Επιστρέψαμε στις χειρότερες μέρες της κρίσης, λέει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2016 19:43 |
Επιστρέψαμε στις χειρότερες μέρες της κρίσης, λέει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Επιστροφή στις χειρότερες μέρες της κρίσης, με κίνδυνο για 21.000 νέα λουκέτα και απώλεια 55.000 θέσεων εργασίας ,προοιωνίζεται από την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις όπως την κατέγραψε η έρευνα με θέμα «Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις» του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους, με τις 2 στις 3 επιχειρήσεις να καταγράφουν ζημιές τις 6 στις 10 να αντιμετωπίζουν μείωση της ζήτησης και τις 7 στις 10 μείωση των παραγγελιών τους.

Για ακόμη μια χρονιά τα οικονομικά αποτελέσματα από τις χειμερινές εκπτώσεις ήταν απογοητευτικά, καθώς μόνο το 5% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση της κίνησης (61,3% δήλωσε μείωση). Σε αυτή τη συνθήκη συνετέλεσε και η περιορισμένη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ψηφιακές- ηλεκτρονικές συναλλαγές, που δημιούργησε όρους συγκέντρωσης σε ορισμένους κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων.

Τη μαύρη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συμπληρώνει το γεγονός ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας Ως εκ τούτου από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να φτάσει τις 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 5.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. Μάλιστα, το 40% των επιχειρήσεων αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 14,5% των μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δις, εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ανοίγματα 20 δις. Τούτο σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ρύθμισης των δανείων αυτών με ένα συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς σημαντικές απώλειες και χωρίς αναγκαιότητα εγγραφών νέων προβλέψεων για το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα και με δεδομένα τα capital controls ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας/ φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.

H έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1007 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 03 έως 09 Φεβρουαρίου 2016

3
Α
22/03/2016 20:39
Πήγε η γυναίκα μου σε δύο διαφορετικές τράπεζες για να κανονίσει τους τρόπους πληρωμής στο eshop της και της απάντησαν και οι δύο αρνητικά, τρελάθηκα δεν καταλάβαινα γιατί έγινε αυτό και ποτέ δεν μπόρεσα να μάθω. Μόλις όμως πήρα τον γνωστό μου στην τράπεζα μου είπε μην ανησυχείς για τίποτα θα χρειαστεί μόνο να περάσει η γυναίκα σου από εδώ για ένα λεπτό να υπογράψει, πες της να έρθει κατευθείαν στο γραφείο μου. Αυτή είναι η Ελλάδα, αν τον ζόριζα λίγο ακόμα θα ερχόταν αυτός. Φτιάχνω eshop από τότε που τα γράφαμε όλα σε custom java και πρόσφατα είδα ενά μεγάλο κενό ασφαλείας στον php κώδικα που δίνει στον πελάτη μεγάλη Ελληνική τράπεζα, σταμάτησα αυτό που έκανα και πήρα τηλέφωνο, ήταν επιθετικοί και μου ζήτησαν να τους το στείλω γραπτά, το έκανα (μου πήρε ώρες να συντάξω ένα αναλυτικό τεχνικό και παράλληλα επίσημο κείμενο) , μου είπαν ότι δεν καταλαβαίνουν και αν μπορώ να μιλήσω με το τεχνικό τμήμα, τους είπα αν δεν καταλαβαίνουν να το googlaρουν δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική για php μιλάμε τι μπορεί να μην καταλάβει κάποιος. Αυτή είναι η Ελλάδα. Στην χώρα μας οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τις πληρωμές τους σε λογαριασμό όψεως στην Εθνική τράπεζα γιατί έτσι αρέσει στους κυβερνήτες, όταν ζητήσαμε ebanking για αυτό το λογαριασμό μας είπαν ότι πρέπει να πληρώνουμε πάγιο και να χρησιμοποιήσουμε κάτι τεχνολογίες του 1990 με ένα hasp τέτοιου είδους που το κάνει clone και ένας μαθητής γυμνασίου, γιατί έτσι τους αρέσει. Αυτή είναι η Ελλάδα. Όταν πηγαίνεις να ανοίξεις λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα πρέπει να δείξεις το E9 με όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα, δηλαδή ο ιδιώτης στην τράπεζα έχει τα απόρρητα προσωπικά σου δεδομένα, αν έχεις γνωστό δεν χρειάζεται, αυτή είναι η Ελλάδα. Υπάρχει μία τράπεζα που είναι άψογη γιατί δεν έχει σχέσεις με το κράτος αλλά φυσικά όλος ο κίτρινος τύπος την πολεμάει από την πρώτη μέρα και έχουν γράψει ασύλληπτα ψέμματα. Βέβαια τα προβλήματα του σημερινού κρατισμού δεν είναι τίποτα σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. υπόθεση Στρατή Ανδρεάδη), υπάρχει πρόοδος αλλά είναι τόσο αργή και αυτό το πισωγύρισμα τώρα με τους αναρχοκομμουνιστές τόσο τραγικό. Ελλάδα η χώρα που γέννησε την δημοκρατία και που οι πολίτες της νομίζουν ότι ο κομμουνισμός είναι δημοκρατικό πολίτευμα.
stratos
23/03/2016 11:41
Oi empireies sou kaliptonte pliros me tis dikes mou. Auti eine i elada.
Θάνος
23/03/2016 06:55
Λάθος. Αυτή είναι η Γερμανία.