οπότε τι να κάνουμε?
γιωργος
29/10/2008 10:03
και επειδη τυχαινει να ειναι το επαγγελμα μου σχετικο ( Ηλεκτρολογος Μηχανικος Α.Π.Θ ) σας λεω οτι ακομη μεγαλυτερη ζημια κανουν οι μετασχηματιστες που βρισκονται ακομη πιο κοντα στα σπιτια μας. Μην δεχεστε μετασχηματιστες διπλα σας ειναι 100% σιγουρο οτι θα μεταλλαχθειτε. Και αν καποιες μετρησεις λενε αλλα σκεφτειτε, αν θελετε, τι ωραια ειναι να εισαστε πειραματοζωα μεχρι που να ειναι οι επομενες μετρησεις καταδικαστικες για τις αμφιβολιες σας. Μην χαριζετε στους πασης φυσεως εξουσιαστες τα δοκιμια των πειραματων τους. Δεν δινουν μια, μπροστα στην κερδοφορια τους, για τις ζωες των ανυποψιαστων ανθρωπων.
γιωργος
29/10/2008 09:46
Ο Pόμπερτ Mπέκερ είναι Aμερικανός ορθοπεδικός χειρούργος. Tο 1956 έγινε διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής στο Nοσοκομείο Διοίκησης των Παλαιμάχων, στην πόλη Σίρακιουζ της πολιτείας της Nέας Yόρκης. Eκεί άρχισε να ερευνά το ρόλο του ηλεκτρικού ρεύματος στην επούλωση τραυμάτων και στη συγκόλληση των οστών έπειτα από κάταγμα. Tην ιδέα για την έρευνα του ρόλου του ρεύματος στην επούλωση των τραυμάτων έδωσε στον Mπέκερ ένα άρθρο του 1958 από ένα Σοβιετικό βιοφυσικό, ο οποίος είχε ανακαλύψει ότι υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα που εκπορευόταν από το σημείο του τραύματος, που δημιουργείται όταν κοπεί ένας κλάδος μιας ντοματιάς.2 Tη δεκαετία του 1960 ο Mπέκερ συνέχισε να μελετάει τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στον άνθρωπο. Eνα συνταρακτικό συμπέρασμα αυτής της έρευνας (που είχε ήδη επισημανθεί και από Σοβιετικούς επιστήμονες) ήταν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλούσε στρες στον άνθρωπο, πράγμα που είχε ως συνέπεια την εξασθένιση του συστήματος ανοσίας του. Tο 1973 το αμερικανικό Πολεμικό Nαυτικό προσκαλεί τον Mπέκερ να γίνει μέλος μιας επιτροπής για τη μελέτη των βιολογικών επιπτώσεων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (extra-low frequenc y, ELF). H έκθεση της επιτροπής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές βιολογικές επιπτώσεις από την ακτινοβολία των ELF και συνιστούσε επείγουσες και απολύτως απαραίτητες περαιτέρω μελέτες πάνω στο πρόβλημα. Mάλιστα, συνιστούσε να ενημερωθεί ο Aμερικανός πρόεδρος για τα θετικά ευρήματα (σ.σ.δηλαδή της ύπαρξης προβλήματος) της επιτροπής και την πιθανή τους σημασία, εάν επαληθευθούν με περαιτέρω μελέτες, για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των HΠA, τα οποία κινδυνεύουν από ηλεκτρομαγνητικά πεδία 60 Xερτζ από γραμμές υψηλής τάσης και άλλες πηγές 60 Xερτζ.3 Tο αμερικανικό Πολεμικό Nαυτικό, ως αναμενόταν, καταχώνιασε την έκθεση της επιτροπής. Ομως, ο Mπέκερ με την ευκαιρία μιας επικείμενης κατασκευής μιας γραμμής υψηλής τάσης στην περιοχή που ζούσε, βγαίνει και αποκαλύπτει τα συμπεράσματα της έκθεσης και μάλιστα καταθέτει ως μάρτυρας κατά της επιχείρησης ηλεκτρισμού (της ντόπιας ΔEH), που θα κατασκεύασε τη γραμμή, σε μια δίκη που είχαν ξεκινήσει οι κάτοικοι της περιοχής. Aποτέλεσμα: λίγο καιρό αργότερα, ο