Χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν τη Βρετανία την εορταστική περίοδο για να κάνουν τα ψώνια τους εκμεταλλευόμενοι τη βουτιά που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η στερλίνα. Η τάση αυτή καταγράφηκε από τη σημαντική αύξηση της χρέωσης μη βρετανικών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όπως ανέφερε η «Γκάρντιαν».

Οι μη Βρετανοί που έκαναν τα ψώνια τους στα καταστήματα της χώρας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ξόδεψαν πάνω από 725 εκατ. στερλίνες ή 830 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 22% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας συναλλαγών Worldpay.

Τα μεγαλύτερα ποσά ξόδεψαν κυνηγοί ευκαιριών από το Χονγκ Κονγκ και ακολούθησαν σε μικρή απόσταση επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα. Ουσιαστικά, τους τελευταίους μήνες η Βρετανία έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο αγορών επειδή πλέον τα προϊόντα που πωλούνται εκεί είναι φτηνότερα για όσους έχουν στα χέρια ξένο νόμισμα, το οποίο είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν με στερλίνες.

Η Worldpay θεωρεί ότι το έντονο αυτό ενδιαφέρον αποδίδεται στην υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας στις διεθνείς αγορές. Από τότε οι  Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, το εθνικό τους νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του ευρώ και κατά 18% έναντι του δολαρίου. Πάντως, η βουτιά της στερλίνας έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα για τους ίδιους τους Βρετανούς καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές εισαγόμενων προϊόντων και ο πληθωρισμός ακολουθεί έντονα ανοδική τάση.

Οι ίδιοι οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες διαδικτυακά, γυρίζοντας περισσότερο την πλάτη στα καταστήματα με φυσική παρουσία. Το 2017 αναμένεται πλέον ότι θα είναι δυσκολότερο για τη χώρα, καθώς θα επανακαθοριστούν οι σχέσεις με την ΕΕ που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.