Ελέγχους στους καταναλωτές για το αν έλαβαν απόδειξη κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών έχουν αρχίσει να διενεργούν οι εφοριακοί που συνθέτουν τα κλιμάκια επιτόπιων ελέγχων. Μάλιστα, αν οι πολίτες εξέρχονται από ιατρείο, συνεργείο, γυμναστήριο ή φροντιστήριο δεν λείπουν και οι ερωτήσεις για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες. Ολα αυτά στη μάχη της απόδειξης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημόσιων εσόδων, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι καταστηματάρχες, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, αποκαλύπτεται ότι έχουν ενδώσει στον πειρασμό έκδοσης απόδειξης με ταμειακή μαϊμού.

Οι έλεγχοι γίνονται σε διάφορα επίπεδα. Οσον αφορά τους καταναλωτές, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Κατερίνα Σαββαΐδου στις ΔΟΥ και τους ελεγκτές, αν διαπιστωθεί κατά την έξοδό τους από κατάστημα ότι έχουν απόδειξη δεν χρειάζεται η είσοδος στην επαγγελματική έδρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι ελεγκτές εισέρχονται στο κατάστημα και αρχίζει το ξεσκόνισμα των στοιχείων. Για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ο έλεγχος γίνεται από τραπέζι σε τραπέζι και στη συνέχεια για τη γνησιότητα της ταμειακής. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων σε μια σειρά από επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 είχαν υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων ασφαλών πληροφοριών. Για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια και άλλες επαγγελματικές ομάδες από την 1η Ιανουαρίου 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων. Για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες λοιπόν, οι οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτές είναι «να ζητούνπληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο παραστατικά».

Πλαστά παραστατικά. Πέρα από την έκδοση αποδείξεων, οι έλεγχοι αφορούν και τη γνησιότητα των αποδείξεων. Χθες, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στη Σαντορίνη διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση δραστηριότητας λιανικού εμπορίου κοσμημάτων – τουριστικών ειδών κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη ταμειακή μηχανή, η οποία κατασχέθηκε από υπαλλήλους της Εφορίας.

Ιδια περίπτωση καταγράφεται και από έλεγχο στη Μύκονο. Στην περιοχή Βούγλι, σε σουβλατζίδικο κατασχέθηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή μέσω της οποίας εκδίδονταν όλες οι αποδείξεις χωρίς το Δημόσιο να λαμβάνει ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ οι έλεγχοι για τις αδήλωτες ταμειακές μηχανές θα εντατικοποιηθούν.