«Η συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, με στόχο την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βελτιώσει και την κατάσταση και την προοπτική των ελληνικών τραπεζών», απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου.

Πάντως, αν και αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως τα περιέγραψε ο κ. Κύρτσος (εκροές καταθέσεων, αύξηση κόκκινων δανείων κτλ), ο Ντράγκι δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πληρούν τα κριτήρια της φερεγγυότητας.

«Η συνεννόηση ελληνικής κυβέρνησης-Eurogroup θα βοηθήσει και τις τράπεζες», αναφέρει ανακοίνωση του Γ.Κύρτσου με την οποία ενημερώνει για την απάντηση Ντράγκι.

Όπως επισημαίνει, κατά τη διάρκεια της τρίωρης παρουσίασης της πολιτικής της ΕΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, από το Μάριο Ντράγκι, ο τελευταίος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την εκτίμησή του για την κατάσταση και την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σχετική ερώτηση έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, κατά την άποψη του οποίου, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε μια νέα περίοδο κρίσης με βασικά χαρακτηριστικά την απόσυρση των καταθέσεων, την αύξηση των κόκκινων δανείων και την αβεβαιότητα γύρω από τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση το τραπεζικό σύστημα πλήρωσε μέσω του κουρέματος των ομολόγων, την υπερχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα κινδυνεύει να πληρώσει τις δυσλειτουργίες του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού συστήματος.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Κύρτσου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την παρουσίαση της κατάστασης και έκανε δύο επισημάνσεις.

Πρώτον, ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πληρούν τα κριτήρια της φερεγγυότητας, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικοί δείκτες και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2012.

Δεύτερον, η προώθηση του διαλόγου της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς με στόχο την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης και θα βελτιώσει την κατάσταση και την προοπτική των ελληνικών τραπεζών.