Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και θεσμοί της Δύσης όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί δεν μπορεί να αυτοδιοικηθεί η Μέση Ανατολή. Η απάντηση είναι ότι οι πολιτικοί θεσμοί της περιοχής έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από τις συνεχείς αμερικανικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, που υπονομεύουν τις σχετικές προσπάθειες. Το έτος 2016 θα πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής για την πολιτική στη Μέση Ανατολή, που οφείλει να εστιάσει επειγόντως σε θέματα διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Προτείνω πέντε σημεία για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή. Πρώτον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να τερματίσουν μυστικές επιχειρήσεις για την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων. Δεύτερον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώκουν την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τρίτον, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οφείλουν να αποδεχθούν ότι οι δημοκρατίες στη Μέση Ανατολή πρέπει να αφεθούν μόνες τους να ωριμάσουν και να μην προσπαθούν συνεχώς να κρατούν μακριά από την εξουσία ισλαμικές κυβερνήσεις. Τέταρτον, οι ηγέτες χωρών από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία πρέπει να καταλάβουν ότι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες τους είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν. Οι περιοχές αυτές υπολείπονται όσον αφορά τις επιστήμες, τα μαθηματικά, την καινοτομία, το επιχειρείν, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και τελικά τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χωρίς μόρφωση υψηλής ποιότητας δεν υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για οικονομική ευημερία και οικονομική σταθερότητα. Τέλος, οι χώρες αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπερβολική εξάρτησή τους από υδρογονάνθρακες.

Ο Τζέφρι Σακς είναι καθηγητής Διατηρήσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης και διευθυντής του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα ανάπτυξης