Απροσδόκητη μείωση σημείωσε το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις χώρες του ενιαίου νομίσματος όσον αφορά την ανάκαμψη. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει εάν θα χρειαστεί να παράσχει και νέα ρευστότητα για να τονώσει την αγορά.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε φτάσει το 0,4%. Οι περισσότερες ανησυχίες επικεντρώνονται στην πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αναπτύχθηκαν μεν, αλλά με αναιμικούς ρυθμούς. Το ΑΕΠ στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,3% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της Γερμανίας είχε παρουσιάσει αύξηση 0,4% ενώ της Γαλλίας η αύξηση ήταν μηδενική. Η άνοδος του ΑΕΠ στη Γαλλία αποδίδεται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου που έχει αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή και η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με χαμηλότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο –μόλις 0,2% –και αυτό δείχνει ότι οι προκλήσεις για τη χώρα εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών, όπως είναι η Κίνα, έχει πλήξει την ευρωζώνη μέσω μείωσης των εξαγωγών. Πλέον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει βάλει στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία για να καθορίσει τον επόμενο μήνα τη νομισματική του πολιτική και είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση.

Η διάψευση των προσδοκιών για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αυξάνει τις πιθανότητες για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, εκτιμούν τώρα αναλυτές. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ οι παραγγελίες προϊόντων παραμένουν κι αυτές σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Δεν είναι όμως όλοι απαισιόδοξοι. Τα στοιχεία που αφορούν τη Γερμανία δεν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, πιστεύει ο Αντρέα Ρις που είναι οικονομολόγος της UniCredit. Ο ίδιος εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών και αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

© Bloomberg News