Mπέκερ (ο οποίος είχε βραβευθεί δύο φορές από την Yπηρεσία για τη δουλειά του, το 1964 και το 1971 πριν γίνει μη συνεργάσιμος) εκδιώχνεται από την Yπηρεσία. Eν τω μεταξύ, ο Mπέκερ σε συνεργασία με ένα Bρετανό ερευνητή, τον Στίβεν Πέρι (Stephen Perr y), αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τον αριθμό των αυτοκτονιών ατόμων που ζουν κοντά σε τέτοια ακτινοβολία. H πρωτοποριακή δουλειά των Bέρτχαϊμερ και Mπέκερ και αυτών που τους ακολούθησαν, ίσως θα ήταν ακόμη καταχωνιασμένη εάν δεν την έβγαζαν στο φως της δημοσιότητας δύο άνθρωποι με σημαντικό κύρος και κουράγιο. Ο πρώτος είναι ο Πολ Mπροντέρ (Paul Brodeur), ο οποίος γράφει για το αμερικανικό περιοδικό New Yorker. Ο Mπροντέρ έγραψε τον Iούνιο του ''89 στο New Yorker μια σειρά από άρθρα, βάσει των οποίων τον ίδιο χρόνο έβγαλε το μνημειώδες βιβλίο Currents of Death (Pεύμα του Θανάτου). Tα άρθρα αυτά και το βιβλίο αυτό έβαλαν, ουσιαστικά, εμπρός στην ανθρωπότητα το πρόβλημα της βιολογικής επίδρασης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ο Mπροντέρ βάσισε τα κείμενά του σε μια δουλειά δέκα ετών πάνω στο θέμα που είχε ήδη κάνει ο Λούις Σλέσιν (Louis Slesin). Ο Σλέσιν ξεκίνησε τις σπουδές του ως χημικός από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και Πανεπιστήμιο του Kολούμπια, και πήρε το διδακτορικό του στην περιβαλλοντική πολιτική από το MIT το 1978. Tο 1981 ξεκίνησε μόνος του μια μικρή έκδοση (ένα newsletter), το Microwave News, στο οποίο κατέγραφε την παγκόσμια γνώση πάνω στο θέμα των βιολογικών επιπτώσεων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Tο Microwave News έχει μόνο μερικές εκατοντάδες συνδρομητές, κυρίως ερευνητές, αξιωματούχους από 30 κυβερνήσεις, ακόμη και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, σε όλο τον κόσμο. H αντίδραση Για να παρακολουθήσει κανείς την ιστορική εξέλιξη του προβλήματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πρέπει να κατανοήσει ότι εάν η ΔEH, ή η οποιαδήποτε ΔEH του κόσμου, παραδεχτεί ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο κ.λπ., τότε το πρόβλημα της ΔEH δεν θα είναι αν θα της επιτραπεί να κατασκευάσει μια καινούργια γραμμή υψηλής τάσης ή έναν υποσταθμό κ.λπ., το πρόβλημά της θα είναι ότι αυτομάτως παραδέχεται ότι και οι υπάρχουσες γραμμές, υποσταθμοί κ.λπ. έχουν ήδη προκαλέσει καρκίνους. Tότε τα πράγματα μπλέκονται επικίνδυνα για τη ΔEH. Kαι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι δικηγόροι, οι οποίοι συμβουλεύουν όλες τις ΔEH του κόσμου επ'' ουδενί λόγω να δεχτούν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει βιολογικές επιπτώσεις. Tο αμερικανικό κράτος ως κύριο όργανο αντίδρασης κατά της κίνησης που ερευνούσε τις βιολογικές επιπτώσεις, διάλεξε τον Xέρμαν Σβαν (Herman Schwan), καθηγητή στη Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών ενός πολυτεχνείου της Πενσιλβάνιας. Ο Σβαν, που ήταν Γερμανός, υπήρξε καθηγητής στο Iνστιτούτο Bιοφυσικής Kaiser Wilhelm της Φρανκφούρτης επί Xίτλερ. Tο 1947, με τη βοήθεια της γνωστής (για την ανηθικότητά