«Παναγιώτη, όποτε με βλέπεις ερεθίζεσαι». Τάδε έφη –μέσα σε γενική κατάπληξη –Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος προς Παναγιώτη Λαφαζάνη στην προχθεσινή συνάντησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ουσία του υπενθύμιζε μια ατάκα που είχε πετάξει ως υπουργός Οικονομικών σε κάποια από τις ομηρικές τους μάχες στη Βουλή. Αμφότεροι θυμήθηκαν αυτό που είχε πει τότε ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ελπίζω με τον σωστό τρόπο».

Διάπλατες γέφυρες

Δεν ξέρω αν ο τρόπος είναι ο σωστός. Γνωρίζω όμως ότι έχει ερεθίσει πολύ θετικά τους τραπεζίτες η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να κλείσει η τρύπα των κόκκινων δανείων. Μετά και τα στρες τεστ, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τραπεζιτών είναι οι επισφάλειες σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ο «λογαριασμός» φτάνει τα 70 δισ. ευρώ. Ετσι, τα τραπεζικά επιτελεία έχει διεγείρει η λύση αυτή, η οποία, χωρίς άμεσο κόστος για τις ίδιες τις τράπεζες, θα ρίξει χρήμα στην αγορά και διάπλατες πολιτικές γέφυρες προς την Κουμουνδούρου.

Τους το ‘κοψε μαχαίρι

Μόνο που όταν τα είπαν αυτά οι συριζαίοι στον Γιάννη Στουρνάρα, αυτός τους έκοψε σύρριζα τον ερεθισμό. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν συμφωνεί με το να πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για διαγραφή των κόκκινων δανείων ή, τέλος πάντων, να δοθούν προίκα σε μια νεοσύστατη κρατική τράπεζα. Θεωρεί ότι αυτό επαναφέρει το αίτημα για σύσταση μιας bad bank που την ήθελαν κάποιοι έλληνες τραπεζίτες αλλά δεν την ήθελαν με τίποτε η Φρανκφούρτη και ο ίδιος. Αντιθέτως, ο Στουρνάρας πιστεύει ότι τα 11,5 δισ. πρέπει να επιστραφούν στον ΕSM και να αξιοποιηθούν ως εργαλείο και για τη μείωση του χρέους αλλά και για να υπάρξει εγγύηση που να στηρίξει τον μηχανισμό προληπτικής χρηματοδότησης που θα χρειαστεί η χώρα για το 2015.

Εφυγαν σκεπτικοί

Τι άλλο να πω; Οτι ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι τρεις εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Παναγιώτης Λαφαζάνης) στη δίωρη συνάντησή τους με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ρωτούσαν για όλα και κρατούσαν σημειώσεις για τα πάντα. Για το δημόσιο χρέος και τα στρες τεστ, για τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (που, ως γνωστόν, κράτησε τη χώρα ζωντανή τις δύσκολες ημέρες του 2012) καθώς και για άλλες πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Πολύ ουσιαστικές όμως για ένα κόμμα που προετοιμάζεται για εκλογές και φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Λέτε γι’ αυτό να βγήκαν σκεπτικοί;

Δεν της πέρασε

Η κυρία δεν φοβάται να σηκώσει τους τόνους. Και οι φωνές ακούστηκαν ώς την Πλατεία Συντάγματος. Τούτο δε, παρότι οι πόρτες στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Τάσου Αναστασάτου, ήταν κλειστές. Η κυρία ήταν η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Η διαφωνία αφορούσε το αν θα εξαιρούνταν από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν χρέη άνω των 3 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η άποψη της Σαββαΐδου που θεωρούσε ότι έτσι θα έρχονταν περισσότερα λεφτά στο ταμείο. Ο Αναστασάτος, από την άλλη, είχε τραβήξει κόκκινη γραμμή στο 1 εκατομμύριο. Του πέρασε, παρότι είναι η Κατερίνα η οποία θεωρητικά θα είχε τον πρώτο λόγο για το πού θα μπει ο κόφτης της ρύθμισης. Κάπως έτσι, η ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν σε πολλές δόσεις τις οφειλές τους όσοι χρωστάνε περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν ξέρω αν όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο Αναστασάτος είναι το νέο ισχυρό πρόσωπο στο σύστημα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο προηγούμενος ήταν ο απελθών Στεφανάδης –τον οποίο αναπληρώνει ο πολυτεχνίτης Αναστασάτος και στις συναντήσεις του Euroworking Group στις Βρυξέλλες.

Κουίζ υψηλής ενδοκυβερνητικής δυσκολίας: ποιος υπουργός τηλεφωνούσε κάθε βράδυ σε θεσμικό παράγοντα της οικονομίας και –σχεδόν –έκλαιγε από τον θυμό του διότι συνάδελφός του μπλόκαρε σημαντική ρύθμιση που προωθούσε, καθότι έδειχνε τεράστια δυσκολία στο να πάρει αποφάσεις και να συνυπογράψει τη ρύθμιση; Βοηθητική λεπτομέρεια: τόσο ο οδυρόμενος όσο και ο έχων τη δυστοκία παραμένουν υπουργοί, όχι όμως στις ίδιες θέσεις.