Τεταμένη είναι η κατάσταση στην οικονομία της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σε αντίθεση με την Ισπανία όπου παρά τα πολιτικά προβλήματα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται φυγή κεφαλαίων από ιδιωτικές τράπεζες ενώ κεφάλαια μεταφέρονται από ιδιωτικές τράπεζες σε κρατικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως το ταχυδρομικό ταμιευτήριο.

Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους στην προσπάθεια να βγουν από τη μεγάλη ύφεση στην οποία βυθίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει σε έρευνά του το Bloomberg. Η Ισπανία κατάφερε από νωρίς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της προχωρώντας σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 41 δισ. ευρώ μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έχουν δώσει στη Μαδρίτη πλεονέκτημα έναντι της Ρώμης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενο εργατικό νόμο που διευκολύνει τους εργοδότες να πραγματοποιούν απολύσεις. Επίσης καλά πάνε και οι εξαγωγές της. Στην Ιταλία η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα σε ανάπτυξη αλλά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα τα κόκκινα δάνεια.

Ηδη πολλοί Ιταλοί που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τη σταθερότητα ιδιωτικών τραπεζών μεταφέρουν χρήματα σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετέδωσε το Reuters. Οπως στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο, το BancoPosta, που διατηρεί στενές σχέσεις με τα ταχυδρομεία Poste Italiane και κερδίζει καταθέσεις με ταχείς ρυθμούς. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες οι καταθέτες μετέφεραν εκεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Το ταχυδρομικό ταμιευτήριο ελέγχεται από το κράτος κι έχει χιλιάδες υποκαταστήματα. Τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τράπεζες με πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπως η Montei dei Paschi και η Banca Carige. Εκείνο που δεν γνωρίζουν πολλοί πελάτες είναι ότι το ταμιευτήριο δεν έχει κανονική άδεια τράπεζας παρά το γεγονός ότι δέχεται καταθέσεις και δίνει δάνεια με το εμπορικό σήμα BancoPosta, αναφέρει ακόμη το Reuters.