«Εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια (σ.σ. από τη Μόσχα), οπωσδήποτε θα εξετάσουμε την πρόταση» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο ρώσος υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει από τη Ρωσία βοήθεια, αλλά δεν απέκλεισε μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εάν η Ελλάδα το ζητήσει.

«Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Ετσι εάν ένα τέτοιο αίτημα υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε οπωσδήποτε, αλλά θα λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους των διμερών μας σχέσεων. Αν υποβλήθεί, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Οπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ρωσία τείνει κλάδον ελαίας στους Ελληνες», οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο μέρες αφότου η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποστασιοποιήθηκε από την πρόθεση της ΕΕ για ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας – υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κοιτάει προς την ανατολή για υποστήριξη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωνε «έτοιμη» να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας.

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου και θεωρούμενος προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

«Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία» είπε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο ρώσος αξιωματούχος.

Συγχαρητήρια και πρόσκληση Λαβρόφ σε Κοτζιά

Ενδεικτικό του «θερμού» κλίματος μεταξύ Αθήνας και Μόσχας τα τελευταία 24ωρα είναι και η πρόσκληση που απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά να επισκεφτεί τη Μόσχα.

«Η ημερομηνία της επίσκεψης και άλλα συγκεκριμένα ζητήματα θα συμφωνηθούν μέσω των διπλωματικών διαύλων», σημείωσε την Πέμπτη στους ρώσους ανταποκριτές στην Αθήνα εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι στο τηλεγράφημα του Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Νίκο Κοτζιά «υπάρχουν εξαιρετικά θερμά λόγια συγχαρητηρίων και η πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα», καθώς και ευχές «για κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση».

Στο ερώτημα πότε μπορεί να αναμένεται η επίσκεψη, ο ρώσος διπλωμάτης απάντησε: «Δεν θα μαντεύουμε σχετικά με αυτό το θέμα, είναι ζήτημα συνεννόησης».