Αλλαγές στις διαδικασίες εγγραφής στο φορολογικό μητρώο και απενεργοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου με βασικότερη την πληρωμή εγγύησης τουλάχιστον 15.000 ευρώ για επανενεργοποίηση «νεκρού» ΑΦΜ από τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν εμπλακεί σε φορολογικές παραβάσεις φέρνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Η Εφορία μάλιστα μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από οποιοδήποτε επιχείρηση υποβάλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο εάν μέτοχος ή εταίρος της που υποβάλλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια μέλος διοικητικού συμβουλίου άλλης επιχείρησης που έχει τη ρετσινιά της πτώχευσης και είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Η εγγύηση απαιτείται μόνο έπειτα από αιτιολογημένη έκθεση της Φορολογικής Διοίκησης, από την οποία προκύπτει ότι οι εργασίες του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που υποβάλλει τη δήλωση εγγραφής θέτουν άμεσο κίνδυνο πρόκλησης ζημίας από τη μη είσπραξη μελλοντικών φόρων. Εντός δεκατεσσάρων ημερών από την παραλαβή της δήλωσης, η Εφορία κοινοποιεί στην επιχείρηση που υποβάλλει τη δήλωση την απαίτηση για παροχή εγγύησης, Η εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ολοκληρώνεται μόνο μετά την παροχή της εγγύησης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για το φορολογικό μητρώο:

1 Η Φορολογική Διοίκηση αποδίδει μοναδικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε κάθε φορολογούμενο.

2 Η Φορολογική Διοίκηση δύναται και χωρίς την υποβολή δήλωσης εγγραφής να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σε φορολογούμενο (για να εισπράξει ή να βεβαιώσει απαιτήσεις, να προβεί σε επιστροφές σε δικαιούχους εξωτερικού και για την κάλυψη συναλλαγών με υπηρεσίες της Γενικής Κυβέρνησης).

3 Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του.

4 Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στον φόρο προστιθέμενης αξίας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου, απαιτείται η κατάθεση εγγύησης. Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της φοροδιαφυγής, τον λόγο της αναστολής, και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης τις 15.000 ευρώ.

5 Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που πρόκειται να καταστεί υπόχρεο σε καταβολή ή παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία ή σε υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο. Στη δήλωση εγγραφής περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου, σε περίπτωση φυσικού προσώπου, καθώς και η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα, σε περίπτωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Προκειμένου για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, η δήλωση εγγραφής υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη νόμιμη σύσταση αυτών.

6 Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, ή νομική οντότητα, που πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητες επιχειρηματικού περιεχομένου υποβάλλει δήλωση έναρξης στο φορολογικό μητρώο. Η δήλωση έναρξης υποβάλλεται πριν από την πραγματοποίηση της πρώτης συναλλαγής στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εάν δεν έχει προηγηθεί δήλωση εγγραφής, αυτή γίνεται ταυτόχρονα με τη δήλωση έναρξης. Προκειμένου για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που πρόκειται να ασκήσουν δραστηριότητες επιχειρηματικού περιεχομένου, ως χρόνος έναρξης θεωρείται ο χρόνος της νόμιμης σύστασης αυτών. Η δήλωση έναρξης υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από τη νόμιμη σύσταση.

7 Ο φορολογούμενος που είναι υποκείμενος στον ΦΠΑ υποχρεούται να δηλώνει την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και την πραγματοποίηση απαλλασσόμενων ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών.

8 Ο φορολογούμενος που είναι υποκείμενος στον φόρο προστιθέμενης αξίας υποχρεούται να δηλώνει την έναρξη ή την παύση παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενο στον φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος, για τις οποίες ο τόπος δεν είναι το εσωτερικό της χώρας.

9 Ο φορολογούμενος που είναι υποκείμενος στον φόρο προστιθέμενης αξίας ή το μη υποκείμενο στον φόρο προστιθέμενης αξίας νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας υποχρεούται να δηλώνει την έναρξη ή παύση λήψης υπηρεσιών από υποκείμενο στον φόρο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης είναι το εσωτερικό της χώρας και ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος στην καταβολή του φόρου.

10 Η δήλωση για την πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών υποβάλλεται πριν από την πραγματοποίηση της πρώτης ενδοκοινοτικής συναλλαγής.

11 Ο φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, υποχρεούται να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για μεταβολές στα στοιχεία εγγραφής ή έναρξής του με την υποβολή δήλωσης μεταβολών στο φορολογικό μητρώο. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται εντός τριάντα 30 ημερών από την πραγματοποίηση της μεταβολής. Ειδικά ο φορολογούμενος που είναι υποκείμενος στον φόρο προστιθέμενης αξίας για τη μεταβολή καθεστώτος ΦΠΑ στο οποίο υπάγεται υποβάλλει δήλωση μετάταξης εντός της ίδιας ανωτέρω προθεσμίας, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ. Η υποχρέωση ενημέρωσης για μεταβολές στα στοιχεία φορολογούμενου φυσικού προσώπου που δεν αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητά του δεν υπόκειται σε προθεσμία.

12 Ο φορολογούμενος που υπάγεται στον φόρο προστιθέμενης αξίας και πρόκειται να πραγματοποιήσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές υποβάλλει δήλωση μεταβολών στο φορολογικό μητρώο για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

13 Ο φορολογούμενος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούται να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την οριστική παύση των εργασιών του με την υποβολή στο φορολογικό μητρώο δήλωσης διακοπής εργασιών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται για τα φυσικά πρόσωπα εντός τριάντα ημερών από την οριστική παύση των εργασιών τους και για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες εντός τριάντα ημερών από τη λύση τους ή από τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ, κατά περίπτωση.

14 Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής επιχείρησης ως συνόλου, η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται από τους κληρονόμους μέσα σε τριάντα ημέρες από την ενεργό ανάμειξή τους στην κληρονομούμενη επιχείρηση και όχι πέραν των τριάντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης.

15Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος παραλείψει τις δηλωτικές του υποχρεώσεις δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής και παρακράτησης των φόρων και από τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις.