Από εξωδικαστικός…

δικαστικός, και

πάλι εξωδικαστικός

Αφού κατάλαβε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο «νόμο Κατσέλη», με κίνδυνο να δημιουργηθεί έμφραγμα στα δικαστήρια και να τιναχθεί το σχέδιο στον αέρα, ο υπουργός ανέκρουσε πρύμναν. Μιλώ για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, το αρχικό νομοσχέδιο του οποίου ήταν περισσότερο… δικαστικός παρά εξωδικαστικός συμβιβασμός. Διότι, προκειμένου η συμφωνία να δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών, χρειαζόταν επικύρωση από δικαστήριο. Αυτό και μόνο θα φόρτωνε τα πρωτοδικεία με υπερβολικό φόρτο και δικασίμους για το… 2025, ακυρώνοντας την ουσία του σχεδίου που προβλέπει έκδοση απόφασης εντός τριμήνου. Του πήρε κάμποσες εβδομάδες, αλλά τελικά ο υπουργός κατάλαβε την γκάφα του. Και προανήγγειλε την Πέμπτη από τη Βουλή ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνεται από δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία, απλά με τη δυνατότητα των συμβαλλομένων να ασκήσουν ανακοπή. Το έλυσε το πρόβλημα; Θα δείξει. Ξέρω ωστόσο ότι κληθείς να εκτιμήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και το ύψος των οφειλών που θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν, απάντησε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθεί, προκαλώντας διάφορα σχόλια.

Θα εκτοξευτούν

οι βάσεις στις

σχολές Αρχαιολογίας!

Την Τετάρτη μάθαμε ότι η Λυδία Κονιόρδου προσλαμβάνει με έξοδα της ΔΕΗ 2.338 άτομα για αρχαιολογικές εργασίες. Την Πέμπτη η ΔΕΗ μάς ενημέρωσε ότι δεν σκοπεύει να απασχολήσει πάνω από 850 στις αρχαιολογικές ανασκαφές (άρα μας περισσεύουν 1.488, όλο και κάποια ΔΕΚΟ θα βρεθεί να βολευτούν). Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού μάς πληροφόρησε ότι πέρυσι είχε προσλάβει 3.564, με «χορηγό» πάντα τη ΔΕΗ. Του χρόνου ποιος ξέρει, μπορεί να χρειαστούν 5.000 άτομα, του παραχρόνου 6.000 κ.ο.κ. Να μου το θυμηθείτε, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και με τέτοια ζήτηση για πρόσληψη αρχαιολόγων στη ΔΕΗ, φέτος οι βάσεις στις σχολές Αρχαιολογίας θα εκτιναχθούν! Ποια Νομική, Ιατρική και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών! Το μέλλον βρίσκεται στην Αρχαιολογία…

Μέγας χορηγός

Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ έχει εδώ και χρόνια αναδειχθεί ο «μέγας χορηγός» κάθε εφορείας αρχαιοτήτων της χώρας. Αλλά για να σοβαρευτούμε, θα σας πω ότι στη ΔΕΗ ασπάζονται τη λαϊκή θυμοσοφία πως σε όποιο μέρος στην Ελλάδα και να σκάψεις κάτι αρχαίο θα βρεις. Ετσι λοιπόν δεν είναι μόνο τα 5 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει φέτος για αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δυτική Μακεδονία, ούτε οι 2.338 προσλήψεις που της επιβάλλει η Κονιόρδου. Μου σφύριξαν ότι είναι και άλλα, όπως τα 83.500 ευρώ που πρόσφατα αποφασίστηκε να καταβάλει για αρχαιολογικές εργασίες εντός του οικοπέδου του ατμοηλεκτρικού της σταθμού στην Κάρπαθο. Εκεί η ΔΕΗ θέλει να κατασκευάσει δυο νέες μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμου. Ποιος ξέρει πόσους αρχαιολόγους θα πληρώσει. Πίνουν, όπως καταλάβατε, νερό στο όνομά της ΔΕΗ σε χωριά, νησιά, πόλεις, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα…