Η Σαουδική Αραβία εδώ και δύο χρόνια, από τότε που άρχισε να βουλιάζει η τιμή του πετρελαίου, έχει εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ. Το Ριάντ δεν ήθελε να μειωθεί τεχνητά η παραγωγή για να διατηρηθεί το υπάρχον μερίδιο αγοράς, ενώ άλλες χώρες ήθελαν να μπει φρένο στην άντληση του μαύρου χρυσού για να αυξηθούν άμεσα οι τιμές.

Πολιτική της Σαουδικής Αραβίας ήταν να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές ώστε να βγουν από το παιχνίδι άλλοι παραγωγοί όπως αυτοί στις ΗΠΑ που εξόρυσσαν μαύρο χρυσό με πολύ μεγαλύτερο κόστος από ό,τι οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Με το να βγάλει αυτούς τους παραγωγούς από το παιχνίδι η Σαουδική Αραβία κατάφερε να εξαφανίσει το πλεόνασμα πετρελαίου στην αγορά, οδηγώντας ξανά τις τιμές σε άνοδο 80% από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου. Πλέον οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στα 50 δολάρια το βαρέλι.

«Μπορεί να μη φαίνεται ως μεγάλη νίκη αν αναλογιστούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονταν στα 100 δολάρια το βαρέλι αλλά η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας έφερε αποτέλεσμα» ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup Σεθ Κλάινμαν.

Οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού προκάλεσαν πλήγμα στους παραγωγούς από τις ΗΠΑ έως τη Νιγηρία. Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ οδεύει φέτος προς τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1992 καθώς έχει μειωθεί πολύ η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνεται συνεχώς εδώ και 11 εβδομάδες και έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Φέτος αναμένεται να παρουσιάσει μέση μείωση κατά 8,5% όπως εκτιμά η αμερικανική εθνική επιτροπή ενέργειας.

Ετσι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Νιγηρία και η Βενεζουέλα που αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και είχαν ασκήσει κριτική στη Σαουδική Αραβία για την πολιτική της, τώρα ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε το Ριάντ.

© Bloomberg News

Αναλυτές από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) έως την Goldman Sachs λένε ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου εξαφανίζεται καθώς έχει αρχίσει ξανά να ισορροπούν η προσφορά καιη ζήτηση.