Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, με τους περισσότερους τίτλους να αποτιμούν θετικά την αξιολόγηση έπειτα από πολύμηνη στασιμότητα. Ως κεντρικό προβάλλεται το ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τη «διερεύνηση» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο (και) την παραμονή του ΔΝΤ.

«H Eυρωζώνη έδωσε την μέχρι τώρα ισχυρότερη δέσμευσή της για ελάφρυνση χρέους σε μία συμφωνία που οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτηρίζουν καθοριστική που διασφάλισε τη δέσμευση του ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα» γράφει το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

«Η συμφωνία χρειάστηκε 11 ώρες περίπλοκων συνομιλιών αντί για την εύκολη έγκριση που αρχικά αναμενόταν όμως, δεδομένου του άσχημου κλίματος μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, η συμφωνία θεωρείται μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» αναφέρει από την πλευρά του το Associated Press.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung βάζει τίτλο στο κεντρικό της σχόλιο για τη συμφωνία «νέα χρήματα για την Ελλάδα, να που γίνεται». «Όταν όλοι κάνουν υποχωρήσεις, στο τέλος βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» γράφει η εφημερίδα.

Το άρθρο γράφει μάλιστα ότι «έχουμε μάθει εδώ και χρόνια ότι η Αθήνα κινείται πάντα μόνο όταν της τελειώσουν τα χρήματα, αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα τήρησε την δική της πλευρά της συμφωνία πριν την απειλή χρεοστασίου».

Η γαλλική Monde από την πλευρά της επικροτεί μεν πως «επιτέλους, υπάρχει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα», εκτιμά όμως πως τελικά το ΔΝΤ έκανε υποχώρηση απέναντι στη Γερμανία.

Το ΔΝΤ, αναφέρει, δεσμεύεται από την πλευρά του να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016 «πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα, δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου».