Οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου δίνουν σήμα στις φτωχότερες χώρες ότι είναι διατεθειμένες να τους χορηγήσουν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η Γερμανία θα βάλει το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος στην ατζέντα της συνόδου του G7 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στις Βαυαρικές Αλπεις όπως ανέφερε η υπουργός περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς. Η Γερμανία που έχει φέτος την προεδρία του G7 περιμένει επίσης από την Ιαπωνία και τον Καναδά να υποβάλουν στον ΟΗΕ τους δικούς τους εθνικούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος πριν από τη σύνοδο του G7.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος τη δεκαετία του ’90, αναμένεται να υποδεχθεί στις 7 και 8 Ιουνίου τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιταλίας.

Οπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μια συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος στη συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι για τον σκοπό αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι πλούσιες χώρες προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κατηγορήσει ανεπτυγμένες οικονομίες ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι διαπραγματεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν διαρκέσει ήδη περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

© Bloomberg News

Το 2009 κράτη και επενδυτές είχαν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν σε αναπτυσσόμενες χώρες 100 δισ. δολάρια τον χρόνο έως και το 2020, με στόχο να τις βοηθήσουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να τονώσουν με τον τρόπο αυτόν τις οικονομίες τους