Στην Ελλάδα που αλλάζει σελίδα και θέτει τις βάσεις για τη νέα εποχή, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βάζουμε τις βάσεις προκειμένου να μετατρέψουμε την «αξία» της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) σε «υπεραξία» για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία με την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Μια σηματοδότηση που δεν θέλουμε να μένει μόνο σε θεσμικές πρωτοβουλίες και παροτρύνσεις αλλά τη μετατρέπουμε πρώτοι εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε δράση μέσα από την ενθάρρυνση όλων των εποπτευόμενων οργανισμών.

Η υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ –του πρώτου εξαμήνου του 2014 –καθώς έπειτα από πολλές διαφωνίες και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη καταφέραμε να θωρακιστεί σε Ευρωπαϊκή Νομοθεσία με την τελική συμφωνία στο Coperer I που οδήγησε στην κατάρτιση της Οδηγίας 2014/95/EΕ.

Μια Οδηγία που απευθύνεται στους Φορείς του Δημοσίου και τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καλεί να ενσωματώσουν την ΕΚΕ στην επιχειρησιακή και οργανωτική στρατηγική τους και να αναπτύξουν δράσεις και πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας.

Στόχος αυτών των δράσεων είναι η αύξηση του θετικού αντίκτυπου της λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών προς την κοινωνία, σε συνάρτηση με το εύρος και τη φύση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Η Εθνική Στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στρατηγικών, πολιτικών και δράσεων ΕΚΕ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Βασικός στόχος είναι η εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η εμβάθυνση της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, η προώθηση της αλληλεξάρτησης στην οικονομία της αγοράς.

Ιδιαίτερη σημασία λοιπόν έχει η δέσμευση και η συμμετοχή όλων των συντελεστών για τον σχεδιασμό, τη διάδοση και την υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Στο Εθνικό Σχέδιο ενσωματώνεται ο ορισμός που αντιπροσωπεύει το όραμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2020:

«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ορίζεται ως η υπευθυνότητα με την οποία η επιχείρηση / οργανισμός ασκεί τις δραστηριότητές της ως προς τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον. Αποτελεί εθελοντική ενεργοποίηση πέραν των κανονιστικών απαιτήσεων και δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της πλήρους ενημέρωσης. Σηματοδοτεί, τέλος, τη μετάβαση από την επιδίωξη του βραχυπρόθεσμου κέρδους στην επίτευξη του μεσο-μακροπρόθεσμου οφέλους».

Βασικός στόχος της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να είναι η προώθηση και ενσωμάτωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη στρατηγική οργάνωσης και στην καθημερινή λειτουργία των Δημοσίων Φορέων, μέσω της παροχής κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων με τρόπους που να διασφαλίζεται η διαδικασία της τεκμηρίωσης και της διαφάνειας.

Το παράδειγμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μετέχει σε προγράμματα εποπτευόμενων φορέων. Αξίζει να εξάρουμε το παράδειγμα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ που μέσα από τα κέρδη του εκπόνησε και υλοποιεί σε σχολεία της Αττικής – Θεσσαλονίκης κάθε μήνα το πρόγραμμα «Βάλε το Φρούτο στη Ζωή του Παιδιού σου», ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε μια σειρά προγραμμάτων τροφοδοσίας κοινωφελών οργανισμών όπως του συλλόγου Χαμόγελο του Παιδιού.

Οι Καλές Πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μπορούν να αφορούν όχι μόνο την Αγορά, το Ανθρώπινο Δυναμικό, το Περιβάλλον ή την Κοινωνία αλλά και ευρύτερα Κοινωνικά Θέματα που άπτονται της επικαιρότητας ή των εθνικών αναγκών.

Στη βάση αυτή προτρέπουμε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται είτε στην επικράτεια είτε εκτός αυτής, να εντάξουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο επιχειρησιακό τους πλάνο και να επωφεληθούν από αυτήν.

Οι επιχειρήσεις που φορολογούνται στη χώρα προσφέρουν στα δημοσιονομικά της μεγέθη αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

Οι επιχειρήσεις όμως που μετέχουν στην Εθνική Στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη λαμβάνουν από την κοινωνία αποδοχή πολλαπλάσια της προσφοράς τους.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας