Κλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται ή όχι προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά και για το εάν θα ενεργοποιήσει και πότε το ΔΝΤ το εν αναμονή πρόγραμμα (stand by arrangement) για την Ελλάδα, κράτησε την Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM» είπε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης και αφού νωρίτερα είχε τονίσει «δεν θα κάνω εικασίες για τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του θα πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί : μεταρρυθμίσεις και διευθέτηση χρέους.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση, ενεργοποίησης ή μη του Stand by Arrangement δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο είπε : «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σημαντικότερο δεν είναι το «ημερολόγιο» αλλά εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ με κεφάλαια του ESM από το τρίτο πρόγραμμα απάντησε πως δεν έχει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος αλλά σε μια γενική – όπως είπε- τοποθέτηση «σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος».