«Λυπάμαι για τους Eλληνες». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας λίγες μόλις ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τη ρητορική του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχολιάζουν πως «το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

«Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», επισήμανε ο Β. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της.

«Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Ελληνες» σχολίασε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Αντιδράσεις από κυβέρνηση και ΑΝΕΛ

«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika, αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε.

Και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών -καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών- με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».

Επίσης, ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις Σόιμπλε εξέδωσε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου», προσθέτοντας ότι λυπάται για τους Έλληνες.

»Εννοεί, προφανώς, ότι η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. τον αφήνουν αδιάφορο.

»Του υπενθυμίζουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, με σύμμαχο την προηγούμενη, μνημονιακών προδιαγραφών, κυβέρνηση έφεραν τη χώρα και τους έλληνες πολίτες σε κατάσταση λύπησης και τους οδήγησαν στην απόλυτη εξαθλίωση.

Τώρα σε ό,τι αφορά στο σχόλιο περί ανευθυνότητας της παρούσας κυβέρνησης, προφανώς ο κ. Σόιμπλε ενοχλείται από την αποφασιστικότητα και τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στις κρίσιμες για τη χώρα μας διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, αγνοεί τη βούληση του ελληνικού λαού και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Αντί ο κ. Σόιμπλε να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει τι έπραξε η Γερμανία για την υπόθεση της Siemens και του Χριστοφοράκου, ο οποίος απολαμβάνει της ασυλίας του γερμανικού κράτους», καταλήγει η ανακοίνωση.