Με ταχύ βηματισμό προχωρά η Κίνα στη δημιουργία Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (ΑΙΙΒ) με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων, καθώς η χώρα υπέγραψε σχετική συμφωνία με 21 χώρες.

Η πρόταση για τη δημιουργία της ΑΙΙΒ παρουσιάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η τράπεζα αποτελεί όπλο-κλειδί για τη χώρα στην προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή. Η τράπεζα μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος σε θεσμούς όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Η δημιουργία της μάλιστα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ που ζήτησαν από τους συμμάχους τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό. Στις 21 χώρες που υπέγραψαν συμφωνία με την Κίνα για την ΑΙΙΒ δεν περιλαμβάνονται η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Ινδονησία.

Στις 21 χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν την ΑΙΙΒ περιλαμβάνονται η Ινδία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, το Κατάρ, η Ταϊλάνδη, η Μογγολία και η Μιανμάρ. Οπως είπε ο Σι στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων, όλες οι ασιατικές χώρες «αντιλαμβάνονται τη σημασία τού να αναζητούν ισχύ μέσω της ενώσεως». Ο κινέζος ηγέτης είπε ακόμη ότι στην ΑΙΙΒ μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε χώρα, είτε από την Ασία είτε από αλλού.

Με συναλλαγματικά αποθέματα που ανέρχονται σε 4 τρισ. δολάρια, η Κίνα έχει αρχίσει να ιδρύσει τους δικούς της πολυμερείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων και της ΑΙΙΒ και της BRICS Bank. Επίσης επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε κύκλους συνομιλιών με χώρες που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία της εν λόγω τράπεζας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας (ADB) Τακεχίκο Νακάο χαρακτήρισε «κατανοητή» τη δημιουργία της ΑΙΙΒ αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης που υπάρχουν στην Ασία για υποδομές. Προσέθεσε ότι η ADB θα μπορούσε να εξετάσει πιθανή συνεργασία με την ΑΙΙΒ. Η Ιαπωνία διατηρεί την προεδρία της ADB από τότε που δημιουργήθηκε το ίδρυμα, το 1966. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της ADB είναι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, με ποσοστά 15,7% και 15,6% αντίστοιχα. Οπως είπε ο Σι, η ΑΙΙΒ έχει πολλά να μάθει από τις χρηστές πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ADB στην προσπάθεια να γίνει μία αποτελεσματική επενδυτική τράπεζα.