Περισσότεροι από 223.000 νέοι με υψηλή μόρφωση έφυγαν από την Ελλάδα την εξαετία 2008-2013 με προορισμό τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και ικανοποιητικές προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για το μέγεθος της διαρροής μορφωμένου εργατικού δυναμικού («έξοδος εγκεφάλων») από τη χώρα μας φέρνει στην επιφάνεια μελέτη της Σοφίας Λαζαρέτου με τίτλο «Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου: Η σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», η οποία περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για νέους ηλικίας 25-39 ετών, άγαμους και με ανώτερη μόρφωση και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης που δίνουν το στίγμα στο νέο σύγχρονο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα, που οφείλεται, σύμφωνα με τη μελέτη, στην υψηλή ανεργία, στη δυσμενή οικονομική συγκυρία αλλά και στην έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης. Με άλλα λόγια, το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης αφορά το πλέον ικανό και παραγωγικό τμήμα του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Η γενιά αυτή των σύγχρονων Ελλήνων μεταναστών έχει ομοναστεί «generation E» ή «generation G», ακόμη και «genetarion We».
Συνολικά πάντως μεταξύ των ετών 2008-2013 περίπου 427.000 μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα. Το 2014 ο συνολικός αριθμός των εξερχόμενων μεταναστών εκτιμάται σε 106,8 χιλιάδες άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία επισκεψιμότητας του βρετανικού διαδικτυακού τόπου εύρευσης εργασίας CV-library, ο αριθμός των επισκέψεων από κατοίκους Ελλάδας που αναζητούν εργασία στη Βρετανία διπλασιάστηκε το μήνα Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014, σημειώνοντας μέση εβδομαδιαία αύξηση κατά 26%, όταν μάλιστα τα ιστορικά στοιχεία καταδεικνύουν παραδοσιακά μείωση για όλες τις χώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η μεγάλη φυγή. Η τωρινή είναι ιστορικά η τρίτη φάση μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα. Η πρώτη σημειώθηκε το διάστημα 1903-1917 και η δεύτερη το 1960-1972. Κατά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα κύριος προορισμός ήταν οι υπερωκεάνιες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία και ΝΑ Αφρική).

Τότε οι επτά στους δέκα ήταν ηλικίας 15-44 χρόνων, λιγότεροι από δύο στους δέκα ήταν γυναίκες και η συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που απασχολήθηκαν στις χώρες υποδοχής ως υπηρέτες και εργάτες. Το δεύτερο μεταναστευτικό επεισόδιο αφορούσε κυρίως νέους ηλικίας 20-34 ετών, με πέντε στους δέκα να δηλώνουν χειρώνακτες και τέσσερις στους δέκα ανεπάγγελτοι. Έξι στους δέκα κατευθύνθηκαν στη Γερμανία και στο Βέλγιο και απασχολήθηκαν ως βιομηχανικοί εργάτες. Αντίθετα, η τωρινή φυγή αφορά νέους μορφωμένους με επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών στη χώρα μας, που κατευθύνθηκαν κυρίως στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.