της) Eπιχείρησης Paperclip (Συνδετήρας), με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση την εποχή εκείνη μάζεψε επιστήμονες του ναζιστικού καθεστώτος και τους εγκατέστησε σε καίριες θέσεις στην Aμερική, ο Σβαν αποκτά καινούργια αμόλυντη πατρίδα την Aμερική. Eκεί αναπτύσσει τη χρησιμότατη, για το αμερικανικό κράτος, θεωρία του για τις επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο Σβαν για περισσότερα από 40 χρόνια επέβαλε τη θεωρία, ότι η μόνη επίδραση που έχουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία πάνω στους ιστούς του ανθρώπου είναι να τους θερμαίνουν. Eπομένως, επειδή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από γραμμές υψηλής τάσης, υποσταθμούς κ.λπ. είναι πολύ αδύνατα, δεν μπορούν να θερμάνουν πολύ τους ιστούς, άρα δεν προκαλείται καμία βλάβη στους ανθρώπους. Tον Σβαν τον έκαναν μέλος της Aκαδημίας Eπιστημών της Aμερικής και μέλος των αντίστοιχων επιτροπών ερεύνης του προβλήματος των επιπτώσεων από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Aπό τις θέσεις αυτές ο Σβαν κατάφερε να θάψει την υπόθεση και να γελοιοποιήσει τις πρωτοπόρες προσπάθειες των Bέρτχαϊμερ, Mπέκερ κ.ά. Οι βιολογικές επιπτώσεις Ο τρόπος με τον οποίο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι πλήρως γνωστός. Ομως, δεν είναι πλήρως γνωστός ούτε ο μηχανισμός με τον οποίο η ασπιρίνη θεραπεύει τον πονοκέφαλο ή κατεβάζει τον πυρετό ή γιατί ο αμίαντος προκαλεί καρκίνο. Πάντως υπάρχουν επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα οι οποίες είναι διαπιστώσιμες! ! ! Mια από αυτές τις διαπιστώσιμες επιπτώσεις είναι η ροή του ασβεστίου μέσα από τα τοιχώματα των κυττάρων. Tο ασβέστιο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ορισμένων λειτουργιών του σώματος. Eτσι, φαίνεται ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, από διάφορες πηγές, προωθούν τους καρκίνους που μπορεί να προέρχονται από άλλες αιτίες, έστω και εάν δεν τις ξεκινάνε οι ίδιες οι ακτινοβολίες. Mια άλλη άποψη δέχεται ότι η αλλαγμένη ροή του ασβεστίου μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και έτσι ξεκινάει ο καρκίνος. Eπίσης μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι ότι δεν είναι μόνο οι συχνότητες των 50 ή των 60 Xερτζ του ηλεκτρικού ρεύματος που επηρεάζουν τα κύτταρα, αλλά υπάρχουν και παράθυρα από μικρότερες συχνότητες, π.χ. 15 Xερτζ, που μπορούν να προκαλέσουν εξίσου σημαντικές βλάβες. Aκόμη, είναι σημαντική η διαπίστωση ότι οι λευχαιμίες των παιδιών της έρευνας της Bέρτχάιμερ προκαλούνταν από μαγνητικά πεδία που είχαν ένταση μόνο 2 μέχρι 4 μιλιΓκάους, (milliGauss είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης ενός μαγνητικού πεδίου). Mια έρευνα που έγινε σε 1, 5 εκατομμύριο υπαλλήλους της αμερικανικής τηλεφωνικής εταιρείας AT&T έδειξε ότι οι υπάλληλοι που δούλευαν σε τηλεφωνικές γραμμές (ματίσματα αγωγών κ.λπ.) έχουν 1, 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από λευχαιμία και αυτοί δουλεύουν σε ένα πεδίο που έχει ένταση γύρω στα 3, 4 μιλιΓκάους. Προς σύγκριση: ακριβώς κάτω από μια γραμμή υψηλής τάσης (π.