Η κυβέρνηση, όπως γράφαμε και χθες, ψάχνει την ευκαιρία για να έχει μια πετυχημένη έξοδο στις διεθνείς αγορές προκειμένου να ενισχύσει το στόρι της λήξης των Μνημονίων στις 20 Αυγούστου. Στο οικονομικό επιτελείο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιμένουν να δουν τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Αθήνας. Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s, η οποία είναι πιθανόν να μην περιλαμβάνει νέα αναβάθμιση καθώς είχε προχωρήσει στις 19 Ιουνίου σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα. Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται στις 10 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και ακολουθεί η Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου

Βέβαια, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ακόμη στην κατηγορία «σκουπίδια». Για να φθάσουν στην επενδυτική βαθμίδα χρειάζονται ακόμα 5-6 αναβαθμίσεις. Πέντε βαθμίδες θα πρέπει να αναβαθμιστούν από την S&P και τη Fitch και 6 βαθμίδες από τη Moody’s. Βλέπετε, ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα είναι ακόμα μακρύς.
Roadshow για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Την πρότασή τους για τις αλλαγές που απαιτούνται στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσίασαν στους ξένους και έλληνες θεσμικούς επενδυτές οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας CHANGE4ELLAKTOR.

Οι Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Γιώργος Προβόπουλος την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν στο Παρίσι και το Λονδίνο κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων ξένων funds που ελέγχουν με σημαντικά ποσοστά το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Το roadshow ολοκληρώθηκε προχθές με σύσσωμο το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο της CHANGE4ELLAKTOR να κάνει αντίστοιχες συναντήσεις και στην Αθήνα. Η πρόταση της πρωτοβουλίας παρουσιάστηκε σε επενδυτές που αντιπροσωπεύουν το 17,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης ελέγχουν άμεσα το 27% του μετοχικού κεφαλαίου.
Καθησυχάζει ο ΑΔΜΗΕ

Καθησυχαστικός ως προς την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής εμφανίζεται ο ΑΔΜΗΕ από τις ζημιές που προκάλεσε βλάβη στον εξοπλισμό του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Λίγο πριν από τις 23.30 της 16ης Ιουλίου απανωτές εκρήξεις σημειώθηκαν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που αποτελούν και την «καρδιά» του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, σβήστηκε ταχύτατα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κανένα πρόβλημα δεν προκλήθηκε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο λεκανοπέδιο Αττικής, και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος.

Ως προς τα αίτια της πρόκλησης του ατυχήματος, πηγές που μίλησαν στη στήλη δεν αποκλείουν την αστοχία υλικού.