«Βρέχει» ευρώ στη Γερμανία λόγω της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, των εξαγωγών που δεν έχουν τέλος και των υψηλών επενδύσεων. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ήταν το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο για το 2017, όπως ανακοίνωσε χθες το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει ξανά συζητήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο αφού ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί αλλά και κυβερνήσεις ζητούν από τη Γερμανία λιγότερη λιτότητα και περισσότερες δημόσιες δαπάνες.

Σύμφωνα με το Ifo, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν το 2017 το μεγαλύτερο στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη φορά φτάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα 287 δισ. δολάρια ή 235 δισ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος. Ακολουθεί η Ιαπωνία με πλεόνασμα 203 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το 2017 η Κίνα με πλεόνασμα «μόλις» 135 δισ. δολαρίων. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει τη διαφορά της αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών που εξάγει μια χώρα όταν η αξία αυτή είναι μεγαλύτερη από τις εισαγωγές. Στην περίπτωση της Γερμανίας αντικατοπτρίζει κυρίως την τεράστια εξαγωγική δύναμη των επιχειρήσεων της χώρας που στέλνουν προϊόντα «Made in Germany» σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η μεγαλύτερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα καταγράφεται από τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει πολλές φορές από τη Γερμανία να αυξήσει περισσότερο τις δαπάνες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ πιέζουν το Βερολίνο για να δαπανήσει περισσότερα ώστε να επωφεληθούν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης από το γερμανικό οικονομικό θαύμα. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κάνοντας τους Γερμανούς να αγοράσουν περισσότερα, εισαγόμενα για αυτούς, προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του θέλει να δει τη Γερμανία να καταναλώνει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα για να μειωθούν τα ελλείμματα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας από την πλευρά της έχει επιχειρήσει να αποκρούσει την κριτική από Κομισιόν και ΔΝΤ και τις επικρίσεις από τις ΗΠΑ. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει πει ότι το πλεόνασμα αυτό είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης στις παγκόσμιες αγορές και ότι η κυβέρνησή της δεν μπορεί να επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ και τις τιμές της ενέργειας, σημειώνει το Reuters. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας διαμορφώθηκε το 2017 στο 7,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 8,3% που ήταν το 2016.