Σε φιλοδωρήματα μετατρέπονται οι συντάξεις μετά και την επικείμενη 14η μείωσή τους μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η οποία προβλέπεται ότι θα επιβληθεί σε ετήσιες δόσεις σταδιακά και σε βάθος πενταετίας (από το 2019 ή το 2020) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η συνολική απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις και τις εισφορές θα φθάσει –μετά και τη νέα περικοπή –στο 65%. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους κατά 35% έως 50%.

Από τις άγριες μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας στο ασφαλιστικό σύστημα που έχουν γίνει έως σήμερα επιδεινώθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Και παρότι το σύστημα εξοικονόμησε κάποιους πόρους, αυτοί απορροφήθηκαν από τις απώλειες από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και τον γοργό ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων. Τονίζεται ότι σήμερα τα επίσημα στοιχεία τουυπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικήςφτώχειας των 665 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι νέες μειώσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δραματικό επίπεδοδιαβίωσηςτων συνταξιούχων, ενώ ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα:

– Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά μεταξύ τωνπαλαιών και των νέωνσυντάξεωνγια όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια τουΙΚΑ.

– Εως 22%ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών για όσους προέρχονται απόΙΚΑκαιΔημόσιο στα 40 χρόνια ασφάλισης.

– Από 30% έως και 39%κυμαίνονται οι προσωπικές διαφορές για παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου με κάτω από 34 χρόνια ασφάλισης.

– Από 32% έως 35%για τους παλαιούς συνταξιούχους τουΟΑΕΕ –πρώην ΤΕΒΕ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα κινηθεί στο 20%. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης (προ Μνημονίων) συνολικά θα αγγίζουν το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας). Ωστόσο εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα είναι στην πράξη μεγαλύτερες, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ασφαλισμένους όλων των άλλων Ταμείων, καθώς ο υπολογισμός των νέων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους τελεί υπό την αίρεση ενός κρυφού κόφτη των συντάξιμων αποδοχών. Ο κόφτης αυτός είναι ο δείκτης αναπροσαρμογής μισθών για το σύνολο της οικονομίας, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από την Εθνική Στατιστική Αρχή για να συμπληρωθεί το τελικό παζλ των παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη ως βάση υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση –παρά τις εξαγγελίες της για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων –προχώρησε με τον νόμο Κατρούγκαλου σε 18 σοβαρές μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, ενώ αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη και το ΕΚΑΣ το οποίο απευθυνόταν στους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπτεται κάθε χρόνο, με στόχο να «εξαφανιστεί» το 2019. Επίσης όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης (σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) από 13 Μαΐου 2016 εντάσσονται στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις (για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016) επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο νόμο Ρέππα). Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα καθιερώνεται με αυστηρά κριτήρια η εθνική σύνταξη. Ετσι την εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης και 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, δεν θα την παίρνει ολόκληρη το σύνολο των συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά θα δίνεται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, που θα επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά των συντάξεων, με κύρια θύματα τα άτομα με αναπηρία και όσους βγαίνουν από την εργασία με μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος.