Αξιολόγηση από το μηδέν έρχεται προσεχώς για τις διοικήσεις των δεκαεπτά ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων που έχουν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβεί μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται να συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, δηλαδή η θυγατρική του Υπερταμείου που θα ελέγχει τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Αμέσως μετά, η διοίκηση της εταιρείας θα πέσει στα βαθιά, με την εντολή να αξιολογήσει εκ του μηδενός τα διοικητικά συμβούλια και στις δεκαεπτά επιχειρήσεις. Δηλαδή στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τον ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ), την Αττικό Μετρό, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΛΒΟ, τον Διεθνή Αερολιμένα, την Hellexpo κ.ο.κ.

«Οπου υπαρχουν ικανές διοικήσεις σε ΔΕΚΟ δεν θα αλλάξουν, σε όσες δεν υπάρχουν ικανές διοικήσεις θα αλλάξουν» όπως λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος με γνώση των διεργασιών.

Αξιολόγηση από μηδενική βάση σημαίνει με απλά λόγια ότι όσοι μάνατζερ και μέλη διοικητικών συμβουλιών ΔΕΚΟ κριθούν ακατάλληλοι λόγω προσόντων και επιδόσεων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εκ των εν λόγω εταιρειών θα αντικατασταθούν. Τουλάχιστον αυτό ορίζει ο ιδρυτικός νόμος του Υπερταμείου που έχει συνδιαμορφωθεί με τους δανειστές. Εφόσον τηρηθεί το γράμμα του νόμου, τότε πρόσωπα, οι τοποθετήσεις των οποίων υπαγορεύτηκαν περισσότερο από κομματικούς λόγους και λιγότερο από αξιοκρατικούς, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, πυροδοτώντας ενδεχομένως και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. Αν και δεν μπορεί να προδικάσει κανείς έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, όλα είναι ανοικτά. Σε κάποιες οι αλλαγές θα αφορούν μόνο μέλη διοικητικών συμβουλίων, σε άλλες και τους μάνατζερ, των οποίων τη θέση θα πάρουν πρόσωπα που θα κριθούν ικανά και πρόθυμα να κάνουν τη δουλειά, διαμορφώντας έναν νέο «χάρτη» στις ΔΕΚΟ και προφανώς νέες ισορροπίες.

Το ακόμη πιο δύσκολο κομμάτι, που έπεται χρονικά των κρίσεων στις ηγεσίες των ΔΕΚΟ, αφορά τα νέα οργανογράμματα και, όπου χρειάζεται, την καλύτερη διαχείριση και την περιστολή δαπανών, δηλαδή πρακτικές που σε άλλες εφαρμόζονται και σε άλλες παραμένουν ακόμη το ζητούμενο επί δεκαετίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όπου χρειασθεί οι νέες διοικήσεις πιθανώς να έρθουν σε σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες και μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Στο ερώτημα ποιες από τις παραπάνω δεκαεπτά κρατικές επιχειρήσεις λειτουργούν με μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών ή θα μπουν πρώτες στη σειρά των αλλαγών, η απάντηση είναι ότι όλες έχουν προβλήματα, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο.

Την έκταση των απαιτούμενων αλλαγών θα κρίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που αναμένεται να ανακοινωθεί και να πιάσει δουλειά μέσα στον Νοέμβριο. Εως σήμερα έχουν υποβληθεί πάμπολλα βιογραφικά, αυτά έχουν αξιολογηθεί και η επιλογή των προσώπων, αν δεν έχει ήδη οριστικοποιηθεί, βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Των ανακοινώσεων πάντως του ΔΣ της ΕΔΗΣ προηγείται η ολοκλήρωση του μηχανισμού που θα αναλάβει να συντονίσει και να παρακολουθεί τη λειτουργία των δεκαεπτά ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων που θα περιέλθουν στον έλεγχό της.

Γενναίο λίφτινγκ

στο ΤΑΙΠΕΔ

Σε μια άλλη θυγατρική του Υπερταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ, πιάνει δουλειά από σήμερα ο νέος διευθύνων σύμβουλος και προερχόμενος από τον τραπεζικό τομέα Ριχάρδος Λαμπίρης στη θέση του παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους Αντώνη Λεούση. Ο Ριχάρδος Λαμπίρης έχει εργαστεί ως μηχανολόγος στη Rockwell Golde, ενώ έχει εμπειρία στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική καλύπτοντας τόσο τις αγορές της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε οργανισμούς όπως η EFG Telesis Finance και η HSBC Bank plc. Από το 2006 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός του Ριχάρδου Λαμπίρη, η διοίκηση του Υπερταμείου πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει, στο πλαίσιο αξιολόγησης των θυγατρικών της, αλλαγές και στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, που εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί με τρία αντί για πέντε μέλη, όπως ορίζει κανονικά ο νόμος του. Διοικητικές αλλαγές κατόπιν αξιολόγησης έρχονται και στην ΕΤΑΔ, την άλλη θυγατρική του Υπερταμείου, που θα έχει στην ιδιοκτησία της και θα διαχειρίζεται τα χιλιάδες ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή τόσο μεγάλο μέρος των ακινήτων του υπ. Οικονομικών που της είχαν ήδη μεταβιβαστεί όσο και εκείνων των υπόλοιπων υπουργείων, των οποίων η επιλογή βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.