Ενας Πορτογάλος στην Καρ. Σερβίας

Μέχρι τώρα ήξερα έναν Περέιρα προπονητή και επειδή το γκουγκλάρισα, βρήκα και έναν Περέιρα τενίστα. Ποδοσφαιριστές με αυτό το επώνυμο υπάρχουν πολλοί. Σύντομα θα αποκτήσουμε τον δικό μας Περέιρα. Χοσέ παρακαλώ. Ηρθε ήδη στην Αθήνα, από την Πορτογαλία όπου ζει έως τώρα, διότι από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει Εμπειρογνώμων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τον Περέιρα τον επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ηταν, μαθαίνω, ένας από τους τρεις επικρατέστερους που είχαν προταθεί από την Κομισιόν για τη θέση του Εμπειρογνώμονα στην ΑΑΔΕ και ο Τσακαλώτος, με αξιοκρατικά κριτήρια όπως αποδεικνύεται, κατέληξε σε αυτόν. Διότι, ο Περέιρα ήταν από το 2007 έως και το 2014 επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης της Πορτογαλίας, της αντίστοιχης δηλαδή υπηρεσίας με τη δική μας Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι Πορτογάλοι βλέπετε δεν αλλάζουν τους επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης σαν τα πουκάμισα, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Γράμμα στον Αϊ-Βασίλη

Αγιε μου Βασίλη, θέλω έναν νέο πρόεδρο και επτά συμβούλους για να βάλω μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν καθυστερήσει. Αυτά περίπου θα έγραφαν από το ΤΑΙΠΕΔ, αν έστελναν γράμμα στον Αϊ-Βασίλη. Εξηγούμαι. Την περασμένη Τετάρτη το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων, δίχως όμως χρονοδιαγράμματα έναρξης των νέων διαγωνισμών. Η μόνη χρονική αναφορά είναι ότι εντός του Δεκεμβρίου θα προσληφθούν σύμβουλοι για όσους διαγωνισμούς δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Δηλαδή για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ και Ελευθέριος Βενιζέλος. Ελπίζω εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ να έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία, δηλαδή να έχουν έτοιμες τις προκηρύξεις. Γιατί κάτι το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ που σημαίνει ότι το πλάνο τους θέλει προσαρμογή, κάτι ότι πρέπει μετά να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, φοβάμαι ότι ο σάκος του Αϊ-Βασίλη θα είναι άδειος. Και η φτώχεια (εννοώ οι καθυστερήσεις), φέρνει ως γνωστό γκρίνια (εννοώ διοικητική).

Ψάχνονται τώρα για Τραμπ

Απόδραση από την Ουάσιγκτον στη γραφική, μικρή τουριστική πόλη Ουιλιάμσμπεργκ της Πολιτείας της Βιρτζίνιας έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού

Ταμείου, προκειμένου να συζητήσουν στο ήρεμο περιβάλλον της αμερικανικής επαρχίας τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον που αυτές προοιωνίζονται για το Ταμείο.

Μαθαίνω ότι επικράτησε βαθύς προβληματισμός για τις συνέπειες του Brexit,

της εκλογής Τραμπ και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, στην πορεία της παγκοσμιοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας το Ταμείο ζει και αναπνέει.

Το ερώτημα είναι αν αυτός ο προβληματισμός θα πιέσει το Ταμείο να πάρει γρήγορα αποφάσεις για την Ελλάδα ή όχι. Θα δείξει.
Οταν η Φρανκφούρτη πάει Πανεπιστημίου

Μπορεί οι πολιτικές επαφές του Μπενουά Κερέ (φωτογραφία) στην Αθήνα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας να ήταν κρίσιμες, αλλά ο ίδιος ενδιαφέρθηκε και βρήκε τον χρόνο να επικοινωνήσει και με ένα άλλο κοινό: τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πάνω από 100 διευθυντές μαζεύτηκαν στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της τράπεζας για να συζητήσουν μαζί του τα θέματα που τους απασχολούσαν και απ’ ό,τι μαθαίνω το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Σημειώνω ότι ο Κερέ είναι το στέλεχος της ΕΚΤ που παρακολουθεί στενά την Ελλάδα και με αυτή την έννοια είναι λογικό να θέλει να έχει ανοιχτή γραμμή με την κεντρική τράπεζα εδώ και τα στελέχη της. Αντίστροφα, ο ίδιος είναι, θα λέγαμε, ο άνθρωπός μας στη Φρανκφούρτη.

Ετσι, έχει την αξία του το γεγονός ότι –όπως μαθαίνω –ο ίδιος δεν θεωρεί σημαντικές τις εκκρεμότητες που μας χωρίζουν από μια συμφωνία στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ταυτόχρονα παραμένει και επιφυλακτικός στις δηλώσεις του. Ισως αυτό να είναι ίδιον των κεντρικών τραπεζιτών, ή ίσως να περιμένει να φανεί πού θα οδηγήσουν οι συνομιλίες Σόιμπλε – ΔΝΤ, που διεξάγονται, όπως λέγεται, στο παρασκήνιο. Αδικο έχει;