Τις 10 οικονομίες που θα παρουσιάσουν τη χειρότερη οικονομική επίδοση για το 2015 παρουσίασε το Bloomberg. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ουκρανία στην οποία αναμένεται ύφεση 4%, ενώ στην όγδοη η Ελλάδα που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη κάτω από 1%, με την προοπτική η οικονομική κατάσταση της χώρας να γίνει ακόμη χειρότερη εάν συνεχιστούν ή αυξηθούν τα προβλήματα.

Το Bloomberg επεξεργάστηκε στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα –την πραγματοποίησε από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο –σε 47 συνολικά οικονομίες. Την πρώτη τριάδα απαρτίζουν, εκτός από την Ουκρανία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Ακολουθεί η Αργεντινή η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή υποφέρουν από μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και από υψηλή ανεργία με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση 1,6% και 1,5% αντίστοιχα. Η Βραζιλία μάλιστα έχασε τις περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Bloomberg τον Ιανουάριο, καθώς τότε η χώρα όχι μόνο δεν αναμενόταν να πέσει σε ύφεση, αλλά αντίθετα να αναπτυχθεί με 1%.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει φέτος και η Ελβετία μετά την απόφαση που πήρε στις αρχές του έτους η κεντρική τράπεζά της να καταργήσει το ανώτατο όριο διακύμανσης του φράγκου με το ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει όμως το Bloomberg και στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει, καθώς η συνεχώς εντεινόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας τραβά όλο και περισσότερο την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη μπορεί να χειροτερέψει.

Αντίθετα, από τις 47 χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αναμένεται να παρουσιάσουν η Ινδία με 7,5%, η Κίνα με 6,9%, το Βιετνάμ με 6,1%, οι Φιλιππίνες με 5,7% και η Ινδονησία με 5,44%.

© Bloomberg News