Δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά έξυπνων συσκευών, όπως είναι οι συσκευές που ελέγχονται με τη φωνή του χρήστη.

Η Google χθες ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τη χρήση του YouTube από συσκευές που πουλά η Amazon, κατηγορώντας την αλυσίδα λιανικών πωλήσεων ότι αρνείται να πουλήσει στο ηλεκτρονικό της κατάστημα συσκευές της Google. Πρόκειται για δημόσια αντιπαράθεση που δεν συνηθίζεται από εταιρείες τέτοιου μεγέθους, η οποία δείχνει πόσο μεγάλη είναι η πελατειακή βάση στην οποία απευθύνονται και οι δύο πλευρές.

Η Amazon εμφανίζεται να μη θέλει να πουλά τα περισσότερα από τα προϊόντα της Google, τα οποία ανταγωνίζονται ευθέως δικές της συσκευές, όπως είναι τα έξυπνα ηχεία και οι έξυπνοι αποκωδικοποιητές. Με δεδομένο ότι η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο, η μη πώληση τέτοιων συσκευών έχει αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και για εταιρείες-κολοσσούς του μεγέθους της Google, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η «Γκάρντιαν».

Σε ανακοίνωσή της η Google ανέφερε ότι «η Amazon δεν διαθέτει προϊόντα όπως το Chromecast και το Google Home, δεν κάνει την υπηρεσία Prime Video διαθέσιμη για τους χρήστες του Google Cast και τον προηγούμενο μήνα σταμάτησε να πουλά ορισμένα από τα προϊόντα της Nest» που είναι θυγατρική εταιρεία της Google. Με αυτά τα δεδομένα, η Google δεν θα υποστηρίζει πια το YouTube στις συσκευές Echo Show και Fire TV της Amazon.

Το Echo Show είναι έξυπνη οθόνη και ηχεία της Amazon που μπορούν να κάνουν μια σειρά από λειτουργίες όπως προβολή ταινιών, αναπαραγωγή ήχου και βιντεοκλήσεις. Το Echo TV είναι ουσιαστικά ένας αποκωδικοποιητής που στέλνει εικόνα σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.

Το Chromecast είναι σειρά από media players που επιτρέπουν στους χρήστες να αναπαράγουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα και ταινίες σε υπολογιστές και τηλεοράσεις. Το Google Home είναι έξυπνα ηχεία που δέχονται φωνητικές εντολές από τους χρήστες.

Η κόντρα μεταξύ των δύο εταιρειών άρχισε τον Σεπτέμβριο όταν η Google κατήργησε την πρόσβαση του YouTube από τη συσκευή της Amazon Echo Show, κατηγορώντας την τελευταία ότι μπλοκάριζε ορισμένες σημαντικές λειτουργίες, όπως αναφέρει η «Γκάρντιαν». Τώρα η διαμάχη εντείνεται επειδή η Google θεωρεί ότι η Amazon δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να πουλά ορισμένα προϊόντα της πρώτης. Η Amazon είχε σταματήσει να πουλά ορισμένα προϊόντα της Google από το 2015 και μετά. Οι δύο πλευρές αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε μια προσπάθεια να λύσουν τις διαφορές τους.