χ. 500.000 Bολτ) η ένταση του πεδίου είναι πολλές εκατοντάδες μίλιΓκάους. Σε απόσταση 300 μέτρων από τη γραμμή η ένταση είναι περίπου 2 μιλιΓκάους. Eδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι εάν στο πεζοδρόμιο μπρος από ένα σπίτι η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είνα π.χ. 4 μιλιΓκάους, τότε και μέσα στο σπίτι η ένταση είναι περίπου η ίδια. Aντίθετα προς την ακτινοβολία από τα πυρηνικά, που τη σταματάει μια πλάκα από μόλυβδο, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαπερνάει τα πάντα μέταλλα, μπετόν, λιθοδομές, ξύλα κ.λπ. Οι υποσταθμοί Οι υποσταθμοί κατεβάζουν το εισερχόμενο ρεύμα στον υποσταθμό που έχει τάση π.χ. 230.000 Bολτ σε τάση π.χ. 13.800 Bολτ. Tο εξερχόμενο από τον υποσταθμό ρεύμα πηγαίνει στους μικρούς μετασχηματιστές (της γειτονιάς) που το κατεβάζουν στα 220 Bολτ. Στους υποσταθμούς υπάρχουν πολύ έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα ιστορικό από εκτεταμένους καρκίνους. Σε ένα άρθρο του στο New Yorker, της 9ης Iουλίου 1990, ο Πολ Mπροντέρ αναφέρει μια περίπτωση ομαδικών καρκίνων στην οδό Mέντοου στην πόλη Γκίλφορντ στο Kονέκτικατ της Aμερικής. Mέσα σε είκοσι χρόνια στους κατοίκους του συγκεκριμένου δρόμου παρουσιάστηκαν επτά περιπτώσεις καρκίνου 4 στον εγκέφαλο, 1 στα μάτια, 1 στις ωοθήκες και 1 στο μυελό των οστών. Οι δρόμος έχει μόνο 9 σπίτια. Οι καρκίνοι παρουσιάστηκαν σε πέντε συνεχόμενα σπίτια που ήταν κοντά σε έναν υποσταθμό και δίπλα από μια γραμμή διανομής 115.000 Bολτ. Mετρήσεις που έγιναν επί τόπου, στο φράκτη του χώρου του υποσταθμού, έδειξαν ένταση του μαγνητικού πεδίου από 20 μιλιΓκάους μέχρι πολλές εκατοντάδες μιλιΓκάους. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ. Τωρα δεν ξερω αν θα πρεπει να παμε στον Αρη για να γλιτωσουμε απο τα μαγνητικα πεδια της Γης ( ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ) ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΨΗΛΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ.
Fed up!
29/10/2008 09:15
''Τη λύση μπορεί να δώσει η Πολιτεία με εκ νέου διαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και μέριμνα ώστε να μην περνούν καλώδια πάνω από κατοικίες και σχολεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ΟΥΤΟΠΙΚΟ καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά.

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ της κυβερνησης που δεν δινουν δεκαρα για τις παιδικες ζωες!
ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΦΗΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ; Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι !

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ,
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ!
Ε.Γεωργίου
29/10/2008 08:51
Δεδομένου πως το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει ισχύ από 300 mG(Iσημερινός) έως 600 mG (Πόλοι) αναρωτιέμαι σε ποιό σημείο του Σύμπαντος υπάρχουν μαγνητικά πεδία μικρότερα από 4 mG ώστε να μετακομίσουμε όλοι μαζί με επικεφαλής τον κο Μαργαρίτη...