Παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα οι φούρνοι είναι αναμμένοι συνεχώς και τα σπίτια πλημμυρίζουν από ανεπανάληπτες μυρωδιές. Εκτός από τα γλυκά, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τα γαλακτομπούρεκα της γιορτής, ψήνονται γαλοπούλες και χοιρινά, στα κάρβουνα λουκάνικα και μπριζόλες, στις χύτρες βράζουν σούπες με διάφορα άλλα κρέατα και πουλερικά. Ετοιμαστείτε λοιπόν.

Γαλοπούλα. Το κατεξοχήν πουλερικό που σερβίρεται παραδοσιακά στο αμερικανικό τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών έχει εγκλιματιστεί καλά και στη χώρα μας. Το κρέας της είναι φτηνό και πολύ υγιεινό, δεν αρέσει όμως σε πολλούς. Θα τη γεμίσετε με ρύζι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κιμά, τα συκωτάκια της, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανα βρασμένα ή ψητά και δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι που θα τα σοτάρετε όλα μαζί και θα αρωματίσετε με σκόνη κανέλα και μπαχάρι. Θα τη συνοδεύσετε με πουρέ κόκκινης κολοκύθας και ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα) που θα μουλιάσετε σε κρασί και στη συνέχεια θα καραμελώσετε στο τηγάνι μαζί με λίγο βούτυρο και μαύρη ζάχαρη, όπου θα ρίξετε επίσης ξύλο κανέλας και γαρίφαλα. Αντί για γαλοπούλα μπορείτε βεβαίως με την ίδια γέμιση να γεμίσετε μια μεγάλη κότα.

Χοιρινό. Το χοιρινό πρασοσέλινο είναι το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η πιο εντυπωσιακή εκδοχή του όμως είναι ένα γουρουνάκι γάλακτος που ψήνεται ολόκληρο στον φούρνο με σκόρδο και αρωματικά χόρτα στην κοιλιά του, ενώ εξίσου νόστιμο είναι το χοιρινό κότσι που ψήνεται αφού μαριναριστεί προηγουμένως σε ένα μείγμα από μαύρη μπίρα, χυμό πορτοκαλιού, σκόρδο, κρεμμύδι, φύλλα δάφνης και πιπέρι, αλλά και η χοιρινή σπάλα (ζητήστε από τον χασάπη να σας την ετοιμάσει για γέμισμα) ρολό με δαμάσκηνα και κάστανα που έχουν μουλιάσει προηγουμένως σε μαυροδάφνη ή κονιάκ. Ακόμα, με ένα ολόκληρο κομμάτι ζαμπόν βραστό ή κατά προτίμηση καπνιστό μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο πιάτο που τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύο την επόμενη ημέρα. Με οδοντογλυφίδες θα στερεώσετε στην επιφάνειά του ροδέλες ανανά (από κονσέρβα) και θα καρφώσετε στα κενά γαρίφαλα. Θα αλείψετε με ένα μείγμα από μαύρη ζάχαρη, μέλι, μουστάρδα και λίγο χυμό ανανά και θα ψήσετε για περίπου 30-45 λεπτά σε μέτριο προς δυνατό φούρνο, περιχύνοντας κάθε τόσο με κόκκινο κρασί ανακατεμένο με χυμό ανανά.

Αλλα κρέατα. Στα εορταστικά φαγητά ανήκουν επίσης το μοσχαράκι με κάστανα και κυδώνια που θα τα προσθέσετε αφού βράσει καλά το κρέας σε ελαφριά σάλτσα ντομάτα και μαλακώσει εντελώς. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέας από αρνάκι γάλακτος, κυδώνια και ξερά δαμάσκηνα και να το συνοδεύσετε με ρύζι μπασμάτι.

Λουκάνικα. Είναι ο αγαπημένος μεζές όλων των Ελλήνων από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Διαλέξτε λουκάνικα χοιρινά, μοσχαρίσια, βοδινά ή ανάμεικτα, αρωματισμένα με πράσο ή πορτοκάλι και με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, σκέτα ή ακόμη και γεμιστά με λιαστή ντομάτα και φέτα ή με γραβιέρα. Ψήνονται στα κάρβουνα, στο γκριλ ή το τηγάνι, μπαίνουν σε πίτες και ομελέτες, μαγειρεύονται γιαχνί με πατάτες, με όσπρια, με ρύζι ή με χόρτα τσιγαριστά.

Διάφορα αλλαντικά. Το μερακλίδικο σουτζούκι κομμένο σε λεπτές φέτες που θα ζεστάνετε για λίγο στο τηγάνι και ο παστουρμάς δεν λείπουν ποτέ από κανένα πολίτικο –και όχι μόνο –γιορτινό τραπέζι. Ο παστουρμάς σερβίρεται ως ορεκτικό, ωμός ή σε παστουρμαδοπιτάκια, που θα τα φτιάξετε τυλίγοντας λεπτές φέτες παστουρμά μέσα σε φύλλο σφολιάτας μαζί με τριμμένο κασέρι και ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, θα αλείψετε με αβγό και θα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Στα αλλαντικά θα προσθέσετε επίσης ζαμπόν βραστά και καπνιστά, προσούτο μοσχαρίσιο, διάφορα σαλάμια –στην αγορά θα βρείτε ακόμη και σαλάμι μαύρου χοίρου -, καβουρμάδες και παστά κομμάτια κρέατος που θα προσθέσετε σε τάρτες και άλλες γεμίσεις ή θα σερβίρετε για μεζέ αφού τα ζεστάνετε ελαφρά στο τηγάνι.

Χοιροσφάγια

Γεύσεις θυσίας παραμονές Χριστουγέννων

«Η ομαδική εργασία, η γαστρονομική απόλαυση, το γλέντι και το τραγούδι εξαγνίζουν το έθιμο, παρά το ότι κυρίαρχο – αν και στιγμιαίο – γεγονός είναι η σφαγή του ζώου. Η γιορτή εξάλλου είναι συστατικό στοιχείο του χοιροσφαγίου. Είναι η διονυσιακή του φλέβα. Μέσα της ρέει πολιτισμικό υλικό κατευθείαν από την αρχαιότητα» γράφει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο βιβλίο του «Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο» (Εκδ.: Ινδικτος). Πράγματι, στο πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί εξακολουθεί να διατηρείται ζωντανή αυτή η παράδοση που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Τα χοιρινά που εκτρέφονται όλο τον χρόνο σφάζονται παραμονές των Χριστουγέννων και το νόστιμο κρέας τους αξιοποιείται με διάφορους τρόπους. Αντίστοιχα, κατά τη ρωμαϊκή εποχή οι γεωργοί θυσίαζαν χοιρινά στα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου) προς τιμήν του Κρόνου ενώ την ίδια ακριβώς περίοδο οι αρχαίοι Ελληνες προσέφεραν μικρά χοιρίδια προς τιμήν της Αφροδίτης.