Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης που θα τις υποχρεώνει να «σπάνε» σε κομμάτια ώστε να διαχωρίζονται τα τμήματα λιανικής από τα επενδυτικά τους τμήματα συναντά νέες αντιδράσεις από αρκετές χώρες. Πρόκειται για χώρες, όπως η Ιταλία, οι οποίες θέλουν να προστατεύσουν τις εξουσίες των εθνικών τους εποπτικών Αρχών.

Η Ιταλία που ασκεί αυτό το διάστημα την προεδρία της ΕΕ υπέβαλε σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των τραπεζών, το οποίο παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες ο επίτροπος της ΕΕ για χρηματοπιστωτικά θέματα Μισέλ Μπαρνιέ (φωτογραφία). Το σχετικό έγγραφο έχει στην κατοχή του το Bloomberg News.

Ο Μπαρνιέ είχε παρουσιάσει σχέδιο για την απόσχιση τμημάτων συστημικών τραπεζών. Τα τμήματα αυτά δραστηριοποιούνται σε επενδύσεις που συχνά ενέχουν υψηλό ρίσκο όπως είναι τα παράγωγα. «Εχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες» για μέρη του σχεδίου Μπαρνιέ αναφέρει το έγγραφο, το οποίο έφθασε σε εθνικές κυβερνήσεις. Η Ιταλία εξετάζει «συγκεκριμένες επιλογές για να προχωρήσει το θέμα» προστίθεται.

Για να εφαρμοστεί το σχέδιο Μπαρνιέ θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτόν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το 2015. Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ που θα διαδεχθεί τον Μπαρνιέ από την 1η Νοεμβρίου είπε ότι οι νέες προτάσεις θα εξετασθούν.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Δανία είναι μεταξύ των τουλάχιστον 10 χωρών που έχουν διαφωνήσει με την προσέγγιση του Μπαρνιέ ως προς τον διαχωρισμό των επενδυτικών τμημάτων τραπεζών από τις κύριες δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.