Στη μετεξέλιξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα στοχεύει η είσοδος της Lyktos Group με ποσοστό 21,49% στην τράπεζα. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του μετοχικού πακέτου.

«Κινήσεις όπως αυτή μπορούν να ενισχύσουν την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτική κοινότητας και να αποτελέσουν πόλο έλξης και για νέα κεφάλαια» δήλωσε ο Σάλλας. Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν πως οι τελευταίες εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε φάση σταθεροποίησης. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως με την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς.

Μιλώντας για την απόφαση συμμετοχής του στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και στα σχέδιά του για το μέλλον, είπε πως είναι «ένα αναπτυξιακό στοίχημα που θα το κερδίσουμε αποδεικνύοντας πως η ελληνική οικονομία και ασφαλώς η οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Νικόλαος Μυρτάκης τόνισε ότι οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει η τράπεζα είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία, κυρίως στον χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ενώ παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την επόμενη ημέρα της τράπεζας είπε ότι αφορούν:

– Την περαιτέρω βελτίωση των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική τραπεζική στους βασικούς τομείς της κρητικής οικονομίας και νέα καταθετικά προϊόντα.

– Τη διεύρυνση καταθετικής βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικού κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της τράπεζας από τον ELA.

– Την αναβάθμιση της μηχανογράφησης.

– Τη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (π.χ. εξαγωγές – τουρισμός) μέσω εξειδικευμένων προϊόντων.

– Την αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της τράπεζας, ιδιαίτερα στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.

– Την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του τομέα χορηγήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για την τράπεζα.