Αναβάλλεται – πιθανότατα για το 2019 – η κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming) για την κινητή τηλεφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε τελικά την Τετάρτη να μην στηρίξει την αρχική πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των συγκεκριμένων τελών από το τέλος του 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό την ανάγκη κατάργησης των τελών περιαγωγής (roaming), διαπιστώνοντας ότι το κόστος αποτελούσε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην χρήση mobile data από τους ταξιδιώτες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν είχε καταθέσει και σχετική έρευνα, βάσει της οποίας οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χάνουν μια αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων χρηστών, λόγω των επιβαρύνσεων του κόστους περιαγωγής.
Μάλιστα, η επίτροπος Ψηφιακής Σύγκλισης Νέλι Κρους, το 2012 δεν είχε διστάσει να αντιπαρατεθεί δημοσίως με τους επικεφαλής των παροχών κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Mobile Word Congress,που αντιδρούσαν σθεναρά στην προοπτική μείωσης των εσόδων τους.
Τον περασμένο χρόνο, η πίεση της επιτρόπου Νέλι Κρους απέδωσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της Ε. Ε., με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έπρεπε να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μέχρι το τέλος του έτους ελπίζω ότι θα καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής όπως έχει συμφωνηθεί. Το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι του αναλογούσε. Εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τη συμφωνία» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο η επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα Νέλι Κρους.

Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης, το Συμβούλιο των Υπουργών Επικοινωνιών αποφάσισε τελικά να μην στηρίξει την πρόταση, βάζοντας φραγμό στην ολοκληρωτική κατάργηση των τελών περιαγωγής και προτείνοντας την εφαρμογή μιας μορφής «πολιτικής ορθής χρήσης», που θα απαλλάσσει από τη χρέωση περιαγωγής έναν – μικρό – όγκο δεδομένων και θα την θέτει σε ισχύ όταν αυτός ο όγκος ξεπεραστεί.

Με την ίδια απόφαση το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών δεσμεύεται να επανεξετάσει την κατάργηση των τελών περιαγωγής από τα μέσα του 2018, ουσιαστικά μεταφέροντας την κατάργησή τους για τις αρχές του 2019.